Ştiri 12 iulie 2012

Mâine va avea loc un simpozion dedicat părintelui arhimandrit Arsenie Papacioc.
Acesta se va desfăşura de la ora 17, în Aula Magna a Universităţii Ovidius, sediul vechi.
Despre personalitatea părintelui Arsenie vor vorbi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, părintele Arhim. Andrei Tudor, stareţul mănăstirii Dervent, pr. Iustin Petre, stareţul mănăstirii „Sf. Ioan Casian”, pr. Ilarion Ion de la mănăstirea Crucea şi pr. Cezar Axinte.
La sfârşitul evenimentului IPS Teodosie va lansa cartea „Teme augustiniene” a protos. dr. Arsenie Obreja, apărută la editura Arhiepiscopiei Tomisului.
Sâmbătă, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie, iar de la ora 11.00 va oficia slujba parastasului de un an de la mutarea la Domnul a părintelui Arsenie Papacioc, la mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol.

Două biserici creştine au fost demolate în Sudan.
Acestea au fost dărâmate săptămâna trecută, la câteva zile după ce au fost închis trei şcoli catolice.
Guvernul islamist din Sudan a hotărât să demoleze toate bisericile creştine din Khartoum.
Persecuţia împotriva creştinilor s-a intensificat după secesiunea din iulie 2011, iar Sudanul de Nord a devenit o ţară unde creştinii sunt persecutaţi în fiecare zi.

Persoanele de acelaşi sex se vor putea căsători religios în Statele Unite.
Biserica episcopală a aprobat oficierea ceremoniilor în lăcaşele de cult.
80% dintre liderii bisericii si-au exprimat votul în favoarea extinderii cununiei religioase pentru cuplurile de acelaşi sex.
Potrivit experţilor, mişcarea ar putea cauza un exod al membrilor conservatori, care nu sunt de acord cu o asemenea decizie.

Meteorologii au efectuat prognoza pentru toată luna iulie.
Astfel, în Dobrogea, vremea se va menţine călduroasă în cea mai mare parte a lunii, cu valorile termice cele mai ridicate în zilele de 14 şi 15 iulie.
Şi nopţile vor fi deosebit de calde, cu minime de 22 de grade, dar după data de 16 iulie temperatura va scădea treptat până spre sfârşitul lunii.
Ploile vor fi slabe cantitativ şi pe arii restrânse dar în intervalul 16-18 iulie vor fi semnalate averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină.

Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein este de părere că un referendum în neconcordanţă cu Constituţia este inacceptabil.
El a adăugat că acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională periculoasă.
Potrivit ambasadorului american, Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale.
Totodată, actuala criză politică din România ar putea periclita relaţiile ţării noastre cu Statele Unite.

Facultăţile ar putea rămâne fără studenţi.
Din cauza rezultatelor foarte slabe obţinute la examenul de Bacalaureat, universităţile vor avea cel mai redus număr de studenţi din ultimii 10 ani.
Statistica de anul acesta arată că un elev cu diplomă de bacalaureat poate ocupa minim trei locuri la orice facultate.
Anul acesta, facultăţile de stat şi cele private pot primi peste 220.000 de studenţi, dar statisticile Ministerului Educaţiei arată că doar 80.000 de absolvenţi de liceu au promovat bacalaureatul.

Angajatorii care nu asigură condiţiile necesare desfăşurării activităţi salariaţilor în zilele caniculare vor fi amendaţi.
Aceştia trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigurare ventilaţia la locurile de muncă, să ofere un necesar de minim 2 litri de apă minerală pentru fiecare angajat şi chiar să pună la dispoziţie echipamente speciale de protecţie.
De la începutul verii, au fost verificaţi peste 1.000 de angajatori, iar valoarea amenzilor date pentru nerespectarea măsurilor de protecţie a salariaţilor în zilele caniculare a ajuns la peste 100.000 de lei.

Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare, pentru a discuta despre situaţia politică din România.
Declaraţia aparţine comisarului european al Justiţiei, Viviane Reding.
Aceasta consideră că situaţia politică din România reprezintă „un mare pericol“ şi ar putea afecta progresele ţării spre o „integrare deplină“ în Uniunea Europeană.
Premierul Victor Ponta s-a declarat însă “încrezător” că toate măsurile luate la Bucureşti “sunt deplin constituţionale şi conforme cu reglementările europene”.

Culturile de porumb, grâu şi orz sunt puternic afectate de secetă.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, Viorel Matei, propune declararea stării de calamitate în zonele unde seceta a distrus culturile.
Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii să ia măsuri pentru ca producătorii agricoli să nu aibă de suferit de pe urma temperaturilor toride care afectează culturile.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că din cauza vremii nefavorabile, producţia de grâu din acest an va scădea cu 20 la sută faţă de anul trecut, iar cea de orz cu 17 la sută.

Persoanele care stau pe scaun mai mult de 3 ore pe zi au speranţa de viaţă mai redusă.
De asemenea, conform unui studiu, dacă oamenii ar micşora perioada petrecută zilnic în faţa televizorului la două ore, şi-ar putea prelungi viaţa cu 1,4 ani.
Tot mai multe cercetări arată că suntem mai puţin sănătoşi cu cât petrecem mai mult timp aşezaţi pe scaun.
Câteva studii au legat statul jos şi orele prelungite de privit la televizor cu bolile de inimă şi diabetul, dar şi cu riscul general de a muri prematur.
Astfel, specialiştii recomandă cel puţin două ore şi jumătate de exerciţii de gimnastică cu grad mediu de dificultate, cum ar fi ciclismul sau mersul pe jos, în fiecare săptămână.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept