Ştiri 19 iulie 2012

Mâine Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 8.30 sfânta liturghie la mănăstirea Histria care îşi va sărbători hramul.
Sâmbătă, la invitaţia IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, IPS Teodosie va participa la slujba de pomenire a eroilor, la biserica „Sfântul Ilie” din Fălticeni.
Slujba va fi urmată de procesiunea religioasă cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul de la Mitilini şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion.

Tronsonul Cernavodă – Medgidia al Autostrăzii Soarelui a fost inaugurat astăzi.
La eveniment au participat premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Tronsonul este deschis circulaţiei în regim de drum naţional, cu o singură bandă pe sens, iar viteza maximă cu care se poate circula este de 80 km pe oră.
De la Medgidia la Constanţa, inclusiv pe Centura municipiului Constanţa, se va circula în regim de autostradă cu o viteză maximă de 130 de kilometri pe oră.

Pe Autostrada Soarelui vor fi instalate camere de supraveghere noi.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va cheltui peste patru milioane de euro pe un sistem de monitorizare şi informare asupra traficului şi a condiţiilor de circulaţie de pe autostrada A2.
Acesta va include 19 camere cu sistem de mişcare şi panoramare, pe lângă cele 11 deja existente şi 24 de panouri cu mesaje utile.
Şoferii ar urma să fie informaţi cu privire la timpul de călătorie între anumite destinaţii, la situaţii de congestie de-a lungul autostrăzii, sau la lucrări.

Podul IPMC a trecut de ieri în administrarea Ministerului Transporturilor.
Astfel, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va cheltui aproximativ 6 milioane de euro pentru reabilitarea acestei căi de acces către Portul Constanţa.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, în perioada următoare, CNADNR va stabili data de la care vor începe lucrările de reabilitare.

Camera Deputaţilor a aprobat programul prelungit al referendumului de pe 29 iulie.
Acesta prevede un interval de votare, de la ora 7.00 la ora 23.00.
Potrivit deputaţilor, modificarea Ordonanţei este o punere în acord a legislaţiei referendumului cu decizia Curţii Constituţionale.

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona şase elicoptere noi pentru serviciul SMURD.
Declaraţia a fost făcută de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
Unul din cele şase elicoptere va fi amplasat la Constanţa, astfel că, până în 2014, va fi câte un elicopter în fiecare regiune.
Raed Arafat a mai adăugat că de anul viitor serviciul SMURD va dispune şi de un avion sanitar.

Românii ar putea să contribuie la sănătate şi pentru rudele fără venituri.
Ministerul Sănătăţii îşi propune să colecteze bani de la toţi românii, pentru a evita deficitul care până acum ajungea la aproape 3 miliarde de lei.
Astfel, un salariat va plăti pentru membrii familiei care nu realizează venituri, fie că este vorba de soţ sau soţie, ori părinţi. Potrivit legii, un asigurat poate avea cel mult trei co-asiguraţi şi va plăti pentru fiecare 5,5 la sută calculat la salariul minim pe economie.

Lipsa activităţii fizice este cauza unui deces din zece pe plan mondial, aproape la fel ca în cazul tutunului sau al obezităţii.
Aceasta este concluzia unui studiu britanic.
Medicii spun că rolul inactivităţii fizice este subevaluat deşi există dovezi solide de peste 60 de ani cu privire la impactul său asupra sănătăţii.
Potrivit specialiştilor, între 6 şi 10% din cazurile de boli cardio-vasculare, diabet de tip 2, cancer de sân şi de colon ar avea legătură cu faptul că se practică mai puţin de 150 de minute de activitate moderată pe săptămână.
Acest nivel corespunde celor 30 de minute de mers rapid timp de cinci zile pe săptămână recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Excesul de internet poate provoca tulburări psihice.
Un studiu suedez arată că accesul prelungit la mediul online poate provoca tinerilor stres, tulburări de somn şi chiar depresie.
Timp de un an, oamenii de ştiinţă au monitorizat 4.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani.
La sfârşitul acestei perioade au constatat că majoritatea tinerilor care au folosit în mod exagerat calculatorul sau telefonul mobil pentru a naviga pe internet au dezvoltat anumite tulburări psihice.
Specialiştii au concluzionat că persoanele conectate permanent la mediul online sunt supuse unui flux abundent de informaţii care îi suprasolicită mintal.

România şi Bulgaria au fost criticate dur în raportul Comisiei Europene.
Pentru ţara noastră, raportul “recunoaşte progresul de ansamblu” realizat de la aderarea în 2007 dar relevă “perioade de progres şi recul” în ultimii cinci ani.
Astfel, România trebuie să restabilească de urgenţă controalele democratice.
De asemenea, potrivit raportului, ţara noastră trebuie să continue reforma sistemului judiciar, să amelioreze transparenţa şi să lupte împotriva corupţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept