Ştiri 7 iunie 2012

Preoţii constănţeni au dezbătut despre Taina Sfântului Maslu.
Aceştia s-au întrunit ieri la Casa de Cultură din Mangalia în cadrul unei conferinţe preoţeşti a protoieriilor Constanţa 1, Constanţa 2 şi Mangalia.
Prezent la eveniment, IPS Teodosie, Arh Tomisului a vorbit preoţilor despre ceea ce înseamnă boala şi despre efectele acesteia asupra trupului şi, mai ales, a sufletului.

La rândul său, Părintele protoiereu Grigore Prodan a prezentat o comunicare centrată pe rolul terapeutic al Tainei Sfântului Maslu.

Tot în cadrul conferinţei, Pr. Munteanu Ciprian George a subliniat puterea tămăduitoare a numelui Iisus.

Aceeaşi temă va fi dezbătută şi astăzi în cadrul conferinţei preoţeşti a protoieriilor Hârșova, Medgidia şi Băneasa.

Noul sistem de prescriere a medicamentelor va fi obligatoriu de la 1 august.
Acesta va intra în faza experimentală de la 1 iulie, iar până la sfârşitul anului, noul sistem va fi utilizat în paralel cu cel actual.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii CNAS au reieşit diverse disfuncţionalităţi ce trebuie rezolvate.

Recidiva cancerului mamar ar putea fi depistată la timp prin intermediul unui test sangvin.
Acesta a fost creat de oamenii de ştiinţă americani şi s-a dovedit a fi un indicator fiabil pentru riscul de recidivă a cancerului mamar, atunci când boala se află într-un stadiu localizat.
Potrivit specialiştilor, prezenţa celulelor tumorale în sânge permite prezicerea recidivelor precoce.
Studiul experţilor a demonstrat că boala nu are nevoie să se afle într-un stadiu avansat pentru ca celulele canceroase să se propage prin sânge şi să compromită şansele de supravieţuire.

Menţiunile cu privire la permisele reţinute şi sancţiunile aplicate se vor şterge automat în termen de 5 ani.
Aşa se arată într-un nou ordin al Ministerului Apărării şi Internelor, pus în dezbatere publică ieri.
Până acum, aceste menţiuni erau păstrate pentru un termen nelimitat.
Noua măsură va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Ministerul Educaţiei a aprobat pentru anul universitar 2012 – 2013, 1.300 de locuri fără taxă la universitatea “Ovidius.
Rectorul universităţii, prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure a declarat că facultăţile care sunt mai slab cotate vor primi locuri mai puţine decât anul trecut.
Şi Universitatea Maritimă din Constanţa pune la dispoziţia celor interesaţi 1.140 de locuri, din care fără taxă, vor fi 123, potrivit rectorului Violeta Ciucur.

Elevii care au obţinut premii la olimpiade vor fi recompensaţi cu sume substanţiale.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop a aprobat ordinul cu privire la noile cuantumuri ale premiilor oferite elevilor care au primit distincţii la competiţiile externe.
Acestea pornesc de la 3 mii 650 de lei şi ajung până la 11 mii 300 de lei.
Şi profesorii care i-au pregătit pe elevi vor fi recompensaţi, dar şi instituţiile de învăţământ unde se pregătesc olimpicii.

Reclamele la băuturile spirtoase trebuie să fie decente şi să stea sub semnul consumului moderat.
Acesta este declaraţia Consiliul Român pentru Publicitate care a aprobat “Regulile de comunicare comercială responsabilă privind băuturile spirtoase”.
Scopul acestui document este prevenirea şi penalizarea comunicărilor comerciale ce nu vor promova consumul moderat de alcool şi un comportament responsabil.
De asemenea, promovarea produselor alcoolice trebuie făcută doar către un public adult, în mod adecvat.

Camerele video de la examenul de bacalaureat nu vor dispărea nici în anii următori.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, să păstreze camerele de supraveghere în sălile de examen, la bacalaureat, anul acesta, dar şi în viitor.
De asemenea, premierul şi-a exprimat sprijinul total pentru programul propus de Liviu Pop pentru prevenirea violenţei în şcoli.

Ministerul Finanţelor a suplimentat cu 200 milioane euro plafonul de garanţii disponibil pentru Prima Casă 4.
Banii vor fi accesaţi de băncile care au epuizat deja sumele alocate în ultima etapă şi vor să mai acorde credite tot prin asumarea a 50% din risc.
Astfel, instituţiile bancare ar putea acorda din nou credite Prima Casă în cel mult două luni.

Guvernul a aprobat reducerea cheltuielilor în instituţiile publice şi companiile de stat.
Potrivit proiectului, Guvernul interzice instituţiilor publice şi companiilor naţionale să mai contracteze servicii de consultanţă şi asistenţă juridică dacă dispun deja de personal de specialitate şi va obliga conducerea acestora să diminueze cu 30% cheltuielile de personal şi deplasări.
Măsura este inclusă într-un plan de reducere a cheltuielilor publice, prin care Guvernul mizează pentru acest an pe economii la bugetul general consolidat de 1,86 miliarde lei.

România se află pe ultimul loc în topul european al igienei.
Studii recente arată că un român alocă, în medie, 3 euro pe lună pentru produse de igienă personală.
Spre deosebire de români, slovacii alocă 7,8 euro pe lună pentru igiena personală, grecii 6,25 euro, iar britanicii – 5,6 euro.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, românii cheltuiesc 48,5% din bugetul lunar pe mâncare şi băutură, iar pentru igienă şi sănătate doar 4%.
Cauzele acestei situaţii sunt multiple, susţin specialiştii.
În primul rând, 46% din populaţie trăieşte în mediul rural, unde condiţiile pentru igienă sunt precare sau lipsesc.
Alte cauze sunt sărăcia, criza economică din ultimii ani şi, în unele situaţii, preţul ridicat al apei calde.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept