Ştiri 19 aprilie 2012

Mâine BisericaOrtodoxă cinsteşte Izvorul Tămăduirii.
Cu acest prilej, Înalpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 19.30, slujba Vecerniei în biserica mănăstirii Izvorul Tămăduirii din localitatea Crucea.
Mâine Ierarhul nostru va oficia sfânta liturghie şi slujba de sfinţire a apei la Mănăstirea Dervent care îşi va sărbători unul din hramuri.
Mai multe detalii aflăm de la părintele stareţ al mănăstirii, arhimandritul Andrei Tudor.

Tot mâine, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul Ierarh Teotim, episcop al Tomisului.Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi sâmbătă, de la ora 9, sfânta liturghie, la Mănăstirea Sfântul Teotim din localitatea Murfatlar.

Radio Dobrogea introduce de luni două noi emisiuni în grila de programe.
Astfel, în fiecare zi de luni până vineri, ascultătorii pot urmări Revista Presei, o emisiune de analiză a mass-media naţională şi locală.
Tot zilnic, în fiecare seară, micuţii ascultători creştini sunt aşteptaţi la o poveste creştină, despre cele mai însemnate personaje sau momente ale istoriei credinţei creştine.

De săptămâna viitoare temperaturile vor creşte la nivelul întregii ţări.
Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, maxime cuprinse între 18 şi 24 de grade celsius însă vor exista şi perioade cu instabilitate atmosferică în special în zonele de deal şi de munte.
Potrivit prognozei elaborate de Administraţia Naţională de Meteorologie, în Dobrogea, de astăzi, valorile termice vor fi uşor peste mediile climatologice ale perioadei.
Cu toate acestea, temporar va ploua slab şi se vor semnala intensificări ale vântului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 şi 19 grade celsius.

Preţurile reglementate de stat au crescut faţă de anul 1990 de două până la zece ori peste rata inflaţiei din ultimii 21 de ani.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, topul scumpirilor este condus, de apă şi salubritate, gaze, căldură şi electricitate, deşi liberalizarea preţurilor în unele cazuri încă nu s-a încheiat, iar privatizarea se negociază cu Fondul Monetar Internaţional.
Printre alte majorări semnificative se numără şi preţul biletelor CFR care a crescut de aproape 9.000 de ori sau al transportului în comun cu creşteri de 8.000 de ori.

Donatorii de organe vor fi trecuţi într-un registru unic.
Un proiect de lege aflat în dezbatere publică prevede ca donatorii post-mortem să fie trecuţi într-un registru unic, la cerere, încă din timpul vieţii.
Actul normativ propune ca informaţiile din Registrul Naţional de Evidenţă a Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi Celule Umane să fie centralizate în format electronic la nivelul Ministerului Sănătăţii.
Cu ajutorul acestui registru se va crea o bază de date pentru realizarea transplanturilor, cu respectarea voinţei şi drepturilor persoanelor care în timpul vieţii sunt de acord să îşi doneze organele în scop terapeutic în cazul în care decedează.
Potrivit proiectului de lege, organele care pot fi donate sunt cord, plămân, rinichi, ficat, pancreas şi intestin.

Rovinieta va putea fi cumpărată şi prin SMS.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România va cheltui aproximativ 9 milioane euro pentru extinderea la nivel naţional a sistemului informatic de emitere şi control a rovinietei, care va putea fi procurată şi prin SMS.
Procesul de extindere reprezintă cea de-a doua etapă a dezvoltării sistemului informatic de emitere, gestiune şi control a rovinitei.
Prima etapă s-a desfăşurat în perioada 2010-2011 şi a vizat introducerea componentelor principale şi instalarea sistemului de monitorizare şi control.

Imaginile de pe radar nu vor mai fi publice.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a interzis ca imaginile filmate cu radarul să mai ajungă în mass-media.
Acestea vor putea fi date publicităţii doar cu acordul şefilor de inspectorate judeţene.
Motivul este acela că se încalcă intimitatea conducătorului auto şi a pasagerilor.

Telefoanele furate nu vor mai putea fi folosite.
Ţara noastră va crea o bază de date care să conţină codurile unice de identificare a telefoanelor pierdute sau furate.
Astfel, acestea nu vor mai putea fi folosite în nicio reţea.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu, spune că o astfel de bază de date ar putea fi funcţională până la sfârşitul acestui an.
Aceasta va exista şi în alte state ale Uniunii Europene dar şi în Statele Unite.

Ministerul Educaţiei a publicat pe site calendarul Bacalaureatului 2012.
Astfel, sesiunea din vară a examenului debutează pe 28 mai, cu înscrierea candidaţilor, iar pe 1 iunie se vor încheia cursurile pentru elevii claselor a 12-a şi a 13-a.
Probele orale se vor desfăşura în perioada 11-27 iunie.
Acestea includ evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală, în limba maternă, a competenţelor digitale şi lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Pe 2 iulie încep probele scrise, cu cea la limba şi literatura română, pe 3 iulie, cea la limba şi literatura maternă iar pe 4 iulie este programată proba obligatorie a profilului.
Pe 6 iulie se va ţine ultima proba scrisă, şi anume cea la alegere a profilului şi specializării iar pe 8 iulie vor fi afişate primele rezultate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept