Ştiri 24 februarie 2011

Mânăstirea Sf. Ioan Casian îşi va sărbători hramul duminică.
Manifestările vor debuta de sâmbătă seara, odată cu oficierea de la ora 19 a slujbelor de priveghere şi a Sfântului Maslu.
La miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, un sobor de preoţi va oficia Sfânta Liturghie în Peştera Sf. Ioan Casian.
Duminică dimineaţa, de la ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească.
După slujbă, va fi lansat compact discul audio „Acatistul Sfântului Ioan Casian”, alcătuit de ieromonahul Ioan Bute.
Apoi va avea loc ceremonia de acordare a premiilor din cadrul Concursului naţional „Sfântul Ioan Casian”, în cadrul căruia au fost pictate aproximativ 1000 de icoane de către elevii claselor V-VIII, din toată ţara.
Evenimentele vor fi transmise pe postul de televiziune TVR 3, între orele 10 şi 12.

Părintele Arsenie Papacioc va rămâne internat încă o săptămână.
Medicii spun că starea de sănătate a duhovnicului se îmbunătăţeşte.
Cu toate acestea, specialiştii spun că părintele va mai rămâne sub supraveghere medicală, în Secţia de Cardiologie, pentru cel puţin o săptămână.

O delegaţie a Patriarhiei Române va participa astăzi la slujba de înmormântare a părintelui protosinghel Petroniu Tănase.
Acesta va fi înhumat în cimitirul schitului Prodromu de la Muntele Athos.
Slujba de înmormântare va avea loc la orele 14:30 şi sunt aşteptaţi numeroşi ieromonahi şi preoţi români şi de alte naţionalităţi din Sfântul Munte, din România şi Grecia.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe în care a spus că Părintele Petroniu rămâne în conştiinţa Bisericii noastre ca un monah statornic, un egumen înţelept şi iscusit mânuitor al condeiului.
Părintele Petroniu Tănase, fost stareţ al Schitului românesc Prodromu, s-a mutat la Domnul, marţi, la vârsta de 94 de ani.

Sâmbătă va avea loc faza locală a Olimpiadei de religie.
Aceasta va începe la ora 9 şi va fi desfăşurată la nivel gimnazial şi liceal.
Pentru acest concurs au fost stabilite zece centre, printre care Colegiul Tehnic „Tomis”, Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia, Şcoala nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Şcoala nr. 33 „Anghel Saligny”, şi Şcoala „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Următoarele faze ale Olimpiadei de religie sunt programate astfel: faza judeţeană, pe 19 martie, iar cea naţională, în perioada 17-21 aprilie.

Meteorologii au emis ieri, o avertizare de ninsori şi intensificări ale vântului.
Aceasta a intrat în vigoare aseară, la ora 23,00, şi este valabilă până mâine la ora 18,00.
În intervalul menţionat va ninge temporar în cea mai mare parte a ţării.
Astăzi, ninsorile vor fi pe arii mai extinse şi, izolat, mai consistente în Oltenia şi Dobrogea, apoi în special în regiunile din jumătatea de vest.
De asemenea, în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi vântul va avea intensificări cu viteze de 50-60 km/h şi temporar, în prima parte a intervalului, va viscoli ninsoarea.
În zona litoralului, viteza vântului va depăşi 70 km/h, iar precipitaţiile vor fi mixte.

Pensionarii vor plăti contribuţii la asigurările sociale de sănătate.
Senatorii au adoptat, ieri, Ordonanţa care prevede ca pensionarii cu venituri care depăşesc 740 lei să contribuie la asigurările sociale de sănătate.
Potrivit actului normativ, pensionarii vor plăti contribuţii de 5,5%, calculate la cuantumul pensiei. Ordonanţa prevede extinderea bazei de colectare a contribuţiilor pentru a echilibra deficitul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate, concomitent cu menţinerea exceptărilor de la plata acestor contribuţii pentru categoriile de persoane fără venituri, cu venituri reduse sau defavorizate.

De la 1 aprilie, medicii de familie nu-şi vor mai putea îngriji pacienţii.
Doctorii motivează acest lucru prin faptul că nu pot semna contractul-cadru cu CNAS pe 2011, care îi obligă să aleagă persoanele care primesc medicamente compensate şi cele care nu sau să ceară co-plată.
Tot prin contractul-cadru pe acest an, medicii de familie ar fi obligaţi să nu dea reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi şi să cumpere cititoare de carduri din banii proprii.
Medicii atrag atenţia că dacă Ministerul şi Casa de Asigurări vor continua să refuze să ia deciziile fireşti, vor fi nevoiţi să închidă cabinetele sau să lucreze ca privaţi.

Scriitorul Ion Hobana a încetat din viaţă marţi seara, la vârsta de 80 de ani.
Decesul a survenit la Spitalul Colţea din Capitală, după o lungă suferinţă.
Ion Hobana s-a născut pe 25 ianuarie 1931, la Sânnicolaul Mare, în judeţul Timiş şi a fost scriitor, ziarist, editor şi secretar al Uniunii Scriitorilor.
În ultimii ani, el a condus secţia de literatură pentru copii şi tineret a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, fiind şi membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România.
Licenţiat în litere cu prima teză despre science-fiction din România, Ion Hobana şi-a publicat cercetările în peste douăzeci de ţări.
Pentru întreaga sa activitate în domeniul SF-ului i s-au decernat marele premiu al Ministerului Culturii şi Artei din Polonia, premiul special “Aripile de aur ale fanteziei” şi premiul World F.

Zece la sută din cerealele lumii sunt modificate genetic.
Potrivit statisticilor, suprafaţa folosită pentru culturi modificate genetic din întreaga lume s-a mărit anul trecut până la 148 de milioane de hectare.
Zece ţări din lume au deja peste un milion de hectare de culturi modificate genetic, topul fiind condus de Statele Unite, urmate de Brazilia şi Argentina.
Statisticile arată că cea mai importantă creştere a suprafeţei a fost consemnată în Brazilia, care a cultivat cu 19% mai multe plante modificate genetic.
Specialiştii estimează că alte 12 ţări vor începe să cultive plante modificate genetic până în anul 2015.

Tinerele mame sunt afectate de stres şi sedentarism.
Aşa arată un studiu, potrivit căruia, lipsa de timp le face pe mame să nu se mai îngrijească de sănătatea lor.
Principala problema o reprezintă kilogramele acumulate după naştere, deoarece lipsa de activitate face ca femeile să nu mai reuşească să slăbească.
Studiul arată că stresul de a fi părinte este asociat cu un indice al masei corporale mai mare, dar şi cu un stil de viaţă sedentar şi uneori cu depresia.
Descoperirile îngrijorează specialiştii, în condiţiile în care un studiu recent relevă că stresul la care sunt supuşi părinţii afectează şi copiii, a căror sănătate are de suferit.

Peste 2.000 de medicamente generice riscă să dispară de pe piaţă.
Potrivit producătorilor, termenele de plată au fost prelungite, iar acest lucru ar periclita accesul la tratament pentru milioane de români.
Producătorii mai spun că precedenta majorare a perioadei de decontare, de la 120 la 210 zile, a dus deja la dispariţia unui număr de 1.500 medicamente ieftine de pe piaţă şi la transferarea pe seama pacientului a unor costuri suplimentare de peste 250 milioane lei.

Compania Petrom a anunţat că benzina şi motorina se vor scumpi din nou în următoarele zile.
Oficialii companiei nu au făcut însă vreo referire la dimensiunea majorării, dar au precizat că şoferii români vor plăti mai mult din cauza conflictelor din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, care au făcut ca preţul ţiţeiului pe plan mondial să ajungă la un nivel-record.
Ultima majorare efectuată de Petrom a avut loc în urmă cu o săptămână, când a scumpit litrul de motorină cu şapte bani.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei să refacă analiza asupra pieţei carburanţilor, nemulţumit că primeşte doar date generale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept