Ştiri 10 martie 2011

Părintele Arsenie Papacioc a fost externat.
Potrivit medicilor, starea de sănătate a duhovnicului s-a stabilizat.
Cu toate acestea, el are în continuare probleme în ceea ce priveşte alimentarea şi hidratarea şi trebuie supravegheat pentru a evita apariţia altor probleme de sănătate.
Părintele Arsenie a fost internat la jumătatea lunii februarie, din cauza unor probleme urologice.

Duminică se va face colecta pentru Fondul Central Misionar.
Credincioşii pot contribui, după posibilităţi, la acest fond, sprijinind proiectele organizate de către Biserica Ortodoxă Română.
Acest fond este destinat pentru întreţinerea, restaurarea, pictarea de sfinte lăcaşuri de închinăciune, precum şi pentru activităţile misionare din ţară şi din diaspora.
Colecta se va desfăşura în perioada 13-25 martie.

Meteorologii anunţă încălzirea vremii pentru următoarele zile.
Aerul rece din estul şi sud-estul Europei, ce a determinat vremea friguroasă şi fenomenele de iarnă din aceste zile, începe să se încălzească uşor.
De mâine, transportul de aer cald dinspre vestul continentului se intensifică.
Astfel, vor fi temperaturi de până la 14 grade, mâine, iar sâmbătă şi duminică, de până la 17 grade, în vestul ţării.

Guvernul va lua săptămâna viitoare o decizie în privinţa produselor etnobotanice.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că va fi interzisă vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, va fi confiscată marfa pentru un interval de până la 18 luni şi vor fi stabilite amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.
Măsura era inclusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea etnobotanicelor.
Ordonanţa se bazează pe reglementările adoptate de Polonia, prin care au fost interzise atât fabricarea şi introducerea pe piaţă a unor astfel de substanţe, cât şi funcţionarea magazinelor care le comercializează.

Guvernul a redus perioada de adopţie a unui copil.
Astfel, un copil cu părinţi necunoscuţi va putea fi adoptat la 30 zile după obţinerea certificatului de naştere , iar un copil aflat în îngrijirea statului va fi considerat adoptabil după un interval de un an în care părinţii se arată dezinteresaţi de situaţia acestuia.
Perioada de adopţie şi postadopţie va fi monitorizată de către autorităţi timp de doi ani.

Preţul pâinii va creşte.
Preşedintele Rompan a declarat că motivul scumpirii este faptul că există o diferenţă mare între preţul actual al grâului şi cel al pâinii, însă nu a precizat nici un procent.
Luna trecută, producătorii au anunţat că preţul pâinii şi al produselor de panificaţie va creşte cu 10-15% în perioada următoare.
Totodată, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că TVA-ul la pâine nu poate fi redus în următorii 2-3 ani, întrucât este o sursă foarte importantă de bani la buget.

Magazinele de cartier nu vor mai avea voie să vândă pâine.
Potrivit Legii pâinii care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul acestui an, aceasta va putea fi comercializată doar în magazine alimentare specializate.
Legea prevede standarde mult mai stricte pentru producătorii de pâine, cei care vor fi singurii autorizaţi să şi vândă pâinea produsă.
Producătorii care nu vor respecta condiţiile igienico-sanitare nu vor mai avea dreptul să fabrice pâine.
Reprezentanţii industriei de panificaţie susţin că legea va avea efecte benefice, în sensul că vor fi eliminaţi producătorii care fac pâine neagră din făină albă cu adaos de coloranţi.

Ministerul Sănătăţii a aprobat programul transformării spitalelor în cămine de bătrâni.
În cazul în care primăriile şi consiliile judeţene nu vor intra în program, spitalele vor pierde finanţarea de la buget.
Ministrul Sănătăţii a spus că aceste cămine vor primi finanţare din fonduri ale Ministerului Muncii, urmând ca o parte din personalul din cele 67 de spitale să fie preluată la căminele de bătrâni, iar ceilalţi vor primi posturi vacante in sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.

Parlamentul European propune sancţiuni pentru statele care nu integrează rromii.
Rezoluţia votată de europarlamentari va influenţa strategia privind incluziunea rromilor, care va cere o mai bună protejare a drepturilor acestora şi o mai bună utilizare a fondurilor acordate pentru integrarea celor 10-12 milioane de rromi care trăiesc în Europa.
Alte cerinţe ale Comisiei Europene sunt combaterea muncii la negru, angajarea rromilor în administraţia publică, creşterea numărului de profesori de etnie rromă şi asigurarea educaţiei în limba maternă.

Bulgaria a redus taxa de pe podul Ruse-Giurgiu pentru automobile.
Aceasta a fost redusă de la şase la doi euro.
Măsura este unilaterală, astfel că maşinile care vin dinspre România vor continua să plătească şase euro la trecerea în Bulgaria.
Hotărârea urmează să intre în vigoare peste două săptămâni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept