Stiri 7 august 2012

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.
S-a născut în localitatea Vânători, în judeţul Neamţ, pe la anul 1650, şi a fost din tinereţe căsătorită.
La vârsta de 30 de ani, deoarece nu avea copii, Teodora a hotărât să intre în monahism la schitul Vărzăreşti din Vrancea.
Datorită unei invazii otomane, stareţa mânăstirii s-a refugiat împreună cu Teodora şi alte maici într-un loc mai retras, unde au vieţuit timp de 10 ani, după care Teodora se va muta în apropierea schitului Sihăstria.
Însă armatele turceşti au ajuns şi aici, iar Teodora s-a ascuns într-o peşteră, cunoscută astăzi ca Peştera Cuvioasei Teodora, din apropierea schitului Sihla, construit între anii 1730-1763, în cinstea cuvioasei, când peştera a ajuns loc de pelerinaj.

Meteorologii au prelungit şi pentru astăzi codul galben de caniculă în Dobrogea şi pe litoral.
Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36 – 39 grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.
De asemenea, pentru 22 de judeţe din sud, centru şi est, Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit cod portocaliu de caniculă.
Aici valorile maxime vor fi şi de 40 de grade Celsius şi, izolat, în Câmpia Română se vor înregistra 41 – 42 de grade Celsius.
De mâine însă temperatura aerului va marca o scădere în toate regiunile, astfel încât doar în sudul ţării vor mai fi valori de 35 -37 de grade Celsius.

Angajatorii care nu iau măsuri pentru protejarea salariaţilor pe timp de caniculă vor fi sancţionaţi.
Amenzile pot ajunge până la 2500 de lei.
Numai în luna iulie, în Constanţa s-au făcut aproape 400 de controale, iar unii angajatori au fost amendaţi.
Angajatorii trebuie să asigure salariaţilor pe timpul caniculei minim 2 litri de apă minerală, şi sa creeze condiţii minime necesare pentru confortul fizic al acestora.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a impus de astăzi restricţii de viteză pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Acestor vehicule le este interzisă circulaţia între orele 11.00 şi 20.00 în 22 de judeţe.
Excepţie fac transporturile de persoane, de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, precum şi vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră. Restricţia este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformaţii majore ireversibile.

Produsele autobronzante pot cauza diabet.
Potrivit unor studii, o substanţă chimică găsită în aceste produse este asociată cu diabetul de tip 2.
Cercetătorii susţin că odată ce substanţa chimică a fost metabolizată în organism, aceasta poate creşte riscul de diabet, afectând modul în care insulina este procesată.

Ministerul Agriculturii va acorda ajutoare de stat pentru compensarea pierderilor de venit ale producătorilor agricoli cauzate de seceta.
Valoarea acestora este estimată la 80% din pierdere.
Sprijinul se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii din sectorul vegetal a căror producţie a fost afectată de secetă cu mai mult de 30 % din media producţiei anuale pe exploataţie.
Autoritatea competentă responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat va fi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Producătorii de pâine au majorat preţurile cu 25%.
Astfel, pentru o pâine care costa 1,2 lei, cumpărătorii plătesc acum 1,5 lei.
Reprezentanţii societăţilor din acest sector au operat aceste majorări din cauza preţului mare al grâului dar si din cauza scumpirii energiei electrice cu 5% şi creşterea monedei europene din ultima perioadă.
Aşadar, scumpirea a fost inevitabilă, şi asta mai ales pentru că unii dintre brutari au menţinut aceleaşi preţuri în ultimii trei – patru ani.

Persoanele fizice şi juridice care, până la 5 august, nu au încheiat poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei.
Obligaţia de a încheia asigurarea revine proprietarilor pentru contracţiile cu destinaţia de locuinţe dar şi administratorului, pentru cele aflate în proprietatea statului.
Poliţa acoperă daunele pentru inundaţii, cutremur, alunecări de teren şi poate fi în cuantum de 10 sau de 20 de euro.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a solicitat, ieri, Ministerului Sănătăţii, să renunţe la intenţia de a introduce coplata la servicii şi investigaţii în cazul bolnavilor cronici.
Reprezentanţii alianţei consideră că introducerea coplăţii este un atentat la siguranţa acestora.
Aceştia au adăugat că ar trebui să se ţină cont de severitatea acestor boli şi de necesitatea internărilor repetate pentru control şi tratament, sau pentru rezolvarea complicaţiilor ce ar putea apărea în cursul evoluţiei bolii sau tratamentului.

Compania Petrom a scumpit din nou carburanţii comercializaţi în staţiile proprii.
Majorarea este cu 5 bani pe litru, ca urmare a evoluţiei preţurilor produselor petroliere şi a deprecierii monedei naţionale faţă de euro şi dolar.
Ultima majorare a preţurilor aplicată de OMV Petrom a avut loc la finele lunii iulie, atunci benzina şi motorina au fost scumpite cu 9 bani/litru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept