Ştiri 4 martie 2011

Seminariştii constănţeni organizează astăzi o manifestare artistică dedicată primăverii.
Aceasta va avea loc de la ora 15, la Muzeul de Artă.
Expoziţia ajunsă la cea de-a cincea ediţie poartă titlul „Scara cu flori” şi aduce aminte de celebrul tablou al lui Ştefan Luchian.
Vernisajul acestei expoziţii va fi precedat de momentul artistic „Rapsodiile Primăverii!”
Elevii seminarişti vor recita versuri din creaţia poeţilor Adrian Păunescu, Alexandru Macedonski, George Topîrceanu şi Virgil Carianopol şi vor interpreta piese muzicale precum „Antiprimăvara”, „Valţul rozelor” şi „E primăvară”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia mâine, slujba de parastas a Înaltpreasfinţitului Bartolomeu Anania.
Patriarhul va săvârşi Sfânta Liturghie de la ora 9, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca şi va fi urmată de oficierea parastasului.
După acest moment va avea loc o rugăciune a preoţilor Mitropoliei la mormântul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, aflat în Cripta Ierarhilor.
Slujba de parastas va avea loc înainte de împlinirea celor 40 de zile de la decesul mitropolitului, pe data de 11 martie.

Duminică, biserica ortodoxă se va afla în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi, de la ora 9, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
La ora 15.30, Ierarhul Tomisului va sfinţi paraclisul Sanatoriului din Techirghiol, iar la ora 17.00 va oficia slujba Vecerniei şi rugăciunile de dezlegare pentru Postul Mare, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
În prima săptămână a Postului Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în biserici, va fi oficiată slujba Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în zilele de miercuri şi vineri se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală, începând cu ora 17.00, iar miercuri şi vineri va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, începând cu ora 8.

Luni, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.
Cu acest prilej, un sobor de 7 preoţi va săvârşi Taina Sfântului Maslu, de la ora 9, la biserica Schimbarea la Faţă din Constanţa.
Conform tradiţiei de peste 15 ani, la această biserică se oficiază trei slujbe ale Sfântului Maslu, în zilele de luni, până la sărbătoarea Învierii Domnului.
Astfel, în acest an, slujbele vor avea loc pe 7 martie, 28 martie precum şi pe 18 aprilie, când va participa şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Un curs de terapie a adicţiilor va fi introdus în şcolile teologice.
Hotărârea a fost luată în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod din luna februarie, la propunerea coordonatorilor Programului Naţional Antidrog al Patriarhiei Române.
Elevii şi studenţii din seminariile teologice şi facultăţile de teologie din toată ţara vor avea posibilitatea să studieze fenomenul alcoolismului şi al altor dependenţe, din perspectivă pastorală.
Cursul va fi elaborat de o echipă de specialişti în domeniu şi le va face cunoscută elevilor, o serie de instrumente practice, ce vin în completarea consilierii duhovniceşti.

Autostrada Cernavodă-Constanţa nu va fi gata până la vară.
Reprezentanţii firmelor de construcţii implicaţi în lucrările de la autostradă, au declarat că circulaţia pe A2 „va fi imposibilă din punct de vedere tehnic” până la vară.
Potrivit acestora, problemele de pe porţiunea Cernavodă-Constanţa au fost soluţionate, dar persistă cele de pe tronsonul Medgidia – Constanţa.
Ei speră să poată relua lucrările pe acele porţiuni după 10 martie, când se va mai încălzi vremea.

Compania Rompetrol a majorat, ieri, preţul benzinei cu 8 bani/litru.
Totodată, potrivit companiei, preţul motorinei a rămas nemodificat.
Astfel, litrul de benzină Efix 95 costă 5,21 lei/litru, iar benzina Alto 101 este 5,88 lei/litru.
De asemenea, compania Lukoil a scumpit benzina Euroluk cu 9 bani pe litru, iar benzina Ecto 98 cu 13 bani.
Compania a majorat şi preţurile la motorină, cu 6 bani/litru.

România va avea un sistem electronic pentru evidenţa numărului de turişti.
Acesta a fost anunţul făcut de ministrul Turismului, Elena Udrea.
Potrivit ministrului, sistemul ar putea costa 400.000 de euro şi va fi folosit şi pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniu.
Sistemul Informatic Integrat va putea fi accesat de către toate unităţile turistice autorizate de Ministerul Turismului şi va permite consolidarea acestora într-un registru centralizat.
În prezent, firmele care deţin sau administrează hoteluri, moteluri sau pensiuni turistice au obligaţia să înscrie turiştii în evidenţele operative ale unităţii.

Cardul de sănătate ar putea include acordul pentru prelevarea de organe după deces.
Ideea aparţine senatorilor din Comisia pentru Drepturile Omului, atunci când au avizat o lege de reformă în domeniul sănătăţii.
În esenţă, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va cuprinde informaţii minime referitoare la numele, prenumele şi codul numeric personal al asiguratului şi codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Pe lângă toate aceste informaţii, pe cipul cardului vor fi înregistrate şi informaţiile medicale, bolile cronice de care a suferit asiguratul, grupa sanguină şi RH-ul, numele medicului de familie şi datele de contact ale acestuia.

Bucureştiul este cel mai poluat oraş din Europa.
Potrivit unui studiu, viaţa europenilor ar putea fi prelungită cu 22 de luni, dacă aerul din marile oraşe ar fi mai curat.
Studiul s-a desfăşurat pe trei ani şi a verificat 25 de oraşe din 12 ţări membre ale Uniunii Europene.
Rezultatele sale arată că Bucureştiul este cel mai poluat oraş dintre cele 25 verificate, cu 38 micrograme de particule de poluare fină pe metrul cub de aer.
Limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 10 micrograme, iar cel mai bine la acest capitol stă capitala Suediei, Stockholm.

67 de milioane de copii nu au acces la educaţie.
Aşa arată un raport realizat de UNESCO, potrivit căruia 28 de milioane dintre aceşti copii se află în zone de conflict.
Pentru şcolarizarea acestor copii ar fi nevoie de 16 miliarde de dolari anual.
Raportul a arătat că nu se poate îndeplini obiectivul stabilit în anul 2000, acela ca numărul copiilor care nu au acces la educaţie să fie foarte mic.
Copiii şi şcolile de azi sunt în prima linie a atacurilor armate, iar sălile de clasă, elevii şi profesorii sunt ţinte legitime.
De asemenea, în 24 de ţări copiii sunt folosiţi drept soldaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept