Ştiri 31 iulie 2012

Creştinii ortodocşi intră de mâine în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la parohia Dunărea din comuna Seimeni.
Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 7 slujba de sfinţire a apei, urmată de sfânta liturghie.
Parohia Dunărea este singura din Arhiepiscopia Tomisului care mai păstrează tradiţia ca preotul să binecuvânteze casele oamenilor prin stropirea cu Aghiazmă în fiecare dată de 1 ale lunii.

Ieri s-au împlinit cinci ani de la trecerea la cele veşnice a fericitului întru adormire Patriarh Teoctist.
Cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a adormit întru Domnul în ziua de 30 iulie 2007 la Spitalul Fundeni din Capitală.
Sâmbătă, 28 iulie, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, a avut loc o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele patriarh Teoctist.

Guvernul a modificat programul “cornul şi laptele”.
Potrivit noilor reglementări, copiii care suferă de intoleranţă la lactoză sau gluten vor primi alimente care nu conţin aceste ingrediente.
Pentru a primi astfel de produse, copiii trebuie sa prezinte acte medicale care sa dovedească intoleranţă la lactoză sau gluten.

Elevii români au câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie.
Aceasta s-a desfăşurat în perioada 21 – 29 iulie la Washington, în Statele Unite.
Potrivit Ministerului Educaţiei, elevii din lotul olimpic al României au obţinut o medalie de aur, două de argint şi una de bronz.
La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie au participat 280 de concurenţi din 78 de ţări.

Compania Petrom a majorat preţurile carburanţilor cu 9 bani pe litru.
Ultima majorare a avut loc pe 17 iulie când compania a scumpit benzina cu 9 bani pe litru, iar motorina cu opt bani pe litru.

Televizorul lăsat aprins în timpul somnului poate provoca depresie.
Studiile au demonstrat că lumina artificială afectează negativ somnul.
Cercetătorii canadieni au testat teoria pe hamsteri.
Rozătoarele care erau expuse la lumina unui televizor în timpul nopţii prezentau toate semnele depresiei, inclusiv o activitate fizică mai redusă, lipsa poftei de mâncare şi chiar modificări la nivelul creierului.
Potrivit specialiştilor, există şi o veste bună şi anume că simptomele dispar după câteva nopţi cu somn în întuneric deplin.

Preşedintele Rusiei a promulgat o lege care ar putea cenzura Internetul.
Obiectivul oficial al iniţiativei legislative este să-i protejeze pe minori contra informaţiilor ”periculoase” din mediul online.
Legea vizează site-urile ce difuzează pornografie cu caracter pedofil sau care promovează consumul de droguri.
Mulţi observatori se tem însă că actul normativ are ca obiectiv cenzurarea internetului în Rusia.

Uniunea Europeană face un apel la reconciliere către forţele politice din România.
Liderii europeni au afirmat că au luat notă de eşecul referendumului de duminică şi cer Guvernului Ponta să revină la respectarea valorilor europene.
De asemenea, ei sunt de părere că forţele politice din România trebuie să acţioneze în mod responsabil pentru binele ţării şi să renunţe la dispute, care riscă să pună sub semnul întrebării credibilitatea României şi poziţia ţării în Europa.

Banca Mondială este îngrijorată de preţurile record la unele alimente.
Potrivit instituţiei, Statele Unite ale Americii care asigură mai mult de jumătate din exporturile de porumb din lume şi un sfert din cele de grâu, sunt afectate de una dintre cele mai grave secete din ultimii 25 de ani.
Deficitul de apă a afectat, de asemenea, mai multe ţări din Europa de Est şi India.
Creşterea preţurilor nu va afecta numai pâinea şi produsele prelucrate, dar, şi hrana pentru animale şi, în final, preţul la carne, au adăugat specialiştii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept