Ştiri 1 martie 2011

Constănţenii sunt invitaţi la o conferinţă pe teme medicale.
Aceasta se intitulează “Naşterea naturală – o poveste de dragoste între mamă şi copil” şi va fi susţinută de asistent neonatolog, Liliana Tudose.
De asemenea, invitat special va fi doamna conferenţiar doctor în ştiinţe, Floarea Damaschin.
Evenimentul va avea loc joi, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

De astăzi creşte preţul carburanţilor şi al alimentelor.
În prezent, producătorii de pâine iau făina cu un preţ aproape triplu faţă de anul trecut, astfel că preţul pâinii va creşte.
Tot materia primă scumpeşte şi uleiul, deoarece stocurile de floarea soarelui s-au terminat, iar producătorii importă la preţuri mai mari.
Luna trecută preţul alimentelor a crescut cu peste opt la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, România se află pe locul al patrulea în Europa, în topul ţărilor în care mâncarea s-a scumpit, în timp ce în ţări ca Olanda sau Irlanda preţurile la alimente au scăzut.

Românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană.
Un studiu efectuat de Institutul Naţional de Statistică arată că speranţa de viaţă a românilor este puţin peste 73 de ani.
Nivelul de trai ridicat din Capitală face ca bucureştenii să aibă cea mai lungă durată de viaţă, peste 75 de ani.
În schimb, în Satu Mare oamenii au cea mai scăzută speranţă de viaţă, de 70,3 ani.
La nivel european speranţa de viaţă ajunge la aproape 80 de ani, cu 7 ani mai mult decât în România.
Cel mai mult trăiesc italienii, francezii şi suedezii, peste 81 de ani.

Paracetamolul şi ibrupofenul pot face ca o răceală să dureze mai mult.
Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să nu se grăbească să-şi trateze copiii cu paracetamol şi ibuprofen la cel mai mic semn de răceală şi febră, deoarece ar putea face mai mult rău decât bine.
Ei sunt de părere că scăderea febrei poate să prelungească perioada de refacere a organismului, fiind un mecanism natural de apărare în faţa bolilor.
Potrivit specialiştilor, paracetamolul în exces poate duce la apariţia astmului, în timp ce ibuprofenul poate produce ulcer, sângerări ale stomacului sau probleme cu rinichii.
Totodată, există o teorie potrivit căreia, cele două medicamente luate alternativ sunt mai eficiente şi reduc posibilele complicaţii.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea de modificare a Codului Muncii pe 8 martie.
Proiectul a fost aprobat ieri de guvern şi trimis Parlamentului.
Guvernanţii cred că noul Cod al Muncii este unul modern şi flexibil, în acord cu legislaţia Uniunii Europene.
Pe de altă parte, sindicatele consideră că prevederile noului act normativ vor crea tensiuni sociale şi instabilitate în rândul angajaţilor.
Noul Cod al Muncii ar putea intra în vigoare în trei sau patru săptămâni.

Salariaţii care lucrează noaptea vor avea un spor de 25%.
Aceasta numai dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
Prevederea este inclusă în noul proiect de modificare a Codului Muncii.
Documentul mai prevede că „salariaţii de noapte“ pot beneficia de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază.
De asemenea, Guvernul şi-a menţinut decizia de a interzice încheierea contractelor colective de muncă şi a actelor adiţionale cu termene care să depăşească data de 31 decembrie 2011.

Numărul bolnavilor de diabet de tip 2 se va dubla în România în următorii 20 de ani.
Potrivit CNAS, aproximativ 1,25 de milioane de români suferă de această boală, dar doar 480.000 sunt luaţi în evidenţă de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Un studiu american arată că diabetul de tip 2 afectează în prezent în jur de 27 de milioane de americani şi este una dintre bolile care se răspândeşte cu repeziciune.
Experţii avertizează că până în anul 2020 această boală va afecta jumătate din populaţie.
Preşedintele Societăţii Române de Diabet a declarat că situaţia nu este cu mult diferită faţă de Statele Unite.
Potrivit expertului, în următorii 20 de ani numărul bolnavilor de diabet se va dubla din cauza stilului de viaţă sedentar combinat cu o alimentaţie bogată în calorii.

Uniunea Europeană interzice, începând de astăzi, folosirea substanţei bisfenol A în producerea sticlelor de plastic pentru hrana sugarilor.
Potrivit specialiştilor, cantităţi mici de bisfenol din sticlele de plastic pot ajunge în lichidele pe care le transportă atunci când recipientele sunt încălzite la temperaturi înalte.
Comisarul european pentru sănătate a declarat că obiectivul este de a reduce şi mai mult expunerea celei mai vulnerabile părţi a populaţiei, copiii, la această substanţă, protejându-le astfel sănătatea.

Multe dintre alimentele de pe piaţă din România sunt iradiate.
Procedura se aplică pentru menţinerea aspectului “proaspăt” al produselor şi este agreată în Uniunea Europeană, dar sub control strict şi cu etichetare corespunzătoare.
Până în prezent, nu s-a dovedit ştiinţific o legătură directă între consumul de alimente iradiate şi apariţia unor forme de cancer. Numeroase studii de specialitate au evidenţiat însă riscuri şi dezavantaje potenţiale asociate iradierii alimentelor, precum apariţia radicalilor liberi, apariţia unor tulburări metabolice sau malformaţii genetice.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că, în România, iradierea alimentelor nu este în regulă şi a cerut Protecţiei Consumatorului verificarea etichetelor.

Mii de elevi şi studenţi vor face stagii de practică în companii.
De asemenea, ei vor beneficia de consiliere profesională pentru a se integra mai uşor pe piaţa muncii, în cadrul unui proiect european care se va derula timp de trei ani.
Proiectul urmăreşte să dezvolte aptitudinile profesionale ale elevilor şi studenţilor încă de pe băncile şcolii, astfel încât să crească absorbţia pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi.
Primele stagii de practică vor fi demarate în luna mai, iar generaţia de absolvenţi de anul viitor va fi prima care va putea beneficia de abilităţile practice necesare pentru încadrarea pe piaţa muncii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept