Ştiri 12 octombrie 2012

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului se va afla mâine la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din comuna Saraiu.
Ierarhul nostru va oficia la acest lăcaş de cult, de la ora 13, slujba de sfinţire a apei, urmată de procesiunea cu sfinte moaşte.
Programul va fi încheiat cu un concert susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 16.30, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Taina Sfântului Botez pentru 8 copii din familii nevoiaşe, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpăna.
Apoi, de la ora 19, Ierarhul Tomisului va săvârşi slujba Vecerniei la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Năvodari.
Slujba va fi urmată de o procesiune cu sfinte moaşte şi cu veşmintele Cuvioasei Parascheva.
Duminică, Înaltpreasfinţia Sa Teodosie va participa la prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Luni va debuta la Suceava un simpozion dedicat anului omagial al Sfântului Maslu.
Timp de două zile, preoţi şi profesori din mai multe centre universitare vor dezbate tema „Sfântul Maslu – Taina însănătoşirii vieţii sufleteşti şi trupeşti şi modalitate de pastoraţie a bolnavilor”.
Evenimentul va avea loc la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din judeţul Suceava.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei” din cadrul Universităţii Ovidius şi se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Biserica Ortodoxă Rusă le permite clericilor să participe la alegeri doar în situaţii excepţionale.
Sfântul Sinod a semnat recent o rezoluţie în acest sens.
Este vorba despre cazuri în care “se impun acţiuni împotriva unor forţe non-ortodoxe, care încearcă să îşi folosească mandatul pentru a lupta împotriva Bisericii Ortodoxe”.
Rezoluţia mai susţine, cu toate acestea, faptul că, nu li se va permite clericilor să fie membri ai vreunui partid politic.
De asemenea, Sinodul are puterea de a decide cu privire la listele posibililor candidaţi.

Arheologii constănţeni au descoperit ruine ale unei aşezări umane ce datează din neolitic.
Săpăturile de salvare din parcarea Carrefour au scos la suprafaţă urme de locuire de acum circa 7.000 de ani, care aparţin culturii Hamangia.
Specialiştii au găsit 21 de complexe arheologice formate din gropi de diferite dimensiuni bogate în material ceramic şi o depunere funerară.
Potrivit arheologilor, indicii de locuire în zonă există din anul 2005, când a fost descoperit un mormânt într-o altă parcare.

Părinţii vor fi obligaţi la plata unei contribuţii pentru copiii înscrişi la creşă.
Potrivit unui proiect iniţiat de Ministerul Muncii, valoarea acesteia va fi stabilită prin dispoziţia primarului, fără a depăşi 30% din costuri.
Actul normativ mai prevede că sunt scutiţi de la plata contribuţiei, părinţii care au în îngrijire copii ce sunt expuşi riscului de separare de familie dar şi cei ce provin din familii cu un membru revoluţionar.
De asemenea, proiectul prevede plata contribuţiei în avans pentru o lună calendaristică.

Petrom a scumpit carburanţii.
Astfel, preţul benzinei a fost majorat cu 8 bani/litru şi cel al motorinei cu 4 bani/litru.
Potrivit reprezentanţilor companiei, scumpirea carburanţilor a fost determinată de creşterea cotaţiilor Platts la benzină şi motorină.
Amintim că, la sfârşitul lunii trecute, compania a ieftinit combustibilii în două rânduri.

Controlul medical va fi obligatoriu la preschimbarea permisului auto, de anul viitor.
Aşa prevede legislaţia cu privire la obţinerea permisului de conducere, care va fi modificată din 19 ianuarie 2013.
De asemenea, vor fi introduse noi categorii de permis pentru mopede, şi va apărea o nouă categorie la motociclete, categoria A2.
Totodată, vor fi instituite perioade de valabilitate administrativă diferenţiate în funcţie de categoriile de permis, de cinci, respectiv zece ani.

Şoferii care vor circula fără anvelope de iarnă vor plăti amenzi mai mari cu 4,5 % ca anul trecut.
Mai exact, în acest an amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă, pe drumuri cu gheaţă sau zăpadă este cuprinsă între 630 şi 1.400 de lei.
Această majorare este determinată de creşterea salariului minim pe economie de la 670 la 700 de lei, în funcţie de care se calculează valoarea punctului de amendă.
Legislaţia cu privire la cauciucurile de iarnă a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011.

Tichetele de vacanţă pot atrage peste 160 milioane de euro la bugetul de stat.
Declaraţia aparţine preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii, Dan Matei Agathon.
Propunerea legislativă prin care sunt reintroduse aceste vouchere se află în Parlament.
Măsura ar face ca un număr mai mare de români să-şi permită câteva zile de vacanţă.
În al doilea rând, ar creşte investiţiile în acest sector.

Uniunea Europeană alocă României peste 55 de milioane de euro în cadrul programului destinat ajutării persoanelor defavorizate.
Alocarea acestor fonduri a fost aprobată ieri de Comitetul de gestionare a organizării comune a pieţei unice.
Programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate din comunitate funcţionează din decembrie 1987.
Se estimează că peste 18 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul programului.

România şi Bulgaria au semnat memorandumul pentru dezvoltarea durabilă a transportului pe Dunăre.
Cele două ţări au convenit să creeze o Comisie bilaterală care să acţioneze în vederea unei dezvoltări viabile a transportului pe Dunăre între cele două ţări.
Documentul ar urma să intensifice cooperarea între cele două state vecine în cadrul unor proiecte comune pe teren.

Aproximativ 30 la sută din teritoriul României ar putea deveni deşert în următorul deceniu.
Specialiştii au anunţat că modificările climatice şi în special alternanţa anilor extrem de secetoşi cu cei însoţiţi de precipitaţii în exces va deveni o regulă ce va avea consecinţe asupra României.
Studiile de specialitate arată că cele mai vulnerabile regiuni sunt sudul ţării şi Câmpia de Vest.
Părţi întinse din judeţul Timiş, din vecinătatea frontierelor cu Serbia şi Ungaria, sunt de risc maxim, iar clima aridă din acest an a amplificat şi mai mult lipsa apei freatice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept