Ştiri 2 iulie 2012

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.

Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va participa la cea mai importantă competiţie corală internaţională.
Aceasta se numeşte World Choir Games şi se va desfăşura în perioada 4-14 iulie, în Cincinnati, statul Ohio, din Statele Unite ale Americii.
La concurs s-au înscris peste 350 de ansambluri corale, iar „Armonia” va participa la secţiunile Religioasă Sacră şi Folclorică.
Concursul are loc o dată la doi ani, iar ediţiile anterioare s-au desfăşurat în Austria, China, Germania şi Coreea de Sud.

Biserica Naşterii Domnului din Betleem a fost înscrisă în patrimoniul mondial.
UNESCO a înscris această biserică, aflată în Teritoriile palestiniene, în patrimoniul mondial, printr-o procedură de urgenţă, adoptată într-o sesiune organizată la Sankt Petersburg în Rusia.
Biserica Naşterii Domnului din Betleem este primul sit palestinian înscris pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Oficialii din Vietnam continuă persecuţia împotriva creştinilor.
Astfel, autorităţile au distrus două noi biserici creştine care adunau la rugăciune peste 600 de credincioşi.
În Vietnam trăiesc peste 10 milioane de creştini, dintr-un total de 84 de milioane de oameni, creştini care sunt persecutaţi prin bătaie, discriminare religioasă şi chiar întemniţare.
Vietnam ocupă locul al 19-lea în Lista Ţărilor persecutoare de creştini, conform raportului organizaţiei creştine Open Doors.

Noul preşedinte al Egiptului, Mohammed Morsi a declarat că îşi va alege ca vicepreşedinte un creştin.
Aceste afirmaţii au născut speranţe printre creştinii copţi din Egipt, ameninţaţi frecvent de islamişti, cu eradicarea din ţară.
Criticii spun însă, că acest lucru nu va fi pus în practică şi este doar o încercare de a linişti furia mulţimilor.

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti doreşte construirea unui amfiteatru antic în zona Cetăţii Histria din judeţul Constanţa.
Puiu Haşotti a mai adăugat că astfel, aici ar putea fi organizate spectacole de teatru sau concerte.
Acesta a spus că valoarea investiţiei este estimată la peste un milion de euro şi speră ca toate etapele care trebuie realizate până la demararea proiectului să se desfăşoare într-un timp cât mai scurt.

Astăzi încep probele scrise la examenul de Bacalaureat.
Prima probă este la limba şi literatura română, mâine va avea loc proba scrisă la Limba si literatura maternă, iar miercuri se va desfăşura proba obligatorie a profilului.
Primele rezultate vor fi afişate pe data de 8 iulie, iar eventualele contestaţii vor putea fi depuse pe 9 iulie.

Energia electrică livrată populaţiei s-a scumpit de ieri cu 5%.
Anunţul aparţine Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Totodată, specialiştii ANRE spun că la gazele naturale, nu sunt prevăzute creşteri de preţ pentru anul in curs, însă de anul viitor, preţul acestora va creşte cu 10-12% anual, până în 2018.

Ieri a intrat în vigoare noul Cod Fiscal modificat pentru cei care au profesii liberale.
Astfel, avocaţii, notarii, arhitecţii, jurnaliştii şi toţi cei care au profesii liberale vor plăti toate contribuţiile la sănătate şi şomaj.
De asemenea, şi cei care realizează venituri din chirii, premii sau din investiţii vor plăti contribuţii către fondul de sănătate.

Colegiul Medicilor din România solicită eliminarea obligativităţii prescripţiei electronice.
Reprezentanţii Colegiului motivează că nu există condiţii pentru introducerea ei.
Medicii susţin că nu sunt împotriva informatizării şi a prescripţiei electronice, dar sunt împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenţei medicale.

Prezenţa siglei ecologice a Uniunii Europene este obligatorie de ieri, pe toate alimentele ecologice preambalate.
Sigla va rămâne opţională pentru produsele ecologice neambalate şi pentru cele de import şi va fi permisă în continuare prezenţa altor sigle private, regionale sau naţionale alături de eticheta europeană.
Sigla ecologică „Euro-frunza” – a fost introdusă la 1 iulie 2010, dar, pentru a da agenţilor economici posibilitatea de a se adapta la noile norme, a fost acordată o perioadă de tranziţie de doi ani.

Pedofilii şi violatorii din Republica Moldova vor fi castraţi chimic.
Astfel, pentru abuzarea sexuală a copiilor sub 15 ani, castrarea chimică va fi obligatorie.
În celelalte cazuri, măsura va fi aplicată prin hotărâre judecătorească.
Procedura constă în injectarea unui medicament special, care suprimă dorinţa sexuală.
Documentul prevede efectuarea castrării chimice de către instituţiile medicale, în comun cu instituţiile penitenciare, în ultimele trei luni de ispăşire a pedepsei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept