Ştiri 10 aprilie 2012

Credincioşii ortodocşi au intrat în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Mâine se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbătă biserica ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Joi, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
Vineri, la ora 10, în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia această slujbă la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.

Aproape jumătate dintre români respectă Postul Paştilor.
Aşa arată un studiu, potrivit căruia, cei mai mulţi o fac din credinţă, iar peste un sfert respectă durata integrală a perioadei impuse de canoane.
De asemenea, femeile obişnuiesc să ţină post într-o măsură mai mare decât bărbaţii.
Conform studiului, cele mai frecvent întâlnite motive pentru care românii ţin post sunt credinţa şi normele religioase.
Alte motive sunt legate de sănătate, de respectarea tradiţiei sau de un obicei în familie.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 1.000 de persoane, cu vârste peste 14 ani.

Numărul deceselor din cauza cancerului pulmonar s-a triplat în ultimii 20 de ani.
Aşa arată datele statistice centralizate la nivel naţional.
În România, Ministerul Sănătăţii derulează de cinci ani un program naţional de combatere a fumatului, principala cauză a cancerului pulmonar.
Una dintre principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii.
Statisticile arată că anul trecut mai puţini români fumau zilnic şi, totodată mai puţini fumau acasă.
Potrivit medicilor, fumatul ar trebui interzis în cluburi, baruri şi în toate locurile publice închise în care expunerea la fum de tutun ajunge la 94%.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea cu privire la organizarea referendumului.
Actul prevede demiterea preşedintelui cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în liste.
De asemenea, legea instituie un termen de 20 de zile în care Legislativul trebuie să dea un răspuns la solicitarea şefului statului pentru referendum şi prevede ca acesta se poate organiza în aceleaşi secţii de votare cu alegerile.

CFR va suplimenta trenurile în perioada sărbătorilor pascale.
Compania a anunţat că va suplimenta, în perioada 12-17 aprilie, numărul trenurilor InterCity şi InterRegio, pentru adaptarea capacităţii de transport la traficul de pasageri.
Totodată, în perioada 14 – 16 aprilie, când traficul de călători se va diminua, vor fi anulate unele trenuri de rang superior – InterRegio, precum şi unele trenuri Regio.

Guvernul începe să restituie banii bugetarilor.
Hotărârea prin care statul a alocat 25% din suma datorată în acest an pentru plata restanţelor salariale, a fost publicată în Monitorul Oficial, şi intră în vigoare la data publicării.
Anul acesta bugetarii ar trebui să primească, în total, 5% din valoarea titlurilor executorii, iar în 2016 se vor încheia procedurile de plată a restanţelor salariale.

Carnea injectată cu hormoni afectează procesul de creştere a copiilor.
Astfel, potrivit medicilor, carnea de pasăre sau laptele de vacă nepasteurizat, sunt, de fapt, pline de hormoni feminini, din cauza cărora copiii se dezvoltă mai repede şi capătă rotunjimi anormale.
În ţara noastră, fenomenul “mutaţiilor” a fost observat imediat după Revoluţie, odată cu intrarea în ţară a puilor gigant din Statele Unite, care au afectat echilibrul hormonal al copiilor. Specialiştii spun că principala sursă de estrogeni este carnea de la animale din crescătorii, tratate cu stimulente, care fac organismul uman să se dezvolte necontrolat.

Termenul de activare a unui număr de telefon portat va fi de maxim o zi lucrătoare.
De asemenea, conform noii decizii a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, durata maximă a procedurilor aferente portării se reduce de la 10 la 3 zile lucrătoare.
Portabilitatea numerelor permite abonaţilor oricărui furnizor de servicii de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon, atunci când optează pentru serviciile oferite de un alt furnizor.
Prevederile deciziei vor intra în vigoare în termen de 4 luni de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept