Ştiri 31 mai 2012

O mănăstire închinată deţinuţilor politici va fi construită lângă localitatea Galeşu, comuna Poarta Albă.
Este vorba despre martirii care şi-au pierdut viaţa la construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, în perioada 1949-1953.
Sfinţirea locului va avea loc mâine, în prezenţa Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, stareţul Mânăstirii Petru Vodă, după cum a anunţat Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun.
Această zi a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987 în dorinţa de a atrage atenţia asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
În acest an, Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă a lansat campania de conştientizare „Locuri de muncă fără fum de tutun”.
Aceasta invită angajatorii şi lucrătorii să elimine fumul de ţigare din mediul ambiant de la locul de muncă.
În Uniunea Europeană, se estimează că mai mult de jumătate de milion din decesele înregistrate anual se datorează fumatului.

Părinţii pot fi observatori la Bacalaureat.
Potrivit unui ordin de ministru dat în urmă cu 2 ani, la organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat pot participa la cerere, numai în calitate de observatori, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi.
Înscrierea în această calitate se va face astăzi şi mâine la Comisia Judeţeană de Bacalaureat 2012.

Afecţiunile oftalmologice afectează din ce în ce mai mulţi oameni.
Una din principalele cauze este stilul de viaţă alert şi agresiv pentru retină, iar medicii recomandă controale periodice.
Ei spun că lipsa luminii naturale contribuie la agravarea situaţiei.
Potrivit specialiştilor, miopia se declanşează de obicei în copilărie, dar se înrăutăţeşte pentru cei care ajung să lucreze la birou.
Printre bolile cele mai frecvente în prezent se află şi sindromul de ochi uscat, întâlnit mai ales la cei care lucrează la calculator fără pauză.
Controlul oftalmologic o dată pe an este obligatoriu după 40 de ani, dar şi până atunci imediat ce apar probleme.

Un nou parc eolian va fi construit în Dobrogea.
Al doilea producător mondial de turbine eoliene, Sinovel Wind Group va realiza ferme energetice eoliene în Dobrogea, în perioada 2012 – 2016.
Capacitatea instalată totală a parcului va fi de 1.200 MW, iar firma chineză va furniza echipamentele necesare.
Acordul a fost semnat în prezenţa ministrului delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, cu prilejul unei vizite oficiale în Republica Populară Chineză.

Patronii care îşi obligă angajaţii să muncească în prima şi a doua zi de Rusalii vor fi amendaţi.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă vor efectua o serie de controale pentru verificarea tuturor societăţilor comerciale care îşi desfăşoară activitatea în prima şi doua zi de Rusalii, stabilite libere prin lege.
Sancţiunile pentru patronii acestor societăţi sunt cuprinse între 5.000 şi 20.000 lei.
Excepţie fac cei care au activităţi ce se desfăşoară în regim continuu sau a căror activitate nu poate fi întreruptă.

Clasele vor putea avea peste 25 de elevi doar în situaţii excepţionale.
Potrivit unui proiect aprobat de Guvern, formaţiunile de preşcolari din grupa mare sau de elevi pot funcţiona, în situaţii excepţionale, sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar.
De asemenea, Ministerul Educaţiei va aviza suplimentarea numărului de clase pregătitoare şi va asigura dotarea acestora acolo unde şcolile dispun de infrastructura necesară.

Banii reţinuţi ilegal pensionarilor pentru CAS pot fi restituiţi moştenitorilor celor care au decedat după data de 1 ianuarie 2011.
Comisia juridică din Senat, a adoptat ieri un amendament în acest sens.
Restituirea sumelor se va face de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de către Casa Naţională de Pensii Publice sau prin casele teritoriale de pensii.

Medicii de familie vor fi instruiţi pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
O organizaţie neguvernamentală va iniţia programe locale contra acestei maladii, la nivelul cabinetelor medicilor de familie.
Potrivit statisticilor, cancerul la sân este prima cauză de deces în rândul femeilor din România, unde doar 13 la sută din totalul cazurilor noi sunt diagnosticate în stadii incipiente.
Specialiştii spun că printre cauzele acestei stări de fapt se numără educaţia precară a populaţiei privind sănătatea sânului şi lipsa unor programe naţionale de screening mamografic sau clinic.

Noile tarife pentru serviciile de roaming vor intra în vigoare de la 1 iulie.
Consiliul European a adoptat, ieri, noile reguli ce privesc comunicaţiile mobile.
Tariful pentru apelurile vocale se va ieftini până la 29 de eurocenţi de la 1 iulie anul acesta, la 24 de eurocenţi la 1 iulie 2013 şi la 19 eurocenţi din iulie 2014, de la preţul de 35 de eurocenţi din prezent.
De asemenea, costul mesajelor scrise va scădea de la 11 cenţi la 9 cenţi de la 1 iulie 2012, la 8 eurocenţi la 1 iulie 2013 şi până la 6 eurocenţi din 1 iulie 2014.

Guvernul va majora anul viitor accizele la motorină şi la ţigări.
Conform calendarului stabilit de Executiv, nivelul accizelor pentru motorină va creşte la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro pe tonă la 391 euro pe tonă.
Acciza totală la ţigări va creşte în iulie 2013 de la 79,19 euro la 81,78 euro pe mia de ţigarete şi va ajunge la 86,96 euro pe mia de ţigări in iulie 2015.

Organizaţia Internaţională a Muncii avertizează în legătură cu costurile umane ale politicilor de austeritate în Uniunea Europeană.
Directorul organizaţiei a declarat că aceste măsuri de austeritate duc la stagnare economică, la pierderi de locuri de muncă, la o protecţie redusă şi la costuri umane uriaşe.
La scară mondială, în acest an, numărul şomerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani va fi de aproape 75 milioane, în creştere cu aproape 4 milioane din 2007.

Aproape jumătate dintre români sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali.
Conform unui studiu, o tendinţă mai crescută de îngrăşare se observă la persoanele cu educaţie scăzută şi la cele căsătorite.
Evaluarea greutăţii în funcţie de indicele de masă corporală arată că jumătate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normală, în timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 suferă de obezitate.
Studiul mai arată că aproape jumătate dintre români menţionează consumul de fructe şi legume în topul aspectelor care contribuie la o alimentaţie sănătoasă şi aproape o treime consideră că mâncarea gătită este baza unei alimentaţii sănătoase.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept