Ştiri 8 martie 2011

Astăzi este Ziua Internaţională a Femeii.
Sărbătoarea a fost oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1975.
A debutat în primii ani ai secolului trecut ca o sărbătoare politică şi socială, apoi s-a transformat treptat, într-o zi în care bărbaţii îşi exprimă dragostea şi afecţiunea pentru femei.
De asemenea, ziua de 8 martie este o zi importantă pentru sărbătorirea realizărilor economice, globale si sociale ale femeilor din întreaga lume.
Totodată, această zi este văzută în multe ţări şi drept prima sărbătoare a primăverii iar în România, astăzi se sărbătoreşte şi Ziua Mamei.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj de binecuvântare.
Deşi Ziua Internaţională a Femeii nu este o sărbătoare creştină ea poate fi totuşi un prilej de a evidenţia preţuirea pe care o acordă Biserica femeii credincioase.
Astfel, vocaţia sfântă a femeii este de a da viaţă şi de a cultiva comuniunea de viaţă în familie şi societate, după modelul Maicii Domnului.

Statul turc sprijină restaurarea bisericilor creştine din oraşul Nigde.
Acestea sunt în pericol de dispariţie, din cauza diminuării comunităţilor de creştini.
Ministrul turc al turismului a declarat că o parte din aceste biserici vor fi restaurate cu scopul de a fi redate circuitului turistic, dar şi pentru a se conserva valoarea lor istorico-culturală pentru generaţiile următoare.
Primele biserici care vor fi restaurate sunt cele care primează prin vechimea lor şi prin valoarea artistică.

Portalul Yahoo a lansat versiunea în limba română.
Acesta furnizează ştiri şi informaţii meteo, iar utilizatorii locali îşi pot crea un cont de email cu extensia .ro.
Deocamdată, în limba română este disponibilă numai pagina unde utilizatorii introduc userul şi parola pentru accesarea serviciului de e-mail, în timp ce serviciul de mesagerie este în limba engleză.
La sfârşitul anului trecut, serviciile furnizate de Yahoo! erau folosite în România de 8 milioane de persoane.

Senatul a aprobat proiectul privind introducerea coplăţii în sistemul de sănătate.
Proiectul, prioritate legislativă a Guvernului, a fost aprobată cu 53 de voturi “pentru” şi 51 “împotrivă”, după ce solicitarea de retrimitere la comisie a fost respinsă.
Senatul este prima Cameră sesizată.

Primăria Constanţa a demarat un program prin care va oferi locuinţe persoanelor fără adăpost.
Cartierul va fi amplasat pe o suprafaţă de şase hectare, în Tomis Nord, zona Grăniceri.
În funcţie de venituri, beneficiarii acestor locuinţe vor plăti fie numai utilităţile şi o chirie, fie numai utilităţile, fie nimic, dar trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Astfel, ei nu trebuie să deţină teren intravilan sau automobile, cu excepţia celor modificate pentru handicapaţi.
Potrivit primarului Radu Mazăre, costul total suportat de autorităţile locale pentru acest proiect este de opt milioane de euro.
Cartierul se va numi Henri Coandă pentru că acesta a proiectat în premieră, în anul 1921, clădirile modulare.

Statutul Caselor de Ajutor Reciproc de la eparhii va fi actualizat.
Sfântul Sinod va lua în discuţie problema actualizării Statutului de organizare şi funcţionare al Caselor de Ajutor Reciproc de la eparhii, pentru că acestea funcţionează, în prezent, după un document aprobat în urmă cu câteva decenii.
Intervenţia Patriarhiei vine la câteva zile după înfiinţarea de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a CAR-ului Clericilor şi Mirenilor, de unde atât preoţii cât şi credincioşii vor putea lua împrumuturi cu o dobândă de 6%.

Preţul benzinei a atins maximul istoric pe plan mondial.
Conflictele din lumea arabă şi din Africa au făcut ca preţul petrolului să atingă cote-record pe întreg mapamondul, benzina şi motorina scumpindu-se semnificativ atât în ţările Uniunii Europene, cât şi în Statele Unite.
În acest context, mai mulţi analişti economici internaţionali estimează că există posibilitatea ca în vară barilul de petrol să atingă un nou maxim de 150 de dolari.
Reprezentanţii companiilor petroliere au declarat recent că se aşteaptă ca, până la sfârşitul acestui an, preţul unui litru de benzină să depăşească 7 lei.

Guvernul a aprobat doar opt amendamente din cele 144 la proiectul Codului Muncii.
Printre acestea se numără şi cel care acordă prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile.
De asemenea, salariaţii vor avea la dispoziţie un termen de maxim 5 zile calendaristice de la data comunicării angajatorului pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.

Compania Petrom a scumpit de astăzi benzina şi motorina cu 9 bani pe litru.
Astfel, cea mai ieftină benzină este 5,16 lei, iar cea mai ieftină motorină costă 5,15 lei pe litru.
Este a doua scumpire de luna aceasta, după ce pe 1 martie Petrom a majorat preţurile cu 8 bani pe litru la benzină şi 6 bani pe litru la motorină.

Şase femei pe zi mor în România din cauza cancerului de col uterin.
Statisticile arată că în ţara noastră, cancerul de col reprezintă principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani.
În fiecare an, în România sunt diagnosticate circa 3.000 de cazuri noi, iar numărul total al femeilor cu cancer de col este estimat în prezent la 40.000.
Specialiştii spun că testul Papanicolau poate duce la o scădere a riscului de cancer de col uterin cu 94 la sută.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept