Ştiri 11 martie 2011

Părintele Nicolae Tănase revine la Constanţa.
Acesta va susţine o conferinţă cu tema “Datoria mea faţă de tânăra generaţie”.
Părintele Nicolae Tănase:

Evenimentul se va desfăşura marţi, de la orele 18, în Sala Mare a Casei de Cultură.
Intrarea va fi liberă.

O conferinţă naţională pe tema avortului se va desfăşura săptămâna viitoare la Constanţa.
Astfel, luni şi marţi, personalităţi ale bisericii şi societăţii vor analiza fenomenul avortului din perspectivă religioasă, sociologică şi psihologică.
Evenimentul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului şi Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Scopul conferinţei este renaşterea, revitalizarea şi promovarea valorilor morale care vizează viaţa, naşterea şi combaterea avortului.
Printre participanţi se regăsesc preoţii Nicolae Dură, Gheorghe Istodor şi Nicolae Tănase, doctorii Vasile Sârbu şi Pavel Chirilă, sociologul Ilie Bădescu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai organizaţiilor nonguvernamentale.
Despre avort ne-a vorbit şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului:

La rândul său, părintele Nicolae Tănase spune că:

Astăzi se împlinesc patruzeci de zile de la decesul mitropolitului Bartolomeu.
Cu acest prilej, a fost oficiată slujba parastasului la cripta unde este înmormântat ierarhul.
De asemenea, o slujbă de pomenire va fi oficiată şi mâine la cripta ierarhilor de la demisolul catedralei, deoarece prima sâmbătă din Postul Mare are o semnificaţie deosebită pentru pomenirea celor adormiţi.
Parastasul de 40 de zile de la decesul mitropolitului Bartolomeu a fost oficiat sâmbăta trecută, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi.
Parastasul de 40 de zile a fost oficiat mai devreme, în contextul intrării în Postul Mare, în care prima săptămână este în general mai sobră şi mai aspră din punct de vedere al hranei.

Institutul pentru Politici Publice cere să nu fie promulgată Legea privind parteneriatul Stat-Biserică în domeniul asistenţei sociale.
Institutul împreună cu alte organizaţii consideră că legea este în contradicţie cu principiul competiţiei libere în furnizarea de servicii sociale, instituind un al doilea monopol, după cel al Statului, al unităţilor de cult, asupra furnizării de servicii de asistenţă socială finanţate în proporţie de 80% din bugetul de stat.
De asemenea, potrivit acestora, legea recent adoptată încalcă prevederile convenţiilor internaţionale la care România este semnatară, în ceea ce priveşte angajarea finanţării din bani publici pentru procesul de instituţionalizare a persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.

Copiii din Marea Britanie vor face educaţie sexuală de la vârsta de 5 ani.
O carte despre sexualitate pentru cei mici a fost aprobată spre folosire în şcolile din Marea Britanie şi este însoţită de un set de resurse grafice recomandate pentru lecţii în şcoala primară.
Apărătorii valorilor familiale au calificat materialul “ieşit din comun şi prea periculos pentru copii”.
Potrivit acestora, părinţii nu doresc ca cei mici să le folosească în cadrul lecţiilor şi vor fi profund dezamăgiţi dacă aceste materiale vor fi folosite în şcoala primară.
Şi în Republica Moldova, cartea a stârnit controverse în societate.
În timp ce unii au declarat că o asemenea carte este necesară şi utilă în procesul de educare sexuală a minorilor, alţii s-au arătat indignaţi că asemenea cărţi sunt comercializate în librăriile din ţară şi că ele promovează “desfrâul şi imoralitatea”.

Persoanele care nu plătesc trei luni consecutiv contribuţia la pensii pot pierde asigurarea.
Potrivit unui proiect de hotărâre privind normele de aplicare a Legii pensiilor, asiguratorul are în acest caz posibilitatea să rezilieze contractul, după notificarea asiguratului.
Venitul asigurat poate fi modificat, la solicitarea asiguratului, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Documentul mai stabileşte că, în situaţia nerespectării termenului de plată a contribuţiei de asigurări sociale, vor fi calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente.

Programul Rabla va demara pe 18 martie.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a adăugat că din acest an se vor putea înscrie în program şi instituţiile publice.
Ministrul a mai declarat că anul trecut s-au cumpărat prin programul “Rabla” peste 60 la sută dintre maşinile noi achiziţionate în România.

Trenurile nu vor circula timp de două ore, pe 16 martie.
Aceasta deoarece sindicaliştii de la Federaţia Mişcare Comercial au anunţat grevă de avertisment, în aceeaşi zi cu celelalte confederaţii sindicale care vor organiza un miting în Capitală.
Greva de avertisment va fi organizată între orele 7 şi 9, iar în acest interval orar nu va circula niciun tren.
Protestul este motivat de faptul că nu au fost semnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.

Programul “Casa Verde” va fi reluat de luna viitoare.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că pentru ediţia din acest an a programului vor fi disponibili 110 milioane de lei, sumă ce ar putea fi suplimentată în funcţie de cerere.
Scopul programului “Casa Verde” este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, prin instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.
Programul constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului de Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei.

Taxa de trecere a Podului Giurgiu – Ruse va fi redusă şi de România.
Reducerea va fi aplicată concomitent cu impunerea unei taxe mai mici de trecere a Podului Calafat – Vidin.
Podul de la Calafat este finanţat din fonduri europene şi urmează să fie finalizat în acest an.
Guvernul bulgar a aprobat miercuri diminuarea taxei pentru trecerea podului pentru autoturisme de la 6 la 2 euro şi pentru microbuze de la 12 la 6 euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept