Ştiri 24 aprilie 2012

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Ierarhi Mărturisitori: Ilie Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei şi Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş.
Ei au fost canonizaţi pentru drepturile românilor din Transilvania şi propăşirea lor spirituală şi materială.
Tot astăzi sunt pomeniţi Sfântul Pasicrat şi Valentin de la Durostorum.
Aceştia au trăit în secolele III-IV şi au fost ostaşi în armata romană.
Au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă în anul 1955.

Radio Dobrogea a încheiat un parteneriat cu postul de televiziune TVR Info.
Acesta presupune retransmiterea înregistrărilor audio ale emisiunii „De la + la infinit”, difuzată săptămânal pe TVR INFO, în scopul promovării de către Arhiepiscopia Tomisului a valorilor religioase şi culturale naţionale.
Acest parteneriat se alătură celor deja existente între Radio Dobrogea, Radio România şi Radio Trinitas.

A început cea de-a treia etapă de înscrieri în învăţământul primar.
Până mâine, la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar din întreaga ţară se desfăşoară cea de-a treia etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa întâi.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în această etapă sunt înscrişi copiii ai căror părinţi au solicitat, în a doua etapă, înscrierea la o altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculaţi, din cauza lipsei locurilor.
De asemenea, pot depune dosare şi părinţii care nu şi-au înscris copiii la nicio unitate de învăţământ în cele două etape anterioare.

Ziua împotriva violenţei domestice ar putea fi stabilită pe 25 noiembrie.
Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă în acest sens.
Proiectul propune ca Ministerul Muncii şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale să organizeze campanii şi manifestări publice dedicate prevenirii şi combaterii violenţei domestice.
Proiectul de act normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Zilele acestea se marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării.
Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a anunţat că cea de-a şaptea ediţie a acţiunii se desfăşoară cu scopul de a conştientiza populaţia cu privire la importanţa imunizării copiilor din grupurile defavorizate.
Specialiştii menţionează că imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea bolilor infecţioase şi salvarea de vieţi.
Aceştia mai susţin că în fiecare ţară există populaţii neimunizate şi expuse riscului de îmbolnăvire, din motive etnice sau religioase, sau din cauza distanţei mari faţă de centrele medicale.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în regiunea europeană, cele mai mari probleme ridică rujeola şi rubeola.

Accesul maşinilor pe plajă va fi interzis.
Până la începerea sezonului estival, vor fi montate bariere pentru a bloca accesul către toate plajele.
În Constanţa, o parte dintre bariere au fost deja montate, iar în perioada următoare, vor fi puse panouri de avertizare şi pe restul plajelor de pe litoral.
Şoferii care nu ţin cont de avertizări vor primi amenzi între 5.000 şi 20.000 de lei.

Senatul a adoptat modificarea Legii Educaţiei.
Astfel, cadrele didactice din universităţi ar putea profesa după vârsta legală de pensionare cu aprobarea anuală a Senatului universitar.
Potrivit proiectului, în universităţile de stat învăţământul este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată de Guvern, iar cuantumul taxei va fi stabilit de către Senatul universitar.
Totodată, instituţii de învăţământ superior de stat şi particulare se vor acredita şi vor deveni parte a sistemului naţional de învăţământ prin lege după parcurgerea procedurilor de acreditare.

Părinţii care doresc să plece la muncă în străinătate sunt obligaţi să lase copiii în grija unei rude şi să anunţe autorităţile locale.
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege în acest sens.
Acesta mai prevede ca persoana în grija căreia va fi lăsat copilul, să treacă de un test psihologic.
De asemenea, în situaţia în care minorul nu este tratat corespunzător, acesta poate fi mutat într-un centru de plasament.
Iniţiativa legislativă a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.

O mare parte din laptele vândut în magazine nu este natural.
Declaraţia aparţine ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, care a adăugat că laptele de pe piaţă este făcut din lapte praf, iar de vină pentru această situaţie sunt autorităţile şi legislaţia.
Ministrul a mai spus că viitorul registru al industriilor alimentare, pentru care există un proiect de lege, îi va ajuta pe romani să ştie ce cumpără în fiecare zi.

Zeci de mii de români nu au curent electric.
Guvernul a anunţat că va extinde reţeaua electrică pentru a cuprinde toată ţara şi a prelungit până în 2016 perioada de derulare a programului.
Acesta va fi derulat de Ministerul Economiei şi va fi finanţat în proporţie de 90% de la bugetul de stat şi 10% din bugetele locale.
Potrivit Guvernului, în România există 98.000 de gospodării neelectrificate, amplasate în 2.000 de localităţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept