Stiri 31 august 2012

Creştinii ortodocşi români cinstesc mâine pe Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit din Dobrogea.
Cu acest prilej, Înaltpresfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această noapte de la ora 0, Sfânta Liturghie la Schitul Sfântul Dionisie Exiguul situat între localităţile Târguşor şi Gura Dobrogei.
Apoi mâine de la ora 10, ierarhul nostru va oficia în Catedrala Arhiepiscopală o slujbă de Te-deum prilejuită de începutul anului bisericesc.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la biserica Sfinţii Ap petru şi Pavel din Medgidia cu prilejul zilelor oraşului.

Parohia Sfântul Mina invită constănţenii la două spectacole de pantomimă.
Acestea vor fi susţinute de către tinerii cu dizabilităţi din cadrul asociaţiei Sfântul Mina în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Mimilor din Serbia în cadrul proiectului Împreună facem mai mult finanţat din fonduri europene.
Prima reprezentaţie are loc astăzi la orele 19 la Scena Cazino din Mamaia şi poartă titlul Sporturi amuzante.
A doua reprezentaţie conţine doua piese de teatru: Copacul Vieţii şi povestea Sfântului Mina şi va avea loc luni la orele 19 la Biserica Sfântul Mucenic Mina din Parcul Tăbăcărie.
Asociaţia Sfântul Mina a fost înfiinţată în anul 1993 şi oferă terapii educaţionale copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi pentru o mai bună integrare în societate.

Pe Internet a apărut un site ortodox pentru copii.
Denumit ABC Orthodox, acesta prezintă principalele învăţături creştin-ortodoxe pentru copii şi tineri în franceză, engleză, greacă, română şi rusă.
Copiii pot lua lecţii de cateheză ortodoxă, care-i va ajuta să înţeleagă moştenirea spirituală a ortodoxiei, valorile credinţei noastre şi cadrul spiritual liturgic al vieţii creştine.
Cele 4 secţiuni ale site-ului sunt: Sfintele Scripturi, Post şi Rugăciune, Credinţă şi Taine, Biserică şi Sărbători.
Toate informaţiile sunt vizate de către preoţi ortodocşi.

China a repatriat peste 1000 de creştini în Birmania.
Aceştia fuseseră iniţial deportaţi în China de către armata birmaneză budistă.
Viaţa celor repatriaţi este în pericol deoarece mulţi dintre ei sunt torturaţi şi ucişi fără proces de către autorităţi.
În Birmania există de mulţi ani un război sistematic împotriva minorităţilor religioase, în special a creştinilor.

De mâine, constănţenii nu vor mai plăti apa pluvială dar vor da mai mult pentru tariful de apa rece şi canalizarea.
Conducerea RAJA susţine că majorarea tarifelor este absolut necesară din cauza creşterii inflaţiei.
Astfel, preţul unui metru cub de apă potabilă va fi de mâine 3,27 de lei iar pentru apa de canalizare vom plăti 2,81 lei pe metru cub.
În acelaşi timp, s-a decis renunţarea la facturarea apei de ploaie, ceea ce va scădea valoarea de plată cu aproximativ 10%.

Angajaţii români sunt cei mai săraci din Europa.
Rata riscului de sărăcie în rândul persoanelor care lucrează este de 17,3 la sută în România, cea mai mare din Uniunea Europeană.
Totodată, rata de participare la formarea continuă pentru populaţia între 25 şi 64 de ani este cea mai mică din Europa. Anunţul a fost făcut, ieri, de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Potrivit acesteia, în alte ţări, precum Republica Cehă şi Finlanda, rata riscului de sărăcie în rândul persoanelor care lucrează, este de doar 3,7 la sută.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu susţine reintroducerea venitului global.
Ea a declarat, ieri, că eliminarea cotei unice nu i se pare o măsură bună.
În schimb, ministrul spune că este nevoie ca autorităţile să se axeze pe eliminarea evaziunii fiscale şi eliminarea muncii la negru.
De asemenea, ministrul a mai spus că susţine o creştere a salariului minim pe economie, corelată cu o scădere a contribuţiilor sociale.

Peste două milioane de elevi din învăţământul preşcolar şi din clasele 1-8 vor beneficia de programul „Cornul şi laptele”.
De asemenea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că în anul şcolar 2012-2013, de programul „Fructe în şcoli”, vor beneficia doar elevii claselor 1-8.
Consiliile judeţene sau locale sunt responsabile de organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor cu furnizorii, monitorizarea şi controlul distribuţiei fructelor.

Ordonanţa cu privire la noul sistem TVA, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Deducerea TVA de la achiziţiile de bunuri şi servicii se va putea face numai la data plăţii facturii către furnizorii de bunuri şi prestatorii de servicii.
De asemenea, colectarea TVA se va face la data încasării facturii, în termen de 90 zile de la emiterea documentului.
Noul sistem de deducere – colectare TVA este obligatoriu.

Spitalele româneşti se confruntă cu o criză a medicamentelor.
Un vaccin obligatoriu pentru bebeluşi lipseşte cu desăvârşire din spitalele din mai multe judeţe.
Este vorba de Pentaxim, medicamentul care îi imunizează pe cei mici de difterie, tetanos, tuse convulsivă si poliomielită.
Nici bolnavii de cancer nu beneficiază de tratamentele necesare.
Peste 25 de medicamente oncologice lipsesc de pe piaţă şi astfel şi din spitalele din toată ţara.

De mâine se retrag toate becurile cu incandescenţă din ţările europene.
Astfel, potrivit unei noi directive, fiecare cămin ar trebui să economisească în medie, 50 de euro pe an din factura la electricitate.
Consumatorii vor înlocui vechile becuri cu cele fluorescente compacte care consumă cu 75% mai puţină energie.
Reprezentanţii Comisiei Europene sunt de părere că această directivă va avea un impact favorabil asupra mediului prin scăderea emisiilor de dioxid de carbon.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept