Ştiri 19 septembrie 2012

Patriarhia Ecumenică a cumpărat una dintre cele mai vechi Biserici din lume.
Aceasta poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi este a treia cea mai veche Biserică din lume.
Ea a fost construită în anul 789 de către Împăratul Constantin Porfirogenetul, în provincia Bursa din Turcia de azi.
Lăcaşul de cult a fost scos la vânzare pentru suma de 400.000 dolari.
Biserica este aproape în ruine, însă Mitropolitul Elpidifor a declarat că va fi restaurată cât mai curând posibil.

Episcopii ortodocşi din America cheamă credincioşii la păstrarea valorilor familiei creştine.
43 de episcopi ortodocşi canonici din America de Nord şi Centrală s-au întrunit săptămâna trecută în Chicago.
În cadrul întâlnirii, aceştia au subliniat necesitatea participării familiei la slujbe, în special la Sfânta Liturghie duminicală.
De asemenea, susţin salvarea tainei Cununiei în conformitate cu voinţa lui Dumnezeu pentru sfinţenia familiei ca nucleu fundamental al unei societăţi sănătoase.
La Adunarea Episcopilor Ortodocşi Canonici din America au participat şi IPS Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi şi PS Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Meteorologii anunţă că vremea se va răci accentuat.
Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au emis o informare meteo potrivit căreia vremea se va răci accentuat în zilele de joi şi vineri.
Temperatura aerului va marca o scădere accentuată, în cursul zilei de mâine în vestul, centrul şi nordul ţării, iar vineri şi în restul teritoriului, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă.
Potrivit ANM, răcirea va fi asociată cu intensificări ale vântului şi ploi temporare.

La Constanţa se va inaugura săptămâna aceasta Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor.
Aceasta este o organizaţie non-guvernamentală pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor din România. Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, filiala Constanţa, Maria Constandache a declarat că în cadrul acesteia se vor face demersuri pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor, precum şi pentru acordarea de suport socio-medical persoanelor aflate în dificultate.

Evaluările la clasele a 2-a, a 4-a şi a 6-a vor fi şi în acest an de învăţământ tot unele de tip pilot.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca.
Acesta a adăugat că nu există încă toate datele necesare pentru ca aceste evaluări să fie extinse la nivelul tuturor claselor.
Potrivit secretarului de stat, evaluările vor fi organizate în acelaşi format ca şi în anul şcolar 2011-2012.

Fiecare al doilea medicament din lume este inutil.
Aceasta este concluzia experţilor francezi care au adăugat că unele dintre acestea sunt chiar periculoase pentru sănătate.
În opinia specialiştilor, lista cu medicamente care ar trebui retrase include remedii pentru cancer, boli neurologice, osteoporoză, stimulente psihice, antidepresive, produse împotriva fumatului, diabetului şi bolilor cardio-vasculare.

Senatul a adoptat o lege care vizează reducerea cheltuielilor publice.
Una dintre măsuri prevede reducerea cu 30% a cheltuielilor de protocol şi deplasări externe.
De asemenea, miniştrii şi secretarii de stat pot fi însoţiţi în deplasările externe de maxim două persoane, în timp ce primarii, viceprimarii şi consilierii locali vor fi însoţiţi de o singură persoană.

Compania Petrom a ieftinit benzina cu 7 bani/litru.
Este prima ieftinire a carburanţilor, după o serie de şase scumpiri, înregistrate în ultimele trei luni.
De la începutul anului, costul benzinei a crescut cu aproximativ un leu, ceea ce a condus la scumpirea plinului în medie cu 40 de lei.

Valorile esenţiale pentru romani sunt familia, educaţia şi sănătatea.
Aceasta este concluzia unui recensământ realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding, în cadrul campaniei „E timpul românilor.
De asemenea, valorile foarte importante mai sunt: credinţa, cultura, omenia celor din jur, tradiţiile şi obiceiurile.
Potrivit aceluiaşi studiu, 70% din români sunt nemulţumiţi de direcţia în care merg lucrurile în România.
Tot 70% din români se consideră „nici săraci, nici bogaţi“, în timp ce 25% se declară săraci.
Doar 5% din cei chestionaţi se consideră bogaţi.

Până în 2013 nu avem nicio şansă să aderăm la spaţiul Schengen.
Guvernul olandez a anunţat că va aştepta raportul suplimentar al Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu privire la situaţia din România înainte de a reanaliza, în 2013, posibilitatea integrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Potrivit unui document trimis de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterea pentru aderarea celor două state la Schengen va fi amânată până anul viitor.

Dieta bogată în grăsimi creşte riscul de cancer la sân.
Un studiu din Statele Unite efectuat pe şoareci a arătat că o dietă care predispune la obezitate şi la schimbări de metabolism stimulează creşterea timpurie a sânilor şi conduce la dezvoltarea de ţesut anormal care poate produce cancer la sân.
Cercetătorii sunt de părere că legătura dintre cancer şi obezitate poate fi explicată prin creşterea nivelului de insulină.
Statisticile arată că 30% dintre toate formele de cancer apărute la femei sunt reprezentate de cancerul mamar şi o femeie din opt riscă să dezvolte acest tip de cancer.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept