Ştiri 15 iunie 2012

Duminică, Biserica Ortodoxă Română va cinsti Duminica Sfinţilor Români.
Cu acest prilej, Mănăstirea Galeşul îşi va cinsti pentru prima dată hramul.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 8:30.
La slujbă va participa şi Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, care a fost deţinut politic în colonia Galeşul.
Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă de ierarhul Tomisului pe data de 1 iunie spre cinstirea martirilor de la construcţia Canalului Poarta Albă – Midia Năvodari.
Slujba va fi transmisă în direct de postul de televiziune Neptun Tv si Radio Dobrogea.

29 de Omilii ale scriitorului bisericesc Origen au fost descoperite la Biblioteca din Munchen.
Descoperirea a fost făcută de o studentă care cerceta un codex bizantin din secolul al 11-lea.
Omiliile conţin traduceri ale lui Origen la cartea psalmilor.
După condamnarea sa de Sinodul ecumenic din 553, operele s-au pierdut dar unele dintre ele au supravieţuit în manuscrise ca traduceri patristice.

Cercetătorii aduc noi dovezi despre autenticitatea moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul descoperite în Bulgaria.
Osemintele au fost analizate de cercetătorii de la Universitatea Oxford şi datate din secolul I, ceea ce corespunde epocii în care Sfântul Ioan Botezătorul, ar fi trăit, potrivit textelor religioase.
Descoperirea a fost făcută în anul 2010 de arheologi care efectuau săpături sub o biserică antică aflată pe insula bulgară Sveti Ivan, care în traducere înseamnă Sfântul Ioan.
Lângă oseminte, a fost găsită o rocă vulcanică, care purta o inscripţie în greaca veche ce-l menţiona explicit pe Sfântul Ioan Botezătorul şi ziua sa de sărbătoare.
Cercetătorii bulgari apreciază că aceste oseminte au ajuns pe insulă via Antiohia, un oraş turcesc unde mâna dreapta a Sfântului Ioan a fost conservată până în secolul X.

Biserica Anglicană ameninţă cu separarea de stat.
Avertizările vin ca răspuns la dezbaterile guvernului britanic asupra problemei legalizării căsătoriilor homosexuale.
Biserica Anglicană a anunţat că dacă guvernul britanic va permite prin lege căsătoriile între persoane de acelaşi sex, instituţia mariajului va fi distrusă pentru toate generaţiile care vor urma şi ar putea duce chiar la separarea Bisericii de stat, după 500 de ani.
Uniunea civilă între persoane de acelaşi sex este legală în Marea Britanie din decembrie 2005 iar acestea au drepturi asemănătoare cuplurilor heterosexuale.

De la 1 iulie, medicii care vor prescrie peste 70% reţete electronice, vor primi lunar, un bonus de 100 de lei.
Potrivit unui proiect al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru eliberarea cardului de sănătate, cu datele completate medicii vor primi câte 5 lei pentru fiecare asigurat.
Sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de reţete pe zi.

Astăzi se împlinesc 123 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.
La 15 iunie 1889, in jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit in sanatoriul doctorului Suţu, la vârsta de 39 de ani.
Motivul oficial al morţii a fost, conform documentelor sanatoriului „psihoză maniaco-depresivă, demenţă paralitică, sifilis şi embolie” cauzată de o intensă activitate publicistică.
Există însă şi voci care susţin că poetul de talie universală ar fi fost de fapt asasinat la comandă, deoarece incomoda politic prin operele sale.
A fost ales post-mortem la data de 28 octombrie 1948 membru al Academiei Romane.

Preţul apei potabile plătit de populaţie trebuie să scadă.
Aşa susţine ministrul Mediului, Rovana Plumb care a mai spus că, până în 2018, trebuie să fie asigurat accesul la reţelele de alimentare cu apă pentru oamenii din toate zonele ţării.
De asemenea, Guvernul va coopera cu factorii de decizie implicaţi pe toate domeniile de mediu, păduri şi apă, astfel încât să se poată asigura servicii publice la standarde europene pentru toţi cetăţenii României.

CFR Călători va reduce cu până la 45% preţul abonamentelor.
Compania a anunţat că pentru abonamentele cu valabilitate de 5 zile, pasagerii vor plăti cu 25% mai puţin, pentru 10 zile, cu 35% mai puţin, iar pentru cele valabile pe o perioadă de 15 zile, cu 45% mai puţin.
Abonamentele lunare 5, 10 şi 15 zile sunt legitimaţii de călătorie nominale care se emit pentru trenuri de orice rang, la clasa a 2-a, pe distanţe de până la 1.000 km.

Trei sferturi din populaţia mediului rural trăieşte în condiţii precare.
De asemenea, mai mult de un sfert dintre aceştia sunt lucrători fără vreo formă de salariu sau plată în natură pentru activitatea agricolă desfăşurată.
Aceasta este concluzia unei cercetări prezentate de Institutul de Economie Socială şi de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii al Academiei Române.
Realizatorii studiului mai arată că persoanele care trăiesc în mediul rural, depind în mare măsură de agricultură, activitate care însă nu le poate asigura un trai decent.

Autobuzele supraetajate vor fi puse de astăzi în circulaţie.
Conducerea RATC a declarat că pentru început vor fi pe traseu doar patru din cele şase maşini.
Acestea vor circula din jumătate în jumătate de oră.
Preţul unei legitimaţii de călătorie va fi de 4 lei iar acestea vor putea fi achiziţionate de la taxatorii din autovehicule.
Mijloacele de transport vor pleca din faţa Gării Constanţa şi vor circula pe traseul Gară – staţiunea Mamaia şi retur şi vor avea un program de funcţionare zilnic, între orele 9.30 – 20.00.

Compania Petrom a ieftinit din nou carburanţii cu 6 bani pe litru.
Astfel, un litru de benzină Standard 95 costa 5,77 lei/litru, iar sortimentul Extra 99 poate fi achiziţionat la preţul de 6,19 lei/litru.
Motorina poate fi cumpărată cu 5,87 lei/litru, de la 5,93 de lei.
Ultima ieftinire a carburanţilor la staţiile Petrom a avut loc la începutul acestei luni.

Organizaţia Naţiunilor Unite este îngrijorată de practica abandonării copiilor nou-născuţi în cutii special amenajate.
Reprezentanţii ONU afirmă că această practică poate să contravină dreptului copilului de a fi cunoscut şi îngrijit de părinţii săi.
În general, aceste cutii sunt amplasate în afara unui spital. Mama care nu îşi doreşte copilul îl poate lăsa, în secret, într-o cutie, şi poate folosi apoi o sonerie sau o alarmă pentru a semnala prezenţa pruncului.
Un asistent vine apoi şi ridică pruncul abandonat.
Ţările în care aceasta practică a luat amploare sunt Germania, Austria, Elveţia, Polonia, Republica Cehă şi Letonia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept