Ştiri 15 octombrie 2012

Astăzi debutează la Suceava un simpozion dedicat anului omagial al Sfântului Maslu.
Timp de două zile, preoţi şi profesori din mai multe centre universitare vor dezbate tema „Sfântul Maslu – Taina însănătoşirii vieţii sufleteşti şi trupeşti şi modalitate de pastoraţie a bolnavilor”.
Evenimentul va avea loc la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din judeţul Suceava.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei” din cadrul Universităţii Ovidius şi se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Arheologii au descoperit o basilică creştină în oraşul Isaccea din judeţul Tulcea.
Aceasta datează din secolele 5-6 şi este situată în exteriorul cetăţii Noviodunum, pe malul Dunării, într-o zonă inundabilă, astfel că s-a păstrat doar temelia.
Arheologii spun că vor încerca să protejeze basilica, pentru ca aceasta să nu fie afectată de creşterea nivelului Dunării.
Cercetările vor continua şi anul viitor cu un proiect de restaurare şi conservare a monumentului.

Discriminarea creştinilor în Europa a fost discutată la Parlamentul European.
Astfel, s-a constatat o creştere alarmantă a manifestărilor de intoleranţă faţă de creştinii din Europa de Vest în ultimii ani.
De asemenea, una dintre întrebările legitime a fost aceea dacă manifestările tot mai dese de discriminare şi violenţă sunt doar o coincidenţă, sau reprezintă o mişcare conştientă a structurilor politice de a discredita creştinismul.
La seminar au participat deputaţi europeni, experţi în drept religios, oameni politici, reprezentanţi ai instituţiilor civile şi eclesiastice.

Vremea se va încălzi săptămâna aceasta.
Meteorologii anunţă că în sud-estul ţării se vor înregistra chiar şi 29 de grade Celsius.
Cerul va fi variabil iar vântul nu va prezenta intensificări.
De joi, vremea se va răcori dar şansele de ploaie sunt minime.
Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 24 de grade. Sâmbătă şi duminică însă, cerul va fi mai mult noros, vor fi condiţii de ploaie iar maximele nu vor depăşi 19 grade Celsius.

Abuzul de antibiotice este periculos pentru sănătate.
Potrivit unui studiu prezentat de experţii în boli infecţioase, numărul de germeni multirezistenţi, mai ales ca urmare a abuzului de antibiotice, s-a dublat faţă de acum 5 ani.
Specialiştii au mai atenţionat că unele bacterii intestinale, cum ar fi e-coli sau clebsiela devin tot mai rezistente la mai multe grupe de antibiotice.
Îngrijorător este faptul că o parte din aceste bacterii provin din alimente.

Persoanele care consumă zilnic un litru de apă minerală bogată în siliciu pot preveni riscul apariţiei maladiei Alzheimer.
Un studiu recent arată că apa bogată în siliciu reduce considerabil nivelul aluminiului din corp, care este o neurotoxină.
Mai multe studii sugerează că există o legătură între nivelul de aluminiu din corp şi apariţia bolii Alzheimer.
Participanţii la această cercetare au consumat în fiecare zi, timp de 13 săptămâni, un litru de apă minerală.
Majoritatea participanţilor nu au mai arătat semne de declin cognitiv.

Preţul energiei electrice s-ar putea majora din nou.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie propune creşterea tarifului pentru transportul energiei electrice cu 10%, de la 1 ianuarie, ceea ce ar putea duce la o majorare de 0,7% în preţul final.
Majorarea tarifelor de transport se operează în paralel cu liberalizarea pieţei energiei electrice, adică plata unui preţ real pentru energia electrică.

Formularele de cerere pentru ajutoarele de căldură pot fi descărcate de astăzi de pe site-ul Primăriei Constanţa.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre a declarat că pentru sezonul rece 2012 – 2013, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă în aceleaşi condiţii ca şi iarna trecută.
Asociaţiile de locatari/proprietari vor depune cererile la sediul Primăriei de pe strada Ecaterina Varga nr. 25-27 de luni până vineri între orele 09:00 – 14:00.
Persoanele fizice cu contracte individuale încheiate cu CONGAZ, vor depune cererile la sediul Primăriei de la City Park Mall de luni până vineri între orele 09:00 – 14:00.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu va elibera permise auto timp de două zile.
Astfel, în ziua de vineri, 19 octombrie şi luni 22 octombrie, nu se vor elibera nici certificate de înmatriculare sau dovezi înlocuitoare ale acestora, autorizaţii provizorii de circulaţie şi nici plăcuţe cu numere de înmatriculare.
Sistarea activităţilor este determinată de punerea în funcţiune a unor aplicaţii informatice necesare modernizării Sistemului naţional de emitere şi evidenţă a permiselor de conducere.
Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor spun că în cele două zile nu se va putea susţine nici proba teoretică pentru obţinerea permisului, dar că proba practică se va derula conform programărilor.

Premierul Victor Ponta a anunţat că nu mai sunt bani la buget pentru finalul acestui an.
Acesta a adăugat că sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizaţii şi pentru funcţionarea instituţiilor statului, dar fondurile necesare în acest sens vor fi realocate din alte părţi.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat că Guvernul va face o rectificare bugetară în această lună.
Acesta a precizat că prioritare sunt ministerele Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii şi că la rectificare vor fi prevăzuţi şi banii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept