Ştiri 28 februarie 2011

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni ajung la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian va fi hirotonit preot, iar după 10 ani va ajunge la Marsilia, unde va întemeia două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian se mută către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi sunt au fost canonizaţi de către sfântul Sinod în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.

Sâmbătă a avut loc faza locală a Olimpiadei de religie.
Aceasta s-a desfăşurat la nivel gimnazial şi liceal.
Pentru acest concurs au fost stabilite zece centre, printre care Colegiul Tehnic „Tomis”, Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia, Şcoala nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Şcoala nr. 33 „Anghel Saligny”, şi Şcoala „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Următoarele faze ale Olimpiadei de religie sunt programate astfel: faza judeţeană, pe 19 martie, iar cea naţională, în perioada 17-21 aprilie.

Constănţenii sunt invitaţi la o conferinţă pe teme medicale.
Aceasta se intitulează “Naşterea naturală – o poveste de dragoste între mamă şi copil” şi va fi susţinută de asistent neonatolog, Liliana Tudose.
De asemenea, invitat special va fi doamna conferenţiar doctor în ştiinţe, Floarea Damaschin.
Evenimentul va avea loc joi, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Intrarea va fi liberă.

Cerealele integrale previn accidentele vasculare.
La această concluzie au ajuns specialiştii britanici în nutriţie.
Ei au efectuat un studiu ce a implicat aproximativ 200 de voluntari, dintre care o parte a consumat câte 15-20 grame de cereale integrale de trei ori pe zi.
Rezultatele au arătat că persoanele care au consumat produse din cereale integrale au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale, în cazul acestora riscul de accidente vasculare cerebrale scăzând cu 25%, iar cel de atac de cord – cu 15%.
Oamenii de ştiinţă recomandă în special consumul de pâine din cereale integrale şi terciurile de orez şi ovăz, deoarece aceste alimente au un efect similar cu cel al metodelor de profilaxie a accidentelor vasculare cerebrale: fibrele contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge şi îmbunătăţesc starea de sănătate a tractului gastro-intestinal.

Uniunea Europeană interzice de mâine biberoanele din plastic din cauza unui compus chimic controversat.
Acesta se numeşte Bisfenol A şi este un compus organic folosit în producţia de plastic policarbonat, care la rândul său este utilizat în realizarea materialelor plastice, precum sticlele pentru lichide.
Cantităţi mici de bisfenol din sticlele de plastic pot ajunge în lichidele pe care le transportă atunci când recipientele sunt încălzite la temperaturi înalte.
Anul trecut, Franţa şi Danemarca au interzis temporar folosirea acestei substanţe în fabricarea materialelor plastice ce intră în contact cu lichide sau alimente pentru copii mai mici de 3 ani.

Fructele şi legumele tratate cu etilenă ar putea fi etichetate.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că tratarea cu etilenă a fructelor şi legumelor nu este periculoasă pentru populaţie, dar că produsele care au trecut printr-un astfel de tratament ar trebui să fie etichetate.
Potrivit ministrului, procedura de tratament cu etilenă este folosită pentru coacerea rapidă a unor fructe şi legume care sunt aduse din ţări îndepărtate.

Spitalele vor fi încadrate funcţie de competenţă, începând cu luna mai.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, acestea vor fi împărţite în cinci categorii astfel: nivel de competenţă foarte înalt, înalt, mediu, bazal şi limitat.
Clasificarea spitalelor funcţie de competenţă are printre repercusiuni scăderea costurilor de tratament, deoarece se va evita internarea la nivele inferioare de asistenţă spitalicească a pacienţilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvaţi la acel nivel.
Proiectul privind metodologia de clasificare a spitalelor este în prezent supus dezbaterii publice şi urmează să fie aprobat.

Codul Muncii a fost adoptat de Guvern.
Premierul Emil Boc a anunţat de săptămâna trecută că după adoptarea în Guvern îşi va angaja răspunderea pe proiectul de lege care prevede modificarea Codului muncii.
Proiectul este controversat, sindicatele anunţând proteste ample în întreaga ţară, iar Opoziţia o moţiune de cenzură.
Noul proiect al Codului muncii urmează să fie trimis Parlamentului.

Nivelul Mării Mediterane este în creştere.
Potrivit specialiştilor, de la începutul acestui secol, nivelul a crescut cu 20 de centimetri.
Oamenii de ştiinţă au prezentat cercetări din care reiese şi faptul că Marea Mediterană este acum mai caldă şi are o salinitate mai ridicată.
Experţii spun că această situaţie a fost determinată nu numai de schimbările produse la nivel climatic, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, ci şi de modificările înregistrate la nivelul presiunii atmosferice, care sunt considerate însă relativ normale.
Totodată, nivelul Mediteranei va continua să crească şi în următorii 30 de ani, iar speciile de plante şi de animale din zonă vor avea de suferit de pe urma modificărilor survenite la nivelul ecosistemelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept