Ştiri 11 iunie 2012

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Acesta are o durată variabilă şi începe în fiecare an după prima Duminică de la Rusalii.
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie.
Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Acest post este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica a rânduit dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, de pe 24 iunie.
Despre semnificaţiile acestui post ne-a vorbit Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Legea care sprijinea căsătoriile între homosexuali din statul american Washington, a fost oprită cu o zi înainte de intrarea ei în vigoare.
Această decizie a fost luată după ce organizaţia „Păstraţi Căsătoria – Washington” a strâns aproximativ 250 000 de semnături împotriva legii.
Preşedintele Organizaţiei Naţionale pentru Căsătorie a declarat că această campanile demonstrează sprijinul de care se bucură căsătoria tradiţională.
32 de state din America au votat împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Zeci de mii de oameni au protestat în Statele Unite împotriva legilor care distrug familia.
În mai multe oraşe, americanii au manifestat împotriva legii Obama care obligă firmele să plătească pentru avorturile şi anticoncepţionalele angajatelor.
Protestatarii susţin că prin această lege, organizaţiile pro-viaţă, Bisericile creştine sau forurile de bio-etică sunt obligate să plătească pentru crime.

Paradele homosexuale au fost interzise în Moscova pentru 100 de ani.
Decizia a fost luată săptămâna trecută de un tribunal moscovit şi s-a menţinut în urma apelului.
Interdicţia a fost impusă după ce asociaţiile homosexualilor au cerut anul trecut Primăriei din Moscova o autorizaţie pentru a organiza parade gay în capitala Rusiei până în anul 2112.

Astăzi începe examenul de Bacalaureat.
Acesta debutează cu proba orală la limba şi literatura română.
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă va avea loc între 13 şi 15 iunie.
Evaluarea competenţelor digitale se va face între 18 şi 22 iunie iar cea a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 25 şi 27 iunie.
Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, va avea loc în 2 iulie, pe 3 iulie cea la Limba şi literatura maternă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului iar ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării, se va ţine în 6 iulie.
Afişarea rezultatelor va avea loc pe 8 iulie iar pe 9 iulie, depunerea contestaţiilor.

Plafoanele pentru pachete şi gratuităţi RATC au fost majorate la 850 de lei.
Hotărârea a fost adoptată vineri de consilierii locali în condiţiile în care în buget au fost alocate sumele pentru ajutoare.
Potrivit şefului Direcţiei Financiare din cadrul Primăriei Constanţa, toţi pensionarii vor primi pachete sau gratuităţi.

Primăria Constanţa a primit fonduri europene pentru a reabilita total Zona Peninsulară.
Astfel, faleza Cazinoului, piaţa Ovidiu, dar şi zona pietonală din centrul istoric al Constanţei vor intra în reparaţii generale. Lucrările vor începe în cel mai scurt timp, iar perioada de execuţie este de 30 de luni.
De asemenea şi Zona Metropolitană a obţinut fonduri europene în valoare de aproximativ 3.200.000 de lei pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional pentru tineret în comuna Lumina.

Celulele stem ar putea fi folosite în tratamentul infarctului miocardic şi la regenerarea ţesutului inimii.
Rezultatele ultimelor cercetări în domeniu au fost anunţate la cel de-al zecelea Congres Mondial al Societăţii Internaţionale de Medicină Adaptativă, de la Bucureşti.
Medicii din toată lumea au vorbit şi despre importanţa telocitelor, celule descoperite de cercetătorii români, în terapia cu celule stem.
Acestea ar putea ajuta celulele stem să se diferenţieze în celule ţintite, pentru vindecarea unor afecţiuni.
În România, prima bancă de celule stem a apărut la Cluj, în anul 2008.

Camerele de supraveghere nu sunt obligatorii la probele orale de la bacalaureat.
Anunţul aparţine ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop.
Acesta a declarat că de astăzi în fiecare judeţ din ţară va fi prezentă cel puţin o persoană din partea Ministerului Educaţiei, care va monitoriza desfăşurarea probelor orale.
Peste 300.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris la prima sesiune de Bacalaureat, iar 25% dintre aceştia sunt elevi care nu au promovat examenul anul trecut.

Concediul de maternitate s-ar putea prelungi de la 2 la 3 ani.
Parlamentarii dezbat un proiect de lege în acest sens.
De asemenea, părinţii care vor decide să stea acasă cu copilul vor putea beneficia de o indemnizaţie în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni.
Parlamentarii argumentează că astfel, părinţii sunt stimulaţi să se implice mai mult în creşterea copilului prin asigurarea unui suport financiar stabil pentru familie.

Asiguraţii nu vor plăti cardul naţional de sănătate.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că va suporta cheltuielile legate de cardul naţional de sănătate.
Potrivit ministerului, românii vor plăti cardul numai dacă solicită un duplicat.
Acest document va conţine toate informaţiile cu privire la calitatea de asigurat, istoricul bolilor, grupa de sânge sau avizul pentru donarea de organe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept