Ştiri 3 iulie 2012

Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va participa la cea mai importantă competiţie corală internaţională.
Aceasta se numeşte World Choir Games şi se va desfăşura în perioada 4-14 iulie, în Cincinnati, statul Ohio, din Statele Unite ale Americii.
La concurs s-au înscris peste 350 de ansambluri corale, iar „Armonia” va participa la secţiunile Religioasă Sacră şi Folclorică.
Concursul are loc o dată la doi ani, iar ediţiile anterioare s-au desfăşurat în Austria, China, Germania şi Coreea de Sud.

Atacurile împotriva creştinilor din Kenya continuă.
Cel puţin 16 persoane au murit şi peste 40 au fost rănite într-o nouă serie de atacuri împotriva creştinilor din mai multe biserici din oraşul kenyan Garissa.
De asemenea, în urmă cu o săptămână, trei biserici din nordul Nigeriei au fost vizate de atentate anticreştine urmate de represalii creştine, soldate cu 52 de morţi şi 150 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ oficial.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de canicula pentru judeţele din vestul ţării şi cod galben pentru restul teritoriului.
Aceasta este valabilă de astăzi, până vineri, 6 iulie.
În intervalul menţionat, valul de căldură va cuprinde toate regiunile ţării.
Vremea va fi caniculară, iar temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade.
Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unitati pe arii relativ extinse în zonele de câmpie şi de deal.

Sectorul Cernavodă-Medgidia din Autostrada Soarelui va fi inaugurat parţial pe 20 iulie.
Anunţul a fost făcut ieri, de ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, care a declarat că acest sector va funcţiona iniţial în regim de drum naţional.
Totodată, pe porţiunea Constanţa – Medgidia se va circula complet tot de la aceeaşi dată.
Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzaşu, a declarat că şi centura ocolitoare a Constanţei va fi deschisă şi va avea o lungime de 21,8 km.
Întreaga autostradă va fi gata în ianuarie 2013, aşa cum prevede şi contractul încheiat între minister şi firmele constructoare.

Autobuzele liniei 51 vor circula astăzi pe un traseu deviat.
RATC anunţă că până la ora 16 din cauza lucrărilor efectuate de RAJA pe str. Eliberării, autobuzele 51 vor circula pe următorul traseu: sensul către Halta Traian – după staţia Brick, str. I.L. Caragiale, str. Nicolae Milescu, str. Dezrobirii după care intră pe traseul normal.

Ecaterina Andronescu a preluat oficial funcţia de ministru al Educaţiei.
Aceasta a depus ieri seară, jurământul de învestitură, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.
Ecaterina Andronescu a mai ocupat funcţia de ministru al Educaţiei, în guvernele Năstase şi Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea care modifică Statutul poliţistului.
Proiectul de lege stabileşte vârsta de 60 de ani ca limită până la care poliţiştii pot fi menţinuţi în serviciu.
Şi în cazul chestorilor de poliţie se aplică această limită de vârstă, însă, la cerere, aceştia pot fi menţinuţi în serviciu până la vârsta de 62 de ani.
Această prelungire a perioadei de menţinere în serviciu trebuie să primească, anual, aprobarea ministrului Administraţiei şi Internelor.

Bolnavii de cancer solicită premierului finanţarea sistemului public de sănătate cel puţin la limita de avarie.
Ei avertizează că altfel, numărul deceselor va creşte tot mai mult, în condiţiile în care speranţa de viaţă a românilor este cu cinci ani mai mică decât a europenilor.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia a precizat că accesul la tratament a devenit din ce în ce mai dificil din cauza lipsei fondurilor.
Acesta a mai spus că va apela şi la instituţiile europene, pentru a interveni imediat în politica sistemului sanitar din România.

Medicii au început de ieri să elibereze reţete în format electronic.
Odată cu implementarea acestui sistem, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate speră ca fondurile alocate sănătăţii să fie gestionate mai uşor.
Reprezentanţii CNAS au estimat că cel puţin 10 la sută dintre reţetele acordate luna aceasta vor fi prescrise în noul sistem, şi urmează ca în două – trei luni să se ajungă la 40 -50 la sută.
Pe de altă parte, reamintim că membrii Colegiului Medicilor din România nu susţin introducerea obligatorie a reţetei electronice. Aceştia sunt de părere că noua formulă va bulversa sistemul de sănătate.

Circulaţia pe Transfăgărăşan a fost redeschisă.
Potrivit reprezentanţilor CNADNR, drumul naţional va fi deschis pe o perioadă de cinci luni, până la 31 octombrie.
Participanţii la trafic sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră şi restricţiile din zonele periculoase.
Astfel, sunt 18 sectoare de drum cu pericol de căderi de pietre, unde nu se recomandă staţionarea, iar pe sectorul de drum din zona Bâlea Lac este interzisă circulaţia pe timpul nopţii, între orele 21.00 şi 07.00.

Bulgaria vrea să construiască mai multe poduri care să o lege de România.
Ministrul Fondurilor Europene din Bulgaria a declarat că este nevoie de cel puţin cinci poduri peste Dunăre care să lege ţara sa de România.
Acesta s-a întâlnit cu omologul său român, Leonard Orban, pentru a discuta despre cooperarea bilaterală în domeniul absorbţiei fondurilor europene în perioada 2013-2020.
Ministrul bulgar a argumentat ca ţara sa are nevoie de mai multe legături rapide de transport, atât la nord, cât şi la sud, care să fie gata până în 2020, dată la care Bulgaria va trebui sa fie “un stat european de prim-rang”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept