Ştiri 5 septembrie 2012

Biserica Ortodoxă va prăznui sâmbătă Naşterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, vineri, de la ora 16, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Constanţa, zona Far.
Apoi, la ora 19.00, Ierarhul Tomisului va conduce procesiunea organizată de Protoieria Mangalia în cinstea praznicului Naşterii Maicii Domnului.
Se va pleca în procesiune cu moaştele Sfântului Pantelimon, ale Sfinţilor Epictet şi Astion şi ale Sfântului Ioachim de Itaca, spre Primăria Mangalia şi biserica „Sf. Mare Mc. Gheorghe” unde va fi oficiat Sfântul Maslu.
Sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi Sf. Liturghie la biserica cu hramul Naşterea Maicii Domnului din Eforie Nord.
Aici vor fi aduse spre închinare, vineri, de la ora 17.00, moaştele Sf. Apostol Andrei şi ale Sf. Mare Mucenic Pantelimon.
Acestea vor rămâne la parohia din Eforie Nord până duminică.

Arheologii au descoperit cele mai vechi vestigii, care provin din Paleolitic, în comuna constănţeană Peştera.
Acestea au fost găsite în zona Dealului Guran şi datează de acum 380.000 de ani.
Primarul comunei Peştera a declarat că vestigiile vor fi expuse la muzeul din localitate recent înfiinţat.
Potrivit specialiştilor, descoperirea este unică în istoria poporului român, deoarece reprezintă cea mai veche urmă lăsată de civilizaţia antică pe teritoriul ţării noastre.

RADET va începe probele la rece pe 14 octombrie.
Acestea sunt necesare pentru începerea furnizării agentului termic pentru sezonul rece 2012 – 2013.
Până atunci, asociaţiile de proprietari trebuie să încheie toate lucrările de remediere sau schimbare a instalaţiilor.

8 trenuri Regio vor fi introduse în circulaţie pe ruta Constanţa-Mangalia şi retur.
CFR Călători informează că, din 10 septembrie, aceste trenuri vor pleca din Constanţa la ore pare şi, din Mangalia, la ore impare.
Astfel, cele opt perechi de trenuri Regio vor circula din două în două ore.
Primul tren va pleca din Constanţa la ora 6.20, iar ultimul la 20.20.

Proiectul cu privire la organizarea Bacalaureatului diferenţiat a fost aprobat de Comisia de educaţie din Senat.
Astfel, absolvenţii de liceu vor putea opta pentru bacalaureatul profesional care va permite accesul pe piaţa muncii sau pentru bacalaureatul naţional, care le va da voie să urmeze cursurile unei facultăţi.
Proiectul prevede că cele două tipuri de examen vor avea în comun probele de competenţă, precum şi competenţele digitale.

Guvernul se angajează să majoreze contribuţia la Fondul de Sănătate, dacă va fi necesar.
Măsura apare în scrisoarea de intenţie pregătită de Executiv pentru Fondul Monetar Internaţional.
Guvernanţii vor de asemenea să reducă numărul de servicii medicale de care beneficiază în prezent orice român cu asigurare.
Acest lucru înseamnă că vom plăti pentru o serie de consultaţii şi chiar pentru internare.
Astfel, de la începutul anului viitor va fi introdusa coplata.
Oficialii din Ministerul Sănătăţii au declarat însă că serviciile de urgenţă nu vor fi taxate.

Din 14 decembrie, toate etichetele produselor alimentare şi medicamentelor din Uniunea Europeană se vor schimba radical.
Prin această iniţiativă legislativă se stabileşte o listă de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe etichetele produselor alimentare.
Acestea vor cuprinde nu doar substanţele aflate în compoziţie, ci şi beneficiile şi riscurile pe care fiecare le prezintă pentru sănătatea consumatorului.
De exemplu, la aditivul E410, guma de guar, va fi menţionat un avertisment cu privire la riscul de sufocare pentru persoanele cu dificultăţi la înghiţire.

Medicii care vor să înfiinţeze cabinete medicale în zonele rurale, pot obţine finanţare nerambursabilă prin fonduri europene.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii care a mai precizat că măsura face parte din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
Suma pusă la dispoziţie prin acest program este de aproximativ 135 de milioane de euro.
Conform programului, medicii pot obţine aceste fonduri pentru a realiza investiţii în serviciile de sănătate, asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologică sau asistenţă medicală generală.

Aproximativ un milion de doze de vaccin antigripal vor fi achiziţionate pentru imunizarea gratuită a populaţiei la risc.
Declaraţia a fost făcută de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi care a mai adăugat că anul acesta campania de vaccinare va începe după 15 octombrie.
Vor fi vaccinate persoanele din categoriile de risc, respectiv cele cu boli cronice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi studenţii care fac practică în unităţile sanitare. Dozele pentru vaccinare vor fi cumpărate din străinătate, deoarece Institutul „Cantacuzino” şi-a închis linia de producţie.

Cerealele ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate.
Potrivit specialiştilor, problemele precum sensibilitatea la gluten, obezitatea şi boala celiacă sunt în creştere şi sunt legate în mod direct de consumul de cereale, în special de cerealele procesate.
Cerealele sau seminţele conţin lecitină, fitaţi, dar şi perturbatori endocrini.
Unii experţi spun că dacă aceste substanţe se pulverizează, atunci le putem consuma, iar alţii sunt de părere că acestea pot afecta oricum sistemul digestiv şi sănătatea generală.

Ţările comunitare aliate României nu au niciun motiv să respingă aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
Acesta este mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu care consideră că instituţiile statului au funcţionat, în pofida scandalului politic din ultima perioadă.
Pe de altă parte, mai afirmă preşedintele, România trebuie să fie parte la sistemul de supraveghere bancară în zona Euro.
Aderarea noastră la moneda unică europeană rămâne un obiectiv până în anul 2015.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept