Ştiri 3 august 2012

Duminică, Biserica Ortodoxă Română va cinsti pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 21, slujba Vecerniei la parohia Mihail Kogălniceanu din incinta Grup Social Ceres, care-şi va sărbători hramul.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Nectarie Taumaturgul, aflate la această biserică.

Biserica ortodoxă va prăznui luni Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă din Constanţa, cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va sărbători hramul.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi la această biserică, de la ora 9.00, sfânta liturghie arhierească, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.
Totodată, credincioşii se vor putea închina de astăzi, la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sfântul Andrei din judeţul Constanţa.

Duminică va fi inaugurat un muzeu de artă religioasă ortodoxă la Biblioteca Naţională a României.
Evenimentul are loc cu prilejul cinstirii Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, monah bibliotecar şi ocrotitor spiritual al Bibliotecii Naţionale a României.
Totodată, va avea loc şi o expoziţie de icoane pe sticlă, lemn şi interpretări religioase ce vor avea ca temă “Schimbarea la Faţă” – Tradiţie şi modernitate”.
Participanţii la eveniment pot vizita şi expoziţia de carte veche românească, organizată de Biblioteca Naţională a României.

La Constanţa va avea loc în premieră, luna aceasta Festivalul Antic Tomis.
Acesta se va desfăşura în perioada 17-19 august în zona peninsulară, la Edificiul Roman cu Mozaic.
Festivalul are misiunea de a promova vechiul Tomis dar şi noul oraş Constanţa, din punct de vedere economic, turistic şi cultural.
Un alt obiectiv al evenimentului este strângerea de fonduri pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic.
Manifestarea va presupune o paradă de costume, arme şi echipamente de luptă, meşteşuguri, jocuri şi ateliere.
Evenimentul este organizat de o agenţie locală de publicitate în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de caniculă pentru mai multe judeţe, printre care şi Constanţa.
Aceasta este valabilă de mâine, până luni, 6 august.
În intervalul menţionat, vremea va fi caniculară în sudul şi sud-estul ţării, unde se vor înregistra frecvent valori termice de 35- 38 de grade şi pe arii restrânse, de 39 de grade.
Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, la început în zonele de câmpie, apoi şi în cele de deal şi de podiş.

Introducerea coplăţii în sistemul sanitar va avea scopul de a limita excesul de servicii medicale şi riscul raportărilor false.
Declaraţia a fost făcută ieri de ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.
Acesta a precizat că sumele pentru coplată sunt foarte mici, în spitale între 40 şi 90 de lei, în funcţie de nivelul de clasificare, iar la medicina primară între 4 şi 5 lei.
Oficialul a mai menţionat că, în zilele următoare, proiectul de lege al sănătăţii va fi publicat pe site-ul ministerului.

Peste 3 milioane de carduri de asigurări de sănătate vor fi emise în prima fază a proiectului.
Anunţul aparţine ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi care a declarat că o parte din carduri se află la imprimerie şi urmează a fi distribuite către populaţie.
Costul unui card se estimează la aproximativ 2 euro şi va cuprinde date cu privire la istoricul medical al pacientului.

Neasiguraţii şi evazioniştii vor plăti serviciile medicale prin noua lege a sănătăţii.
Potrivit ministrului, există persoane cu venituri importante care nu plătesc contribuţia la sănătate.
Managerii spitalelor au fost consultaţi în această privinţă şi sunt de acord ca neasiguraţii şi evazioniştii să plătească pentru serviciile medicale de bază.

Jumătate dintre români sunt supraponderali.
Aşa arată un studiu recent efectuat la nivel european.
Dintre aceştia, doar 10% merg la un control medical şi 1% sunt incluşi într-un program naţional de educaţie împotriva obezităţii.
Statisticile mai arată că 2 din 3 români nu fac sport aproape deloc, ceea ce creşte şi mai mult riscul de obezitate.
Potrivit specialiştilor, obezitatea duce la apariţia unor boli ca afecţiuni cardiovasculare sau ale ficatului, diabet, cancer sau artrită.

Asistenţa medicală este doar în caz de urgenţă, potrivit noii legi a Sănătăţii.
Românii cu venituri mici, neasiguraţi, vor putea face anual gratuit anumite analize şi vor beneficia de tratament şi asistenţă în caz de urgenţă.
De asemenea, persoanele care nu vor tratamente ieftine, pot să aleagă o asigurare facultativă.
Pentru o contribuţie de câteva zeci de euro pe lună, asiguratorii privaţi vor plăti costul serviciilor complete pentru spitalul ales de pacient.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept