Ştiri 6 iulie 2012

Duminică, Biserica Ortodoxă din Dobrogea va cinsti pe sfinţii mucenici Epictet preotul şi Astion monahul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi mâine, de la ora 7, Sfânta Liturghie la mănăstirea ocrotită de cei doi sfinţi de la Capidava.
Apoi, de la ora 19, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la Biserica „Sfinţii Epictet şi Astion” din Constanţa.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie va răspunde invitaţiei Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcei, şi va participa la Sfânta Liturghie săvârşită la mănăstirea Halmyris, din judeţul Tulcea.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcţie de către Parlament.
Parlamentarii au decis în această aseară, cu 256 de voturi „pentru”, şi 114 voturi „împotrivă”, suspendarea preşedintelui şi trimiterea sa în faţa electoratului român, pentru demiterea prin referendum.
Astfel, pe 29 iulie, românii vor putea alege dacă îl demit sau nu,pe Traian Băsescu, din funcţia de preşedinte al României.

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului.
Astfel, preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi.
Schimbarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.

Sistemul Informatic de Emitere a Rovinietei va funcţiona cu întreruperi în această noapte.
Anunţul a fost făcut de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, potrivit căreia în intervalul orar 00:00 – 06:00, vor fi executate lucrări de mentenanţă la Sistemul Informatic de Emitere a Rovinietei.
Astfel, în acest interval este posibil ca eliberarea de roviniete să nu se poată realiza în niciunul din punctele de distribuţie.
CNADNR precizează că, în cazul în care se constată întreruperi în funcţionarea sistemului, nu vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale.

Paşapoartele electronice vor putea fi eliberate şi în alte localităţi decât cele reşedinţă de judeţ.
Aşa prevede un proiect de hotărâre de Guvern, potrivit căruia, astfel se va evita deplasarea cetăţenilor în acest scop pe distanţe relativ mari.
Cererile pentru paşapoarte se vor depune la punctele mobile care vor funcţiona în localităţi prestabilite de autorităţile judeţene, în care se vor putea elibera documentele solicitate.

Comisia Europeană ar putea declanşa procedura de infrigement împotriva României pentru atacarea democraţiei.
Parlamentarul german, Gunther Krichbaum, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei.
El spune că ultimele evoluţii indică faptul că ţara noastră se îndreaptă spre o “democraţie ghidată”.
Oficialul german consideră că situaţia din România depăşeşte evenimentele care au fost criticate pe drept în Ungaria în acest an, şi sunt necesare acţiuni la nivel european mai dure decât cele care au vizat Budapesta.

Guvernul va relua plata indemnizaţiilor către revoluţionari, sistată anul trecut.
În acelaşi timp, va extinde perioada de eşalonare pentru sumele mari, va diminua cu 10% cuantumul indemnizaţiilor reparatorii aflate în plată şi va sista plăţile pentru revoluţionarii aflaţi în cercetarea DNA.
Potrivit actualului Executiv, decizia fostului Guvern, adoptată la sfârşitul anului trecut, de a nu acorda în acest an indemnizaţiile revoluţionarilor a creat dezechilibre în viaţa beneficiarilor.

Consiliul pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluţie cu privire la libertatea de exprimare pe Internet.
Textul este susţinut de 83 de state, mai puţin de Rusia şi de India.
Rezoluţia stipulează că toţi indivizii au aceleaşi drepturi umane şi libertăţi fundamentale fie că sunt pe Internet sau în lumea reală.
Documentul solicită de asemenea tuturor statelor să promoveze şi să faciliteze accesul la Internet şi cooperarea internaţională, pentru a contribui la dezvoltarea mass-media şi a comunicaţiilor în toate statele.

Nopţile nedormite afectează imunitatea.
Conform unui studiu, atât lipsa somnului de noapte, cât şi dormitul ziua perturbă activitatea granulocitelor, un tip de celule care au rolul de a susţine imunitatea.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 15 bărbaţi, cu vârsta medie de 25 ani, cărora li s-a echilibrat în prealabil ritmul circadian.
Acesta reprezintă alternanţa veghe ziua – somn noaptea.
Ulterior, după o veghe de 29 ore, s-au repetat măsurătorile şi s-a constatat creşterea nivelului de granulocite.
Specialiştii au explicat că organismul cu un sistem imunitar slăbit, are mijloacele de apărare limitate.
Astfel, el nu mai poate asigura alte celule, iar infecţiile nu mai întâmpină rezistenţă.

Preţurile alimentelor au scăzut, la nivel mondial.
Astfel, potrivit Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU, acestea au ajuns la cel mai redus prag din septembrie 2010 şi până în prezent.
Mai exact, în luna iunie, costul alimentelor s-a redus cu 1,8% comparativ cu luna precedentă.
Într-un alt raport, organizaţia a redus prognoza pentru recolta de cereale pentru acest an la nivel global, dar se aşteaptă încă la un nivel record.

ONU propune taxarea oamenilor bogaţi pentru eradicarea sărăciei.
Potrivit unui raport, această “taxă pe miliardari” ar veni sub forma unui impozit anual şi face parte dintr-o serie de măsuri preconizate de agenţia ONU.
Acestea mai cuprind o taxă asupra tranzacţiilor financiare sau asupra emisiilor de dioxid de carbon.
Autorii raportului estimează că, în prezent, în lume există peste 1.000 de persoane a căror avere depăşeşte un miliard de dolari.
Potrivit documentului ONU, o taxă de 1% pe averile acestora ar putea aduce 46 de miliarde de dolari în acest an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept