Ştiri 7 septembrie 2012

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Naşterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 16, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Constanţa, zona Far.
Apoi, de la ora 19.00, Ierarhul Tomisului va conduce procesiunea organizată de Protoieria Mangalia în cinstea praznicului Naşterii Maicii Domnului.
Se va pleca în procesiune cu moaştele Sfântului Pantelimon, ale Sfinţilor Epictet şi Astion şi ale Sfântului Ioachim de Itaca, spre Primăria Mangalia şi biserica „Sf. Mare Mc. Gheorghe” unde va fi oficiat Sfântul Maslu.
Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sf. Liturghie la biserica cu hramul Naşterea Maicii Domnului din Eforie Nord.
Aici vor fi aduse spre închinare, astăzi, de la ora 17.00, moaştele Sf. Apostol Andrei şi ale Sf. Mare Mucenic Pantelimon.
Acestea vor rămâne la parohia din Eforie Nord până duminică.

Moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe vor fi aduse mâine din Grecia la schitul Cloşca din judeţul Constanţa.
Moaştele vor fi donate aşezământului, care îi poartă hramul.
Alături de aceste moaşte vor fi aduse şi cele ale Sf. Ioachim de Itaca.
Duminică, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la schitul Cloşca.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va instala o nouă stareţă, pe monahia Mina Suman.
Schitul a fost înfiinţat anul trecut şi este situat în zona Hanul Morilor, la 68 de km de Constanţa.

Creştinismul este în pericol în Orientul Mijlociu.
Declaraţia aparţine primatului Bisericii Ortodoxe a Ciprului, Arhiepiscopul Hrisostom şi a fost făcută în cadrul întâlnirii pe care acesta a avut-o cu Patriarhul Alexandriei şi cu Patriarhul Ierusalimului.
Ierarhii ortodocşi au spus că numărul refugiaţilor sirieni care au fugit în Iordania a ajuns la 20 de mii şi au adăugat că Bisericile ortodoxe vor ajuta cu haine, jucării, pături şi alte materiale pentru refugiaţii din Iordania.

Arheologii israelieni au descoperit lângă Ierusalim statui mai vechi de 9000 de ani.
Acestea au forma unor animale şi datează dinainte de Moise cu câteva mii de ani.
Ele sunt făcute din calcar sau dolomite şi erau folosite în scopuri religioase.
Statuetele în formă de animale sugerează ocupaţia de vânători sau de agricultori ale proprietarilor.

Podul IPMC va intra în reabilitare.
Potrivit unui anunţ al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, costurile reabilitării sunt de peste 12 milioane de lei.
Fondurile provin de la bugetul de stat, iar lucrările de reparaţie şi consolidare vor începe în luna noiembrie.
Termenul de finalizare este de 24 de luni de la atribuirea contractului.

Şcolile şi spitalele din Constanţa vor fi reabilitate termic din fonduri europene.
Obiectivul avut în vedere de Ministerul Turismului şi dezvoltării regionale este de a reduce cheltuielile de funcţionare a instituţiilor publice, dar şi de a spori calitatea serviciilor prestate de autorităţile publice.
Lucrările de reabilitare termică ar putea începe în aprilie-mai anul viitor.

Traseul autobuzelor liniei 5 va fi modificat.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa anunţă că, de luni, 10 septembrie, autobuzele liniei 5 se vor întoarce pe strada Meşterul Manole.
Schimbarea va dura aproximativ 20 de zile şi este necesară ca urmare a lucrărilor efectuate la carosabil, lucrări care vor duce la blocarea circulaţiei pe strada Democraţiei, între străzile Vârful cu Dor şi Şoseaua din Vii.

Toţi elevii vor primi gratuit fructe în noul an şcolar.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern, clasele pregătitoare vor fi incluse în programul încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli.
Până acum elevii claselor I-VIII primeau zilnic câte un măr.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu a declarat că scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sănătoase în rândul tinerilor deoarece obezitatea infantilă este în creştere şi devine un fenomen îngrijorător.

Anul acesta este cel mai secetos an agricol din istoria României.
Specialiştii din agricultură afirmă că anul acesta este mai secetos chiar decât cel din 1946.
Aceştia trag un semnal de alarmă şi susţin că, fără irigaţii, sprijin din partea Guvernului şi fără crearea unor ferme agricole mari care să poată face investiţii, siguranţa alimentară este în pericol.
Totodată, rezerva de stat este suficientă doar pentru două luni, faţă de cea europeană care ajunge pentru mai bine de un an. Un efect imediat al secetei este creşterea preţurilor la alimente.

Consumul de zahăr poate micşora creierul.
Conform unui studiu, oamenii care au un nivel crescut de zahăr în sânge, dar încadrat în limitele normale, prezintă un risc mai mare de pierdere a masei cerebrale.
Rezultatele au arătat că în patru ani se poate pierde până la 10% din masa cerebrală, iar reducerea masei cerebrale afectează mai ales zonele folosite pentru memorie şi cogniţie.
Studiul a beneficiat de implicarea a peste 240 de australieni cu vârste între 60 şi 64 de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept