Ştiri 17 septembrie 2012

Peste trei milioane de elevi au început astăzi noul an şcolar.
Deschiderea unităţilor de învăţământ a fost amânată cu o săptămână pentru ca directorii să poată termina lucrările de reabilitare şi să organizeze clasa pregătitoare.
Odată cu începerea noului an şcolar, specialiştii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa reiau activităţile de prevenire a violenţei în şcoli şi a consumului de droguri.
De asemenea, toate unităţile de învăţământ vor fi supravegheate de către echipaje de poliţie.
Şi elevii Seminarului Teologic Ortodox Dionisie Exiguul din Constanţa au început astăzi noul an şcolar.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat în această dimineaţă în Catedrala Arhiepiscopală sfânta liturghie arhierească şi o slujbă de Te Deum, după care a ţinut şi un scurt cuvânt de învăţătură.

Biserica Ortodoxă Bulgară a hotărât canonizarea a 100 de martiri ai comunismului.
Alături de aceştia, s-a sugerat ca să fie canonizaţi şi un grup de martiri necunoscuţi, pentru a păstra memoria miilor de martiri dispăruţi în acea perioadă.
Este posibil ca aceste canonizări să înceapă în acest an, însă unii episcopi au propus anul 2013, pentru o atentă examinare a martirilor.

O sectă satanistă doreşte să se înregistreze ca şi cult acreditat în Republica Moldova.
Mitropolia Chişinăului şi-a exprimat protestul şi preocuparea pentru această încercare.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei a declarat că un cult distructiv satanist nu poate sub nicio formă să fie legalizat, deoarece acest lucru ar putea crea grave tulburări sociale.
Dioceza mitropolitană a Chişinăului şi a toată Moldova condamnă ferm această iniţiativă şi speră că Ministerul de Justiţie nu va aproba acest lucru.

Circulaţia rutieră este de astăzi redirijată în staţiunea Mamaia.
Ca urmare a scăderii numărului de turişti, traficul rutier este redirecţionat în zona staţiei de taxare „Perla”, unde circulaţia este redirijată astfel: din direcţia Pescărie, autovehiculele pot vira la stânga, pe lângă staţia de taxare Perla sau pot merge înainte, în interiorul staţiunii, iar din direcţia Năvodari, şoferii pot continua pe b-dul Aurel Vlaicu sau la stânga, spre Satul de Vacanţă pe lângă staţia de taxare.
În acelaşi timp, viteza de 50 km/h este modificată şi semnalizată corespunzător cu indicatoare rutiere care limitează viteza la 70 km/h.

RATC intensifică de astăzi controalele în mijloacele de transport în comun.
Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Regiei.
Măsura a fost luată în contextul începerii noului an şcolar. RATC atenţionează elevii să circule numai cu documente de transport valabile, pentru a preîntâmpina eventualele amenzi.

De astăzi vor fi realizate anchete de circulaţie în apropierea marilor oraşe.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă participanţii la trafic că se vor desfăşura măsurători precum şi anchete de circulaţie, în apropierea municipiilor Constanţa, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Oradea, Sibiu şi Timişoara.
Până pe 29 octombrie, şoferii vor fi întrebaţi despre scopul, originea şi destinaţia deplasării, câţi pasageri sunt în autoturism, dar şi tipul de marfă pe care îl transportă.
Datele vor fi utilizate pentru realizarea unui plan cu privire la transportul la nivel naţional.

Mierea se va scumpi anul acesta.
Anunţul a fost făcut de producători, care spun că preţul mierii va creşte cu circa 10-15% din cauza diminuării producţiei cu peste 50%.
Potrivit specialiştilor, România produce, anual, 20.000 – 22.000 de tone de miere, şi se clasează astfel, pe locul patru în Europa, dar, în acest an, din cauza condiţiilor climaterice, s-a realizat între 50-60% din această producţie.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România a cerut ajutorul Ministerului Agriculturii în privinţa creşterii consumului de miere pe piaţa internă, iar una dintre soluţii ar fi activarea Legii cu privire la consumul mierii în şcoli.

Preţul gazelor naturale s-a majorat din acest week-end cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali.
Conform Legii, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice pentru clienţii finali a început de pe 1 septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi va debuta pe 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici.

Repartizarea în licee se va realiza în trei etape anul viitor.
Evaluarea naţională din 2013 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.
Pregătirile pentru admiterea la licee vor începe pe 31 ianuarie 2013 şi se vor încheia pe 8 iulie.

Lectura este benefică pentru creier.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea Standford.
Voluntarii au fost nevoiţi să citească anumite pasaje relaxaţi, iar apoi au fost puşi să citească alte pasaje cu o mai mare putere de concentrare.
În ambele situaţii, s-a putut constata o creştere a fluxului sangvin în creierul voluntarilor, care a depăşit nivelul înregistrat în mod obişnuit în timpul altor activităţi recreative.
Oamenii de ştiinţă americani susţin că ambele tipuri de lectură aduc beneficii majore din punct de vedere neurologic.

Belgia a interzis şi ţigările electronice în spaţiile publice.
Anunţul a fost un răspuns al unei campanii care încurajează folosirea acestora peste tot.
Ministerul belgian al Sănătăţii a precizat că regula este valabilă în cazul tuturor ţigărilor electronice, indiferent că este vorba despre cele cu nicotina sau cu vapori.
De la 1 iulie 2012, în Belgia, este interzis fumatul în hoteluri, restaurante, cafenele, baruri sau cluburi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept