Ştiri 9 mai 2012

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.
Cu acest prilej, Inspectoratul de Jandarmi Constanţa organizează o serie de activităţi.
Printre acestea se numără o defilare urmată de depuneri de coroane la Monumentul Independenţei de Stat a României, de la Casa de Cultură din Constanţa.

Astăzi a avut loc premierea concursului intitulat „Copilul învaţă iubirea lui Hristos” desfăşurat în Arhiepiscopia Tomisului.
Acesta este promovat de către Patriarhia Română şi are ca scop dezvoltarea laturii educative, social-filantropice a copiilor, coordonaţi de preoţi şi profesorii de religie.
Premiile au constat în cărţi, dvd-uri educaţionale şi icoane.
Astfel, premiul I a fost câştigat de către Parohia Năvodari III, premiul al II-lea a fost câştigat de către un grup de elevi din clasa a IV-a al şcolii nr. 31 din Constanţa, iar al treilea proiect premiat a fost implementat de cinci elevi coordonaţi de preotul Sorin Busuioc din parohia Rasova.
Câştigătorii premiului I vor participa la faza naţională a concursului, care va avea loc pe 20 mai la Patriarhia Română.

Tinerii constănţeni sunt invitaţi la un dialog. . . la ţintă.
Evenimentul se va desfăşura vineri, de la orele 12, la Liceul Teoretic „Traian” din Constanţa, cu ocazia Zilei Liceului.
Tinerii, dar nu numai, sunt invitaţi să participe la discuţii libere şi să afle răspunsuri la întrebările pe care le au.
Acesta este un nou proiect pilot organizat la Constanţa de către Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Orthograffiti, Filiala Constanţa.
Mai multe detalii aflăm de la preşedintele Asociaţiei, Cristian Tănase.

Guvernul suspendă exploatarea gazelor de şist.
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că i-a anunţat pe cei de la compania Chevron că nu va da niciun fel de autorizare până când Comisia Europeană nu va stabili un standard de protecţie a mediului şi de siguranţă în ceea ce priveşte această nouă sursă de energie.
Declaraţia lui Victor Ponta vine după ce preşedintele Traian Băsescu le-a cerut noilor miniştri să găsească soluţii pentru creşterea numărului locurilor de muncă şi că mineritul, exploatarea aurului şi cuprului reprezintă o alternativă.

Majoritatea românilor cred că situaţia economică a ţării este foarte slabă.
Potrivit unui studiu, peste 60 la sută dintre români cred că situaţia economică a ţării este foarte slabă iar patru din zece consideră că situaţia economică se va înrăutăţi în următoarele şase luni.
De asemenea, niciunul dintre respondenţi nu crede că România are o situaţie economică bună.

România ocupă penultimul loc în Europa în privinţa donării de sânge.
Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, dr. Doina Goşa a declarat că România nu are stoc de sânge, nu are bancă de sânge şi funcţionează de pe o zi pe alta.
Ţara noastră are o medie de doar 1,7% donatori la întreaga populaţie, în vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%.
Recomandarea Comisiei Europene este însă de 6%.

Frica de a pierde telefonul este în creştere.
Aceasta este cea mai nouă dar şi cea mai răspândită fobie a populaţiei.
Nomofobia afectează 66% din oameni şi se caracterizează prin verificarea obsesivă a apelurilor pierdute, a e-mailului şi a mesajelor dar şi încărcarea constantă a telefonului până la 100%.
Această cifră este în creştere faţă de anii trecuţi, când 53% dintre respondenţi se temeau să rămână fără telefon.

Noul cod de procedură civilă va intra în vigoare de la 1 septembrie, anul acesta.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în şedinţa de ieri, Legea pentru punerea în aplicare a noului cod civil.
Proiectul a fost susţinut în plen de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.
Prin noul Cod de procedură civilă se creează cadrul de valorificare pe calea justiţiei a noilor norme de drept material, prin stabilirea organelor, formelor şi mijloacelor procedurale necesare aplicării acestora.

Funcţionarii publici nu vor mai returna sporurile încasate în 2008-2010.
Deputaţii au adoptat un proiect de lege în acest sens, pentru circa 300.000 de funcţionari publici.
Iniţiatorii susţin că beneficiarii sporurilor sunt în imposibilitatea de a le returna deoarece este vorba despre bugetari ale căror venituri salariale au fost diminuate cu 25% în 2010.
După vot, toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare au arătat că votarea acestui proiect este un act de justiţie.

Mai mulţi eurodeputaţi susţin respingerea acordului ACTA.
Aceştia sunt de părere că adoptarea acestuia ar putea afecta libertăţile fundamentale şi ar stabili precedente de nedorit pentru societăţile viitoare.
De asemenea, potrivit eurodeputaţilor, beneficiile acestui acord internaţional sunt mult mai mici decât posibilele pericole la adresa libertăţilor civile.
Plenul Parlamentului European se va pronunţa în luna iulie asupra Acordului de combatere a contrafacerii.

Bulgaria va interzice fumatul în spaţiile publice de la 1 iunie.
Măsura va fi valabilă fără excepţie în toate barurile şi restaurantele, independent de mărimea localului.
Interzicerea fumatului va favoriza însă contrabanda cu ţigări, cred experţii de la Sofia care spun că în Bulgaria sunt vândute zilnic ilegal un sfert din totalul ţigărilor comercializate.
Mai mult, măsura va aduce pierderi de aproape 10% la bugetul de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept