Ştiri 26 aprilie 2012

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Dasie din Dobrogea.
Chiril şi Chindeu au suferit moarte martirică pe vremea împăratului Diocleţian în cetatea Axiopolis (astăzi Cernavodă), din Dobrogea într-o zi de 26 aprilie.
În vechime, Sfântul Chiril avea cinci zile de sărbătoare, iar pe mormântul său a fost înălţată o biserică, ale cărei ruine se văd şi astăzi.
Sfântul Dasie era soldat în legiunea romană şi a fost martirizat în anul 304 în cetatea Durostorum (astăzi Silistra).

Ostilitatea religioasă creşte în întreaga lume.
Potrivit unui studiu efectuat recent în America, practicarea unei credinţe religioase este din ce în ce mai dificilă într-o treime din ţările lumii, din cauza restricţiilor guvernului dar şi a ostilităţii publice.
Studiul arată că în primele 25 din cele mai populate ţări ale lumii, restricţiile religioase au crescut în 8 ţări şi nu au scăzut nicăieri.
Cea mai persecutată religie a lumii este creştinismul şi peste 300 de milioane de creştini se confruntă zilnic cu ostilităţi.

Constănţenii protestează astăzi împotriva exploatării gazelor de şist.
Aceştia sunt aşteptaţi, în Parcul Primăriei, între orele 17.00 şi 19.00, pentru a protesta împotriva extracţiei gazelor de şist in Dobrogea.
Acţiunea se desfăşoară sub sloganul „Spune NU otrăvirii apei!” Organizatorii acţiunii spun că metoda are efecte negative asupra sănătăţii oamenilor prin apariţia bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi chiar a cancerului dar şi contaminarea pânzei freatice şi a surselor de apă potabilă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa are în dotare, de astăzi, cel mai modern sistem de supraveghere video din ţară.
Acesta a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi a costat aproximativ 400.000 de euro.
Managerul spitalului, dr. Dan Căpăţână a declarat că aceste camere vor monitoriza toate secţiile din unitatea sanitară.
Mai mult, dr. Dan Căpăţână a precizat că aceste camere vor surprinde şi bolnavii care fumează în spital, iar aceştia vor fi externaţi imediat.

Atenţie la radare, mai ales de 1 mai!
Poliţia Rutieră va amplasa până la 500 de radare pe drumurile către staţiunile montane şi către litoral.
Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă a spus că poliţia va fi ajutată de două elicoptere care vor survola tronsoanele de drum Bucureşti – Braşov şi Bucureşti-Constanţa.

Deodorantele de cameră sunt nocive pentru sănătatea inimii.
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă elveţieni arată că sprayurile folosite în casă la curăţenie sau ca deodorante de cameră sunt dăunătoare funcţiei cardiace.
Specialiştii au studiat 600 de femei casnice şi au luat în calcul variabilitatea ritmului cardiac.
Astfel, cu cât participantele foloseau mai multe produse menajere, cu atât variabilitatea ritmului cardiac se altera.
Potrivit autorilor, studiul confirmă faptul că utilizarea frecventă şi îndelungată a unor asemenea produse măreşte riscul de hipertensiune arterială şi de infarct la femeile în vârstă.

Proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi să obţină certificate energetice dacă vor să vândă sau să închirieze locuinţa.
În caz contrar, orice contract poate fi anulat în instanţă.
Până în luna iulie, Guvernul trebuie să prezinte Uniunii Europene o lege care prevede obligativitatea atestării energetice a locuinţelor, altfel România ar putea fi sancţionată cu infringement.
Un certificat energetic costă între 250 şi 600 de lei, iar acesta poate fi obţinut numai cu unul dintre auditorii energetici pentru clădiri acreditaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale.

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte accesul la medicamentele compensate.
Ţara noastră aşteaptă încă din anul 2007 să primească gratuit tratamente noi, în timp ce austriecii, suedezii şi belgienii doar 88 de zile.
În prezent, peste 140 de tratamente urmează a fi introduse în sistemul compensat din România şi cele mai multe sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiologice, de asemenea şi pacienţilor care suferă de SIDA sau care au afecţiuni psihice.

90% dintre ruşi resping propaganda homosexuală.
Aşa arată un sondaj recent potrivit căruia, 6% dintre cetăţenii ruşi au afirmat că s-au confruntat cu propagandă homosexuală în ultimul timp.
Respondenţii au spus că cea mai intensă propagandă este la televiziune, 59%, 12% pe internet şi în alte canale media 10%.
De asemenea, 86% dintre ruşi cred că trebuie interzisă prin lege propaganda homosexuală între minori.
Deşi o lege în acest sens nu a fost adoptată de Parlament, mai multe regiuni ale Rusiei au adoptat legi locale.

Banca Mondială a avertizat că preţurile la alimente au început să crească iar.
De vină este costul ridicat al petrolului şi cererea puternică venită din Asia.
Ultimele date ale Băncii Mondiale arată că preţul global al alimentelor a crescut cu 8 la sută între lunile decembrie 2011 şi martie 2012, după ce în precedentele patru luni mâncarea s-a ieftinit.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, cerealele, grăsimile şi uleiurile s-au scumpit, în fiecare lună, după ianuarie, anul curent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept