Ştiri 5 iulie 2012

Duminică, Biserica Ortodoxă din Dobrogea va cinsti pe sfinţii mucenici Epictet preotul şi Astion monahul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sâmbătă, de la ora 7, Sfânta Liturghie la mănăstirea ocrotită de cei doi sfinţi de la Capidava.
Apoi, de la ora 19, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la Biserica „Sfinţii Epictet şi Astion” din Constanţa.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie va răspunde invitaţiei Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcei, şi va participa la Sfânta Liturghie săvârşită la mănăstirea Halmyris, din judeţul Tulcea.

Astăzi încep lucrările şedinţei de lucru a Sfântului Sinod.
Acestea se desfăşoară la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Pe ordinea de zi se află teme de actualitate ale vieţii bisericeşti referitoare la lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică, viaţa monahală, relaţiile cu alte culte din ţară, precum şi relaţiile interortodoxe şi intercreştine ale Patriarhiei Române.

Monahul Nicolae Steinhardt a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.
Titlul a fost oferit în cadrul unei sesiuni de comunicări ştiinţifice prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la naşterea acestuia.
Evenimentul a fost organizat de Fundaţia “Nicolae Steinhardt” împreună cu Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române.
Părintele Nicolae Steinhardt a fost un model pentru cei aflaţi în căutarea adevărului, binelui, şi mântuirii prin credinţa în Iisus Hristos.

Atacurile împotriva creştinilor din India continuă.
Acestea au fost săvârşite de ultra-naţionaliştii hinduşi cu complicitatea poliţiei.
În mai multe localităţi indiene, creştinii sunt frecvent ameninţaţi de poliţie şi de grupurile sectare hinduse.
Preşedintele Consiliului Global al Creştinilor Indieni a denunţat situaţia critică din această ţară, unde tot mai mulţi creştini nu au libertate constituţională pentru a practica religia lor.

Creştinii din Pakistan sunt persecutaţi şi torturaţi.
Un raport indică faptul că minim 10 creştini sunt forţaţi în fiecare lună de către musulmanii fanatici să se convertească la islam. Victimele convertirilor forţate sunt cel mai adesea fete sărace care sunt supuse la chinuri şi umilinţe.
În Pakistan, 2% din populaţie este creştină iar aceasta suferă prigonire, discriminare, persecuţie şi chiar moarte pentru credinţa în Hristos.

Medicii constănţeni fac apel către populaţie de a nu se expune la soare în zilele de caniculă.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa au afirmat că numărul afecţiunilor cauzate de expunerea prelungită la soare a crescut cu 70% în ultimele zile.
Cei mai afectaţi de efectele negative ale soarelui sunt copiii.
La secţia de pediatrie au fost raportate peste 120 de cazuri de insolaţie şi deshidratare, afecţiuni deosebit de periculoase pentru cei mici.

Absolvenţii clasei a 8-a care au susţinut evaluarea naţională vor începe astăzi şi până pe 8 iulie completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu.
Aceştia vor fi asistaţi de diriginţi iar completarea se va face în prezenţa părinţilor.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, pe 14 iulie are loc prima etapă de admitere în învăţământul liceal de stat, iar pe 16 iulie vor fi afişate primele rezultate.
Absolvenţii care nu vor fi repartizaţi în prima etapă de înscrieri au la dispoziţie alte două perioade.
A doua etapă are loc în intervalul 16-30 iulie, iar ultima este programată în perioada 1 august – 7 septembrie.

Aproape un sfert dintre tinerii românii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani nu au un loc de muncă.
Cei mai mulţi şomeri provin din centrul ţării, iar cei mai puţini din nord-est.
Cel mai ridicat nivel al şomajului, de aproximativ 38% se află în judeţele Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna.
La polul opus se află judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui.
Rata naţională a şomajului în rândul tinerilor români este mai mare decât media europeană, de 19 la sută.

Guvernul va face luna viitoare rectificarea bugetară în care asigură majorarea salariilor bugetarilor.
Anunţul aparţine ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu.
El a precizat că Guvernul va asigura fondurile necesare majorării cu 8% în primă etapă a salariilor bugetarilor, precum şi pentru returnarea contribuţiilor de sănătate încasate eronat de la pensionari.

Limba română a devenit limbă oficială regională în Ucraina.
Deputaţii ucraineni au aprobat o lege prin care rusa devine limbă oficială regională, alături de alte 16 limbi, printre care româna şi limba moldovenească.
Decizia l-a nemulţumit însă pe preşedintele Legislativului de la Kiev, care şi-a dat demisia.
Criticii noului act legislativ sunt de părere că există riscul ca Ucraina să se înscrie tot mai mult în sfera de influenţă a Moscovei.

Parlamentul European a respins, ieri, definitiv, tratatul ACTA.
Acordul a fost semnat în luna ianuarie, de 22 din cele 27 de guverne din cadrul Uniunii Europene, dar şi de către Statele Unite, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Elveţia, Mexic şi Maroc.
Sute de mii de persoane au manifestat împotriva acordului, iar o petiţie împotriva ACTA a fost semnată de 2,8 milioane de oameni.

Parlamentul European a aprobat recoltarea şi donarea voluntară a celulelor stem şi a ţesuturilor.
Rezoluţia încurajează recoltarea de celule stem din sângele cordonului ombilical la naştere şi creşterea frecvenţei acestui act medical la mai mult de 1% în rândul întregii populaţii europene.
Specialiştii au declarat că recoltarea de celule stem poate fi unică şansa de supravieţuire a copiilor bolnavi de leucemie sau alte maladii grave cu risc de mortalitate ridicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept