Ştiri 1 octombrie 2012

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Acoperământul Maicii Domnului.
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.

Tot astazi, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, cu o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.

Un grup de creştini ortodocşi din Rusia a cerut interzicerea unei operei-rock intitulată ”Jesus Christ Superstar”.
Un teatru rusesc a suspendat vânzarea de bilete pentru aceasta opera, în urma deschiderii unei anchete a Parchetului, sesizat de un grup de creştini ortodocşi care consideră că spectacolul este ofensator.
Ei susţin că imaginea lui Hristos, aşa cum apare în operă, este greşită din punct de vedere al creştinismului.
Un reprezentant local al Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat însă că punctul de vedere al semnatarilor petiţiei nu este împărtăşit şi de Biserică.

Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Varstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.

Poşta Română modifică de astăzi tarifele coletelor poştale externe.
Măsura a fost luată în urma ajustărilor tarifare aplicate de administraţiile poştale care au încheiate acorduri bilaterale cu Poşta Română.
Noile tarife pot fi consultate pe site-ul companiei.

A început programul de depistare a cancerului de col uterin.
Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, care riscă să se îmbolnăvească de cancer de col uterin, de colon şi de sân.
Astfel, acestea vor fi chemate de medicii de familie, pentru un consult individual, în urma căruia vor fi informate asupra stării lor de sănătate.
După această consultaţie, dacă este cazul, medicul le va prescrie o trimitere către medicul specialist.
Programul este o iniţiativă a Ministerului Sănătăţii, iar 132 medici specialişti asigură instruirea şi monitorizarea cadrelor medicale la nivel regional şi judeţean.

Aproximativ 400.000 de studenţi de la universităţile de stat au început astăzi un nou an universitar.
Cursurile universităţilor particulare la care învaţă aproximativ 140.000 de studenţi vor începe în funcţie de calendarul aprobat de senatul fiecărei universităţi în parte.
Statisticile arată că numărul studenţilor din România a scăzut constant în ultimii cinci ani, deoarece tot mai mulţi absolvenţi de liceu aleg să emigreze.
Ţara noastră avea peste 900.000 de studenţi în anul 2007, iar anul trecut aproximativ 500.000.

Legea învăţământului ar putea fi modificată.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vrea ca directorii de şcoli să fie aleşi la fel ca şi rectorii universităţilor, de către cadrele didactice.
De asemenea, după primul semestru al clasei zero se va face o analiză pentru a se decide dacă această clasă va funcţiona la şcoală sau la grădiniţă.
Ministrul Educaţiei doreşte modificrea Legii educaţiei astfel încât şcolile să îşi poată gestiona problemele fără amestec politic.

Anul Nou va aduce scumpiri majore.
În prima zi lucrătoare a lunii octombrie se stabileşte cursul valutar la care vor fi calculate accizele, anul viitor.
Specialiştii spun că, pe baza cursului valutar de astăzi, preţul majorităţii produselor va creşte cu 5 la sută.
Astfel, motorina va avea o acciza mai mare cu 4,5%.
Prin urmare, de la 1 ianuarie benzina va fi cu 9 bani mai scumpă, iar motorina cu 14 bani.
Vor mai fi afectate şi alte produse, dar în proporţii mai mici, cum ar fi berea, vinurile spumante, parfumurile, dar şi cafeaua.
De asemenea, vor creşte din nou preţurile gazelor şi curentului electric, deoarece si acestea sunt accizate.

Cartofii congelaţi pot duce la apariţia cancerului.
Specialiştii au avertizat că aceştia conţin o substanţă, acrilamida, care poate fi periculoasă în cantităţi mari şi poate provoca apariţia cancerului.
Acrilamida este o substanţă puternic oxidantă, care se formează natural în procesarea alimentelor, însă există metode prin care cantitatea ei poate fi redusă pentru a preveni îmbolnăvirea.
Astfel, rezultatele unui studiu arată că soluţia cea mai bună este reducerea cantităţii de fructoză şi glucoză din cartofi, în momentul când sunt tăiaţi.
Cu toate acestea, Agenţia Normelor Alimentare recomandă celor care consumă mâncăruri bogate în acrilamidă să mănânce şi multe alimente sănătoase.

Tehnologiile fără fir ameninţă sănătatea copiilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat ca în şcoli să nu fie folosit sistemul wireless, din cauza riscului potenţial de dezvoltare a unor boli la copii.
Experţii organizaţiei consideră că organismul copiilor este prea sensibil pentru a suporta sarcina electromagnetică generată de tehnologia fără fir.
Aceştia menţionează că datele ştiinţifice disponibile până în prezent nu sunt suficiente pentru a contrazice ideea că reţelele moderne nu influenţează în mod negativ sănătatea copiilor sau a adolescenţilor.
Din acest motiv, specialiştii recomandă să se renunţe la noile tehnologii fără fir în şcolile în care sunt încadraţi copiii sub 18 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept