Ştiri 11 mai 2012

O nouă biserică va fi sfinţită în judeţul Constanţa.
Astfel, Înaltpreasfinșitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 8, slujba de sfinţire mică a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Chirnogeni.
Duminică, Ierarhul nostru va răspunde invitaţiei Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, şi va participa la Sfânta Liturghie arhierească la mănăstirea Suceviţa.

Tinerii constănţeni sunt invitaţi la un dialog. . . la ţintă.
Evenimentul se va desfăşura astăzi, de la orele 12, la Liceul Teoretic „Traian” din Constanţa, cu ocazia Zilei Liceului.
Tinerii, dar nu numai, sunt invitaţi să participe la discuţii libere şi să afle răspunsuri la întrebările pe care le au.
Acesta este un nou proiect pilot organizat la Constanţa de către Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Orthograffiti, Filiala Constanţa.
Mai multe detalii aflăm de la preşedintele Asociaţiei, Cristian Tănase.

O întâlnire ecologică şi teologică va avea loc luna viitoare la Patriarhia Ecumenică.
Aceasta se va desfăşura la Şcoala Teologică de la Halki, lângă Istanbul şi va fi găzduită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I.
Adunarea de la Halki va discuta despre responsabilitatea globală şi despre sustenabilitatea mediului.
La eveniment vor participa activişti, oameni de ştiinţă, jurnalişti, oameni de afaceri şi teologi.
Patriarhul Ecumenic a fost supranumit de mediile occidentale, „Patriarhul Verde”, pentru proclamarea persistentă a primatului valorilor spirituale în etica şi acţiunea asupra mediului.

O echipă de arheologi israelieni a descoperit trei altare mai vechi decât Templul lui Solomon la sud-vest de Ierusalim.
Descoperirea oferă prima dovadă clară a practicării religiei iudaice în timpul regelui David.
În interiorul altarelor au fost găsite vase din lut, unelte de piatră şi metal, precum şi multe obiecte artistice şi de cult.
Descoperirile fac legătura dintre anumite elemente istorice reale consemnate în Biblie şi descrierile arhitecturale ale Palatului şi Templului lui Solomon.

O treime din angajaţii români lucrează la negru.
Potrivit datelor Consiliului Fiscal, peste 2,3 milioane de români au muncit anul trecut la negru.
Faţă de 2008, numărul este în creştere cu aproape 900.000 de salariaţi.
Consiliul Fiscal mai spune că evaziunea în cazul CAS, TVA şi impozit pe venit a fost de 10,3% din PIB.

Ministrul Educaţiei vrea urgent deblocarea posturilor din învăţământul superior.
Ioan Mang va cere Guvernului acest lucru şi propune ca, pentru ocuparea unei poziţii de asistent în universitate, să fie suficientă calitatea de doctorand.
El a subliniat că numărul de cadre didactice nu influenţează fondul de salarii din universitate, întrucât alocaţia bugetară se face pe student.
Deblocarea posturilor din învăţământul superior face parte din programul de guvernare al Cabinetului condus de Victor Ponta.

Toţi copiii profesorilor ar putea fi scutiţi de taxe de admitere şi cazare.
Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a iniţiat un proiect care prevede ca şi copiii fostelor cadre didactice – care au ieşit definitiv sau temporar din învăţământ – să beneficieze de scutire la plata taxelor de admitere în învăţământul superior şi a celor de cazare în cămine.
Semnatarii consideră că prin prevederea actuală se creează discriminare între copiii cadrelor didactice în activitate şi cei ai profesorilor care au ieşit din sistem, în condiţiile în care nicio persoană nu poate să prevadă momentul în care poate intra în inactivitate.

De luna aceasta, pensionarilor li se va reţine contribuţia la sănătate doar din pensia care depăşeşte 740 de lei.
Anunţul a fost făcut de noul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu.
În plus, de luna viitoare, pensionarii vor primi înapoi sumele reţinute ilegal drept contribuţii de sănătate, în 16 tranşe lunare egale aferente perioadei 1 ianuarie 2011-aprilie 2012.
Tot de luna viitoare şi bugetarii vor primi salarii mai mari cu 8%.
Cea de-a doua majorare, de 7,4% se va da în decembrie iar plata se va face în ianuarie, din bugetul pe 2013.

Tarifele de roaming vor fi reduse de la 1 iulie.
Parlamentul European a adoptat reducerea substanţială a preţurilor la convorbirile în străinătate, dar şi a transferurilor de date, pentru următorii doi ani.
Astfel, preţul unui minut de convorbire în afara ţării va fi redus de la 35 la 29 de eurocenţi, iar un mesaj va costa 9 eurocenţi.
De asemenea, din iulie 2014, clienţii vor avea posibilitatea de a alege un furnizor de apeluri naţionale şi altul pentru servicii de roaming, pentru acelaşi număr de telefon, fără taxe suplimentare.

Guvernul a cerut Parlamentului retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de lege emise de fostul Executiv.
Astfel, noii miniştri vor analiza actele normative şi vor formula un nou punct de vedere asupra lor.
Anunţul a fost făcut de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.
Acesta a arătat că nu vor fi retrase proiectele de lege care au legătură cu Tratatul Fiscal European şi nici actele aflate în discuţia comisiilor parlamentare de specialitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept