Ştiri 20 aprilie 2012

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile si mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduiala adecvata Săptămânii Luminate.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul ierarh Teotim, episcop al Tomisului.
Acesta a trăit pe la sfârşitul secolului 4 şi a fost de origine din Dobrogea.
A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar în anul 400 a participat la un sinod local de la Constantinopol.
Trei ani mai târziu, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta l-a avut cu Sfântul Epifanie al Ciprului.
Ierarhul tomitan s-a mutat către Domnul în jurul anului 410.
Istoricii vremii spun că Sfântul Teotim avea o solidă cultură filosofică şi religioasă, si a scris omilii la unele texte evanghelice şi lucrări sub formă de dialoguri.
Totodată, documentele arată că ducea un trai modest, avea darul vindecării şi era cunoscut de mulţi pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale.
Virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar şi în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care spuneau despre ierarhul tomitan că ar fi „zeul romanilor“.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi mâine, de la ora 9, sfânta liturghie, la Mănăstirea Sfântul Teotim din localitatea Murfatlar.

Radio Dobrogea introduce de luni două noi emisiuni în grila de programe.
Astfel, în fiecare zi de luni până vineri, ascultătorii pot urmări Revista Presei, o emisiune de analiză a mass-media naţională şi locală.
Tot zilnic, în fiecare seară, micuţii ascultători creştini sunt aşteptaţi la o poveste creştină, despre cele mai însemnate personaje sau momente ale istoriei credinţei creştine.

Biserica ortodoxă va cinsti luni pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia duminică de la ora 19, slujba vecerniei la biserica Sfântul mare Mucenic Gheorghe din localitatea Pecineaga.
De asemenea, luni, de la ora 9, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia care îşi va sărbători hramul.

Bugetarii ar putea avea liber pe 30 aprilie.
Această posibilitate a fost discutată săptămâna aceasta de Guvern şi ar prelungi minivacanţa de 1 mai.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului, Bogdan Oprea a declarat că o decizie va fi luată săptămâna viitoare, iar ziua va fi recuperată ulterior.
Potrivit lui Bogdan Oprea, această iniţiativă ar duce la creşterea circulaţiei turistice de 1 mai şi la un număr mai mare de zile petrecute de turişti în staţiuni.

Preoţii vor putea candida la alegerile locale ca independenţi.
Sfântul Sinod poate să decidă ca preoţii care îşi exprimă dorinţa de a candida numai ca independenţi şi numai pentru consiliile locale sau judeţene să primească aprobarea chiriarhilor lor.
Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române le cere liderilor partidelor politice să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi să nu folosească în scopuri politice persoanele, spaţiile, slujbele şi însemnele bisericeşti. Conducerea BOR subliniază că Biserica trebuie să-şi păstreze echidistanţa faţă de partide.

Patriarhul rus avertizează cu privire la pericolele lumii actuale.
Acesta a afirmat faptul că deşi există libertate socială şi religioasă, oamenii nu trăiesc în conformitate cu normele morale.
Patriarhul Kiril a subliniat faptul că numai transformarea morală şi spirituală poate fi baza transfigurării din viaţa societăţii şi lumii întregi.
Mesajul patriarhului rus a fost citit în peste 30.000 de biserici din întreaga lume.

Un congres internaţional în memoria Sfântului Constantin cel Mare are loc zilele acestea la Vatican.
Acesta marchează 1.700 de ani de la bătălia de pe Podul Milvius, care a dus la convertirea la creştinism a Sfântului Împărat Constantin cel Mare.
Tema o constituie „Constantin cel Mare, Rădăcinile Europei” şi este organizat de Arhivele Secrete Vaticane, Biblioteca Apostolică Vaticană, Consiliul Naţional de Cercetare al Italiei şi Universitatea Catolică „Sfânta Inimă” din Milano.
Un al doilea congres va avea loc la Milano anul viitor pentru a aniversa 1.700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milan, care a acordat libertate religioasă creştinismului în Imperiul Roman.

Profesorul Ioan Popişteanu a încetat din viaţă miercuri seară la vârsta de 70 de ani.
Timp de 42 de ani, în perioada anilor 1968 – 2010, a ocupat funcţia de director al Bibliotecii Universitare Ovidius şi a fost colaborator al Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman”.
De asemenea, a mai condus editurile „Ex Ponto” şi „University Print”.
Sub îngrijirea lui Ioan Popişteanu au fost publicate şi prefaţate mai multe lucrări, printre care „Bibliografia suprafamililor” sau „Introducere în metodologia cercetării ştiinţifice şi filosofia informaţiei”.
Înmormântarea va avea loc astăzi la ora 15.20 la Cimitirul Municipal Constanţa, iar slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept