Ştiri 13 iulie 2012

Astăzi va avea loc un simpozion dedicat părintelui arhimandrit Arsenie Papacioc.
Acesta se va desfăşura de la ora 17, în Aula Magna a Universităţii Ovidius, sediul vechi.
Despre personalitatea părintelui Arsenie vor vorbi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, părintele Arhim. Andrei Tudor, stareţul mănăstirii Dervent, pr. Iustin Petre, stareţul mănăstirii „Sf. Ioan Casian”, pr. Ilarion Ion de la mănăstirea Crucea şi pr. Cezar Axinte.
La sfârşitul evenimentului IPS Teodosie va lansa cartea „Teme augustiniene” a protos. dr. Arsenie Obreja, apărută la editura Arhiepiscopiei Tomisului.
Mâine, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie, iar de la ora 11.00 va oficia slujba parastasului de un an de la mutarea la Domnul a părintelui Arsenie Papacioc, la mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă pentru 15 judeţe, printre care şi Constanţa.
Aceasta este valabilă pentru zilele de sâmbătă şi duminică.
Astfel, vremea va deveni caniculară în sudul şi estul ţării, unde temperaturile vor atinge valori de 36…38 de grade.
De asemenea, indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Din toamnă, blocurile din municipiul Constanţa vor fi izolate termic.
Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au declarat că această măsură va putea fi realizată cu ajutorul fondurilor europene.
Schema de finanţare se va aplica însă numai blocurilor de locuinţe construite în perioada 1950 – 1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.
Beneficiarii vor trebui să participe financiar la aceste lucrări printr-o cofinanţare de 40%.
Restul fondurilor necesare pentru fiecare lucrare va fi asigurat din bani europeni nerambursabili din FDER şi bugetul de stat.

Din toamna acestui an vor fi instalate camere de supraveghere pe toate arterele din municipiul Constanţa.
Anunţul a fost făcut de şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, comisar şef Constantin Dancu.
Acesta a declarat că prin instalarea camerelor de supraveghere problemele din traficul constănţean vor putea fi rezolvate mai uşor.
De asemenea, montarea unui astfel de sistem va ajuta şi la scăderea fenomenului infracţional stradal, deoarece infractorii vor fi identificaţi mult mai repede, cu ajutorul imaginilor surprinse de aceste dispozitive.
Primele camere de supraveghere vor fi instalate în zonele Capitol, ICIL, Dacia, Casa de Cultură, CET, dar şi la intrările în municipiului Constanţa.

Tronsonul Cernavodă – Medgidia al Autostrăzii Soarelui va fi inaugurat joia viitoare.
Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Tronsonul va fi deschis circulaţiei în regim de drum naţional, cu o singură bandă pe sens iar viteza maximă cu care se va putea circula va fi de maxim 80 km pe oră.
De la Medgidia la Constanţa, inclusiv pe Centura municipiului Constanţa, se va circula în regim de autostradă cu o viteză maximă de 130 de kilometri pe oră.

Peste 70% dintre şoferi poartă întotdeauna centura de siguranţă când se urcă la volan.
Aceasta este concluzia unei cercetări realizate la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Potrivit aceluiaşi studiu, 2,2% dintre şoferii români susţin că nu au purtat niciodată centura de siguranţa.
De asemenea, cms. şef Tudorel Dogaru, a declarat că peste 75% dintre şoferii din Constanţa utilizează centura de siguranţă.

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi monitorizat de către Comisia Europeană.
Potrivit Comisiei, au fost formulate suspiciuni legate de faptul că procedura de organizare a referendumului nu ar fi constituţională.
Oficialii europeni se vor asigura astfel că normele europene sunt respectate.

Preţul pâinii nu se va modifica în viitorul apropiat.
Anunţul a fost făcut de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, în urma discuţiei pe care a avut-o cu preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
Acesta a declarat că dacă pâinea s-ar scumpi, consumatorul nu ar mai putea avea acces la produs iar acest lucru ar fi în detrimentul producătorilor.
Amintim că la începutul săptămânii, preşedintele Rompan declara că preţul pâinii va creşte, de luna viitoare cu aproximativ 20%.

Astăzi vor fi afişate rezultatele finale la Bacalaureat în urma contestaţiilor.
La nivelul judeţului nostru, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Constanţa, au fost depuse peste 2.300 de contestaţii.
Cele mai multe au fost depuse la matematică, aproximativ 900 de contestaţii, la limba şi literatura română şi la disciplinele biologie sau fizică.

Asiguratorul va fi obligat să plătească şi despăgubiri morale în cazurile de malpraxis.
Viitoarea Lege a Sănătăţii prevede reducerea timpului în care pacientul poate fi despăgubit pentru o eroare medicală.
De asemenea, personalul medical va fi scutit de a mai gestiona, direct, cazurile de malpraxis în care a fost implicat.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că în zece ani au existat doar cinci despăgubiri, pentru daunele materiale în cazuri de malpraxis.

Parlamentul Republicii Moldova a interzis, ieri, utilizarea simbolurilor comuniste, secera şi ciocanul, în scopuri politice.
Decizia a fost luată la ultima şedinţă a Legislativului din această sesiune.
De asemenea, un amendament din cadrul legii prevede că partidele care nu respectă această decizie ar putea fi dizolvate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept