Ştiri 26 septembrie 2012

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Acesta a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă cu profesorul Virgiliu Gheorghe.
Tema o constituie „Dezvoltarea şi funcţionarea creierului copiilor şi tinerilor în contextul societăţii mediatice şi consumatoriste”.
Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, de la ora 17, în Sala mică a Casei de Cultură din Constanţa.
Conferinţa este organizată de Şcoala Brâncovenească, iar
intrarea va fi liberă.

Jurnalistul Cristian Tabără va lansa un volum cu temă religioasă.
Acesta se intitulează “Tradiţii si apucături” şi conţine articole ale autorului pe teme de actualitate incomodă.
Invitaţi la eveniment vor fi criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi publicistul creştin Răzvan Bucuroiu.
Lansarea va avea loc mâine de la orele 18 la librăria Sophia din Bucureşti.

Patriarhia Română şi Ministerul Educaţiei vor conlucra la elaborarea manualelor de religie.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, afirmă că ministerul a luat această decizie pentru îmbunătăţirea programei de religie.
Astfel va fi pus un accent mai mare pe sistemul de valori de referinţă şi valorile morale în societate.
Ministerul Educaţiei a aprobat 45 de manuale de religie, dintre care doar 18 aparţin cultului creştin ortodox.

Regiunea Germania de Est are cel mai mare procent de atei.
Un studiu sociologic care a examinat puterea credinţelor religioase la oameni din diferite părţi ale pământului a arătat că regiunea cea mai puţin religioasă din lume este Germania de Est.
Astfel, 52% dintre germanii de est au spus că nu cred în Dumnezeu şi în nicio dogmă religioasă, în comparaţie cu cei din vest, unde numai 10,3% dintre germani sunt atei.
Experţii susţin că principalul factor care a favorizat distrugerea credinţei în Dumnezeu în această regiune, a fost prezenţa regimului comunist timp de 50 de ani în ţară.
O altă explicaţie oferită de sociologi este faptul că Germania de Est este predominant protestantă.
Studiul s-a numit „Credinţe despre Dumnezeu în timp şi în state” şi a strâns informaţii din 18 ţări ale lumii în 1991, 30 de ţări în 1998 şi 42 de ţări în 2008.

Circulaţia rutiera pe podul Agigea este închisă.
Până pe 3 octombrie, între orele 8.00 – 16.00 şi 18.00-20.00, în afară de zilele de sâmbătă şi duminică, traficul pe podul Agigea este oprit pentru perioade de maxim 15 minute, la fiecare oră.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România informează că măsura este necesară pentru execuţia unor lucrări de mentenanţă.
În plus, CNADNR menţine restricţiile de viteză de 50 kilometri/oră şi restricţiile de tonaj pentru autovehiculele cu o masă totală autorizată mai mare de 5 tone.

Medici voluntari din Turcia vor acorda consultaţii gratuite copiilor din Dobrogea.
Astfel, de astăzi până sâmbătă, 29 Septembrie, copiii din Medgidia, Cobadin, Băneasa și Babadag, care provin din familii defavorizate vor putea beneficia de consultaţii gratuite.
Echipa de medici este formată din 9 medici specialişti, 1 audiolog, 3 asistente medicale şi 2 membri ai personalului administrativ.
Rezultatele consultaţiilor vor fi comunicate în scris, iar în cazul depistării unor afecţiuni, copiii vor fi îndrumaţi către instituţiile competente cu recomandări privitoare la tratament.

Carnea de pasăre s-ar putea scumpi cu 15% până la sfârşitul anului.
Avertismentul vine de la producătorii din acest domeniu care afirmă că fermierii au cheltuieli mari de acoperit.
Aceştia plătesc pentru furaje cu peste 30% mai mult, din cauza secetei.
Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări spun că scumpirea cărnii de pasăre va fi influenţată şi de majorările de preţ la combustibili şi energie.
Astfel, dacă fermierii vor majora preţul pe kilogram cu 5%, în magazine această creştere poate fi triplă.

Beneficiarii de ajutoare sociale vor avea 60 de zile perioadă de graţie la plata taxelor şi impozitelor locale.
Ministerul Muncii precizează că în acest interval aceştia îşi vor primi drepturile băneşti.
Ordonanţa de urgenţă ce priveşte flexibilizarea condiţiei de achitare a datoriilor a fost aprobată ieri de Camera Deputaţilor.
Astfel, verificarea se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puţin 6 luni şi vor fi excluse de la această verificare familiile monoparentale.

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi majorată de la 1 octombrie.
Deputaţii au adoptat pe articole legea care majorează indemnizaţia pentru creşterea copilului de la 75 la 85% din salariu.
Proiectul de lege prevede şi renunţarea la condiţionarea acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei doar pentru primii 3 copii din familie.
Camera Deputaţilor este forul decizional, iar proiectul urmează să intre în sesiunea de vot final a Camerei.

Legea cu privire la statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost respinsă de Senat.
Aceasta viza autonomia judeţelor Covasna şi Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş prin constituirea lor într-o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul statului român.
Propunerea a primit un raport de respingere din partea Comisiilor de specialitate deoarece încalcă în mod flagrant principiile şi normele de natură constituţională.
În document se mai arată că şi prevederea potrivit căreia limba maghiară are acelaşi statut ca limba română încalcă Constituţia.
Senatul este for decizional în acest caz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept