Ştiri 4 mai 2012

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfânta Muceniţă Irina.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 8, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniţă Irina” din Hârşova.
De la ora 11.30, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te Deum în localitatea Lumina, în locul în care are loc târgul săptămânal al satului.
La ora 18.00, Întâistătătorul nostru va sfinţi locul pe care se va construi noua biserică a parohiei „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Constanţa din zona Billa şi va oficia slujba Vecerniei.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Haralambie şi veşmântului Sfintei Muceniţe Filofteia.
De asemenea, duminică, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, va resfinţi biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Hârşova şi va săvârşi Sfânta Liturghie.

România va dărui Republicii Moldova o biserică maramureşeană din lemn şi un milion de cărţi în limba română.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu, cu prilejul vizitei preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti la Bucureşti.
Biserica va fi amplasată în Raionul Soroca.
De asemenea,Traian Băsescu a mai declarat că numărul de burse acordate studenţilor basarabeni se va majora.

Astăzi este Ziua Naţională a Inimii.
Această zi a fost introdusă de Academia de Ştiinţe Medicale şi are ca scop combaterea factorilor de risc cardio-vascular.
Cu acest prilej, medicii cardiologi din România ne oferă câteva recomandări pentru a preveni îmbolnăvirile.
Pentru o inimă sănătoasă, aceştia ne sfătuiesc să ţinem sub control tensiunea arterială, să consumăm cât mai puţine grăsimi de origine animală, să ne menţinem glicemia în limite normale dar şi să renunţăm la fumat şi să eliminăm stresul.
În prezent, aproximativ şapte milioane de români suferă de boli cardiovasculare, iar ţara noastră se află pe al treilea loc în lume în ceea ce priveşte decesele provocate de aceste afecţiuni.

A fost inaugurată prima bancă de celule stem într-un spital de stat din România.
Aceasta se află la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, care a devenit astfel partener al Registrului Naţional de Donatori Voluntari.
Înfiinţarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem este în curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacienţilor la celule de la donator neînrudit pentru transplant.

Guvernul Ponta doreşte amânarea exploatării gazelor de şist.
Acesta doreşte să instituie un moratoriu în acest sens, până la finalizarea studiilor derulate la nivel european cu privire la impactul asupra mediului.
Prevederea se află în cadrul capitolului ce priveşte protecţia mediului înconjurător.
Potrivit unui comunicat, compania Chevron va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui.
În judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru acest an vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora o sondă de explorare standard.

Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea astmului.
Acestea pot fi efectuate la toate cabinetele de specialitate din ţara noastră, în perioada 7-18 mai.
Testul se numeşte spirometrie, durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc.
Datele statistice arată că astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume.
În România se estimează că aproximativ 6% din populaţie suferă de astm.
Cabinetele medicale din Constanţa care participă la această campanie pot fi găsite pe site-ul www.invingeastmul.ro.

Duminică va avea loc Târgul Ofertelor Educaţionale.
Acţiunea se va desfăşura până pe 9 mai la Pavilionul Expoziţional şi se înscrie în contextul european al creşterii calităţii actului educaţional.
Târgul se adresează în special elevilor din clasele a 8-a şi elevilor care au absolvit liceul şi doresc să urmeze cursurile unei şcoli postliceale.
În cadrul manifestării vor fi prezentate ofertele unităţilor de învăţământ liceal şi ale şcolilor postliceale.
Evenimentul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Alimentele se vor scumpi cu 12%.
Motivul îl constituie deprecierea leului şi majorarea preţurilor la carburanţi.
Producătorii spun că cel mai repede se va scumpi carnea şi produsele din carne.
În cazul producătorilor agricoli preţurile vor fi majorate abia la culturile de toamnă.

De astăzi Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă va intra în programul de oprire planificată.
Potrivit reprezentanţilor Centralei, în perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi de verificare şi reparare a echipamentelor precum şi alte inspecţii obligatorii.
Reprezentanţii Nuclearelectrica nu au precizat însă cât va dura această oprire.
Centrala de la Cernavodă funcţionează prin intermediul a două reactoare nucleare şi asigură circa 20% din producţia de energie a României.

Călătorii vor putea cumpăra bilete de tren mai ieftine cu 25%.
CFR Călători anunţă lansarea cardului TrenPlus, un nou produs prin care pasagerii pot achiziţiona bilete de tren cu reducere de 25% din tariful integral de transport.
Astfel, de luni, 7 mai, prin intermediul cardului TrenPlus, pasagerii pot achiziţiona bilete mai ieftine, atât la clasa I, cât şi la clasa a II-a, pentru călătoria pe orice relaţie, cu tren de orice rang.
Cardul poate fi procurat de la staţiile sau agenţiile de voiaj CFR, la preţul de 80 lei, în baza unei cereri scrise, şi este valabil un an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept