Ştiri 25 mai 2012

La Arhiepiscopia Tomisului, debutează astăzi un simpozion internaţional pe teme juridice şi canonice.
Acesta poartă titlul „Legislaţia de stat şi Legislaţia canonică din unele ţări ale Europei” şi se va desfăşura timp de două zile.
La simpozion participă Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, precum şi profesori universitari de la Facultăţile de Teologie şi Drept din România, Georgia şi Republica Moldova.

Mâine se va sfinţi o nouă biserică în judeţul Constanţa.
Astfel,  Înaltpreasfințitul  Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va târnosi de la ora 7.30, biserica cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Dreptcredinciosul voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din localitatea Ştefan cel Mare, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Duminică, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va sfinţi pictura bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Moviliţa, urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii.
De asemenea, luni, Înaltpreasfințitul Teodosie va sfinţi locul pe care se va construi o nouă biserică în municipiul Medgidia.
Aceasta va avea hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi va fi ridicată în cartierul Oraşul Nou.

Autorităţile turce au transformat Biserica Sfânta Sofia din Niceea în moschee.
Biserica a fost ridicată în secolul al 6-lea de către Împăratul Iustinian cel Mare şi este o copie redusă a Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol.
Decizia autorităţilor turce a provocat critici în lumea întreagă.

Parlamentul European susţine homosexualitatea.
Acesta a adoptat ieri la Strasbourg o rezoluţie nelegislativă în care cere statelor membre, dar şi Rusiei, Ucrainei şi Republicii Moldova să dea un exemplu în combaterea homofobiei.
Rezoluţia face apel la legiferarea homosexualităţii prin uniuni consensuale, parteneriate înregistrate sau căsătorii.

Profesorii din comisiile Bacalaureatului vor primi mai mulţi bani.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a decis să majoreze cu 15 la sută sumele plătite cadrelor didactice care vor corecta lucrările.
Hotărârea este valabilă şi pentru dascălii din comisiile de admitere şi evaluare naţională.

Legea de punere în aplicare a Codului de procedură civilă a fost promulgată.
Preşedintele României a semnat ieri, decretul de promulgare a acestei legi, care va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean a declarat că pentru asigurarea finanţării intrării în vigoare a Codului de procedură civilă este necesară o rectificare bugetară.

Noile permise auto vor conţine datele medicale ale şoferului.
Astfel, pe lângă datele personale şi categoriile de vehicule, noile documente vor conţine şi datele medicale ale şoferului, cum ar fi probleme de vedere sau auditive.
Modificările prevăzute în proiectul de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul de Interne vor fi aplicabile doar actelor ce vor fi emise după data de 19 ianuarie 2013.

Ministerul Educaţiei vrea sa deblocheze 7.500 de posturi.
Acesta lucrează zilele acestea la o Ordonanţă de Urgenţă cu privire la posibilitatea unor angajări masive.
Astfel, în învăţământul preuniversitar ar putea fi deblocate 5000 de posturi pentru personalul auxiliar, iar pentru învăţământul superior cel mult 2500.
Potrivit ministerului, posturile din sistemul bugetar sunt blocate de peste trei ani.

Reabilitarea termică a clădirilor de locuit va putea fi finanţată cu fonduri europene.
Ministerul Dezvoltării Regionale a transmis Comisiei Europene luna trecută o variantă a schemei de finanţare pentru eficienţa energetică.
Potrivit modificării Programului Operaţional Regional, sumele urmează să fie alocate pentru blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990.

Fumatul va fi interzis în majoritatea locurilor publice din Ucraina.
Este vorba despre şcoli, universităţi, spitale, restaurante, muzee, precum şi staţii de autobuz.
În aeroporturi, hoteluri, cămine şi birouri, fumatul va fi permis, însă numai în locuri special amenajate.
Decizia, luată de Parlamentul de la Kiev, intervine înainte de Campionatul European de Fotbal din luna iunie, găzduit împreună cu Polonia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept