Ştiri 9 noiembrie 2012

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, făcătorul de minuni.
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.
Cu acest prilej, sfintele sale moaşte au fost aduse săptămâna aceasta de la Iaşi la biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din cartierul constănţean Medeea.
Sfântul odor va rămâne în biserică până săptămâna viitoare.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti duminică pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie arhierească la biserica de lemn ce poartă hramul Sfântul Mina, din parcul Tăbăcărie.

O mănăstire din Siria a fost distrusă în urma unei explozii.
Episcopul siro-ortodox Eustathius cere ca întreaga lume să se roage pentru ajutorul Siriei.
Acesta a adăugat că foarte mulţi creştini au lucrat fără încetare mai mult de 10 ani, între 1994 şi 2004 pentru a clădi Biserica şi Şcoala creştină distrusă de explozie.
Episcopul a arătat că oamenii au scăpat de dezastru şi nimeni nu a fost rănit.

Rusia va ajuta Patriarhia Ierusalimului în litigiul apei.
Patriarhia Ierusalimului şi a Palestinei a trimis o scrisoare în care cerea ajutorul câtorva cabinete prezidenţiale din lume printre care Statele Unite şi Rusia.
Documentul arăta că statul Israel a negat drepturile şi privilegiile de secole ale Patriarhiei şi cere o sumă extrem de mare pentru apă.
Secretarul de presă al Preşedinţiei Rusiei a declarat că preşedintele va analiza căile de ajutor către patriarhia Ierusalimului.

Preafericitul Părinte Maxim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a fost înmormântat astăzi.
La slujbă a participat şi Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, delegat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul Maxim a trecut la cele veşnice marţi, la vârsta de 98 de ani.
Acesta a condus Biserica Ortodoxă a Bulgariei din anul 1971.

Un preot român misionar a fost decorat în Germania.
De ziua Armatei Române, părintele Constantin Papuc, de la Parohia “Naşterea Maicii Domnului” – Saarbrucken, din Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a primit la Ambasada României din Berlin distincţia militară “Emblema de onoare a Statului-Major General”.
Preotului român i s-a acordat această distincţie pentru asistenţa religioasă oferită militarilor răniţi din Irak şi Afganistan, internaţi într-un centru medical regional.

Sculptura “O muză” a lui Constantin Brâncuşi a fost vândută pentru suma de 12,4 milioane de dolari.
Piesa, lucrată în gips, este una dintre primele sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi care au fost expuse în Statele Unite ale Americii.
Realizată în anul 1912, lucrarea, cu forme delicate ce reprezintă capul unei femei, a stârnit admiraţia publicului şi a colecţionarilor de artă atunci când a fost prezentată la ediţia inaugurală a expoziţiei „Armory Show”, în 1913, la New York.

Elevii care au multe absenţe riscă să-şi piardă alocaţia.
Măsura are scopul de-a preveni abandonul şcolar în rândul copiilor cu posibilităţi materiale reduse.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială, din totalul de peste 270 de mii de alocaţii, anul trecut au fost suspendate peste 26 de mii din cauza absenţelor copiilor.
Conform legislaţiei în vigoare, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, respectiv cu câte 20% pentru un număr de maxim zece absenţe şi cu câte 50% pentru un număr de maxim 20 de absenţe.

Administraţia Naţională de Meteorologie a efectuat prognoza pentru iarna aceasta.
Directorul ANM, Ion Sandu a declarat că iarna aceasta va fi una normală pentru ţara noastră şi va include fenomene extreme, cum ar fi ninsori abundente, viscole şi ger.
De asemenea, potrivit oficialului, temperaturile vor ajunge şi în jurul valorii de – 20 de grade noaptea.
Meteorologii au adăugat că iarna se va instala în România după data de 23 noiembrie dar nu pot declara cu exactitate când va fi prima ninsoare.

Dreptul la concediu anual plătit poate fi redus proporţional cu reducerea timpului de lucru convenită printr-un plan social.
Aceasta este hotărârea pe care a luat-o Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg.
Acest drept va garanta oricărui muncitor din spaţiul comunitar o vacanţă plătită de cel puţin patru săptămâni pe an.
În cazul încetării raportului de muncă, această perioadă minimă de concediu anual plătit poate fi înlocuită cu o indemnizaţie.

Pensiile vor fi majorate anul viitor cu cel puţin 5%.
Anunţul a fost făcut ieri de Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a declarat, că, procentul cu care vor fi majorate pensiile va fi anunţat după discuţiile cu FMI.
Aceasta a adăugat că au fost identificaţi bani pentru o majorare de pensii şi că mai multe detalii vor fi făcute cunoscute “imediat după alegeri”.

Autorităţile au desemnat spitalele regionale de urgenţă, care vor avea prioritate la finanţare.
Astfel, pacienţii în stare gravă vor fi trataţi direct în aceste unităţi şi nu vor mai fi plimbaţi între spitalele mici.
Noul proiect al Ministerului Sănătăţii va aduce mai mulţi bani spitalelor cu cel mai înalt grad de competenţă, printre care se află şi Spitalul Judeţean Constanţa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept