Ştiri 3 martie 2011

Arhiepiscopia Tomisului participă astăzi la lansarea unui proiect social la Râmnicu Vâlcea.
Acesta este intitulat “Economia socială – şanse reale pentru o viaţă mai bună!”
La eveniment va lua parte şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de alţi ierarhi şi personalităţi culturale.
Grupurile-ţintă vizate de proiect sunt persoanele dezavantajate, adică persoane de etnie rromă, persoane cu dizabilităţi, tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, femei în situaţii de risc, dar şi manageri de întreprinderi sociale, specialişti şi formatori implicaţi în economia socială.
Proiectul se derulează în perioada 2011-2014 şi urmăreşte dezvoltarea sectorului economiei sociale la nivelul Regiunilor Sud-Vest, Sud-Est şi Centru.

Constănţenii sunt invitaţi la o conferinţă pe teme medicale.
Aceasta se intitulează “Naşterea naturală – o poveste de dragoste între mamă şi copil” şi va fi susţinută de asistent neonatolog, Liliana Tudose.
De asemenea, invitat special va fi doamna conferenţiar doctor în ştiinţe, Floarea Damaschin.
Evenimentul va avea loc joi, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia sâmbătă, slujba de parastas a Înaltpreasfinţitului Bartolomeu Anania.
Patriarhul va săvârşi Sfânta Liturghie de la ora 9, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca şi va fi urmată de oficierea parastasului.
După acest moment va avea loc o rugăciune a preoţilor Mitropoliei la mormântul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, aflat în Cripta Ierarhilor.
Slujba de parastas va avea loc înainte de împlinirea celor 40 de zile de la decesul mitropolitului, pe data de 11 martie.

Patru parlamentari au propus declararea zilei Sfântului Andrei drept sărbătoare legală.
În expunerea de motive, iniţiatorii menţionează că 30 noiembrie reprezintă pentru lumea creştină o dată de referinţă, când este sărbătorit Sfântul Andrei, cel care a creştinat poporul român.
Conform iniţiativei, televiziunea publică, dar şi radioul public pot transmite aspecte de la manifestările organizate cu această ocazie.

Legile britanice descalifică creştinii.
Două Înalte Curţi de Justiţie au dat hotărâri nefavorabile unor cupluri de creştini credincioşi care au declarat că nu împărtăşesc viziunile moderne seculare.
Acestora li s-a interzis statutul de părinţi adoptivi, motivându-se că viziunile lor creştine pot afecta dezvoltarea normală a copiilor.
Această atitudine a produs serioase îngrijorări în rândul comunităţilor creştine, care au motive să se simtă prigonite.

Senatul a respins proiectul privind legalizarea prostituţiei.
Acesta primise un raport de respingere din partea comisiei de specialitate.
Iniţiatorul proiectului, deputatul Silviu Prigoană susţine că prostituţia trebuie legiferată, deoarece este un fenomen care există în România.
Mai mult, acesta a atacat şi raportul comisiei, care conţine punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, care se arată împotriva iniţiativei.
Senatul este prima Cameră sesizată.

Guvernul a aprobat construirea a şase spitale de urgenţă private.
Ministrul Sănătăţii a declarat că acestea vor fi construite în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, vor fi în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar finanţarea, dar şi managementul vor fi private.
El a mai spus că noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite ca centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei.
Ministrul estimează că în 14-16 luni ar putea începe construcţia unităţilor spitaliceşti.

Trenurile îşi vor schimba denumirea.
Potrivit ministrului transporturilor, trenurile de călători vor purta denumirile celor din Uniunea Europeană şi vor fi definite în funcţie de serviciile puse la dispoziţia călătorilor.
Astfel,vor exista trei mari categorii de trenuri, Intercity, Interregio şi Regio, iar fiecare dintre acestea va avea alte subcategorii.

O alimentaţie naturală, bogată în antioxidanţi, asigură starea de bine la început de primăvară.
Specialiştii spun că în această perioadă, organismul are nevoie de resurse de energie pentru a face faţă schimbărilor de temperatură şi luminozitate, deoarece este slăbit şi demineralizat din cauza iernii.
Potrivit unui studiu, consumul zilnic a minim cinci porţii de fructe şi legume proaspete contribuie la nivelul necesar de antioxidanţi.
De asemenea, cafeaua solubilă naturală este o sursă de antioxidanţi, dacă se păstrează un consum moderat de 2 – 3 căni de cafea pe zi.

Fumatul poate produce malformaţii.
Un studiu arată că femeile care fumează în timpul primului trimestru de sarcină prezintă risc crescut de a avea bebeluşi cu malformaţii congenitale la inimă.
Astfel, în acest caz, şansele ca bebeluşii să vină pe lume cu malformaţii congenitale ale inimii sunt de la 20 până la 70%.
Specialiştii au mai explicat că obstrucţionarea fluxului sanguin din ventriculul drept reprezintă o afecţiune extrem de gravă, nou născuţii supravieţuind doar dacă se intervine chirurgical.

Numărul cazurilor de gripă şi viroze respiratorii din România a crescut îngrijorător.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, incidenţa infecţiilor respiratorii acute şi a gripei a fost cu 34% mai mare decât media a trei săptămâni anterioare.
De asemenea, rezultatele analizei incidentei infecţiilor respiratorii acute sugerează o activitate gripală de intensitate înaltă, cu răspândire naţională.
Specialiştii precizează ca, în continuare, este evidenţiată o creştere a ponderii cazurilor de gripa cu virus B.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept