Ştiri 9 aprilie 2012

De ieri credincioşii ortodocşi au intrat în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbătă biserica ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

De astăzi vremea se răceşte simţitor la Constanţa.
Temperaturile vor fi mici, mai ales noaptea, iar pe timpul zilei, maximele nu vor depăşi 12-13 grade Celsius.
De joi, se vor instala din nou ploile iar termometrele vor arăta între 3 şi 14 grade Celsius.
Vineri se va mai încălzi, iar cerul va fi senin atât ziua, cât şi noaptea.
Sâmbătă vremea se va răci însă, cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse.
În noaptea de Înviere şi de Paşte va fi înnorat, dar fără averse.
Va ploua şi duminică iar maximele nu vor depăşi 15 grade Celsius.

Circulaţia pe bulevardul Aurel Vlaicu, din Constanţa, va fi oprită în această noapte timp de opt ore.
Astfel, de la ora 22.00, accesul pe bulevard va fi oprit deoarece în zona hipermarketului Metro se efectuează lucrări pentru finalizarea unuia dintre sensurile giratorii.
Reprezentanţii Serviciului Rutier Constanţa le recomandă tuturor participanţilor la trafic să fie prudenţi şi să respecte semnalizările rutiere din zonă.
Totodată, conducătorii auto sunt sfătuiţi să folosească rutele ocolitoare precum strada Baba Novac, strada Ştefăniţă Vodă, dar şi varianta Ovidiu.

Oamenii de ştiinţă israelieni au creat vaccinul universal împotriva cancerului.
Acesta determină organismele pacienţilor să identifice şi să anihileze celulele tumorale.
Rezultatele preliminare ale unor teste clinice în fază incipientă arată că vaccinul declanşează un răspuns imunitar al organismelor pacienţilor.
Specialiştii spun că vaccinul va putea fi folosit pentru combaterea tumorilor de dimensiuni reduse, dacă acestea sunt identificate din timp, şi pentru prevenirea reapariţiei şi răspândirii bolii în rândul pacienţilor care au urmat alte tratamente pentru combaterea cancerului.
Dacă şi testele viitoare vor avea succes, vaccinul va ajunge pe piaţă în următorii şase ani.

Guvernul României a decis să permită, parţial, reluarea adopţiilor internaţionale.
Potrivit noilor reglementări, vor putea adopta copii numai românii stabiliţi în străinătate sau familiile în care unul dintre soţi este român.
Noua lege mai prevede că cei care doresc să înfieze sunt obligaţi să locuiască aici cel puţin 30 de zile consecutiv, pentru a întări relaţia cu viitorul copil.
De asemenea, părinţii care au adoptat un copil trebuie să îi spună acestuia de la vârste cât mai mici că a fost înfiat.

Testele psihologice pentru profesori şi evaluările anuale au fost eliminate.
Reprezentanţii Colegiului Psihologilor le cer autorităţilor reintroducerea verificărilor, în condiţiile în care în mai multe şcoli din ţară s-au înregistrat incidente grave precum ameninţări sau abuzuri sexuale.
Aceştia doresc în schimb, examene stricte, nu formale, cum se întâmpla în anii trecuţi.
Proiectul urmează să fie dezbătut de autorităţi.

Spitalele publice se vor finanţa integral din venituri proprii.
Primul capitol al proiectului noii Legi a Sănătăţii, prevede că decizia reorganizării va aparţine actualului administrator al spitalului, care devine membru fondator unic al fundaţiei.
Conducerea spitalului va avea libertatea să facă angajări sau investiţii fără aprobarea Ministerului Sănătăţii, iar birocraţia va fi astfel redusă.
Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din contractele de servicii medicale încheiate cu asiguratorii publici sau privaţi.
De asemenea, banii vor veni din coplata pentru servicii medicale, sau din închirierea unor spaţii, a aparaturii şi a unor echipamente către alţi furnizori de servicii medicale.

Elevii au intrat de astăzi în vacanţa de Paşte.
Spre deosebire de anii trecuţi, copiii vor sta mai mult cu o săptămână în vacanţă.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, cursurile se reiau pe 23 aprilie.
Până la vacanţă de vară, din 23 iunie, elevii vor mai beneficia de două zile de odihnă, şi anume de 1 Mai şi de Rusalii, pe 4 iunie.

Elevii din toate judeţele vor fi supravegheaţi video la examenul de bacalaureat din acest an.
Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, care a precizat că anul trecut au fost câteva judeţe în care, din diverse motive, nu au existat camere de supraveghere.
În aceste condiţii, ministrul a cerut ca în 2012, în toate centrele în care se va susţine examenul să existe supraveghere video.
Oficialul a mai spus că, în acest an, sunt 20.000 de locuri pentru învăţământul profesional şi tehnic.

Zahărul îmbătrâneşte.
Studii recente au concluzionat că există o legătură directă între cantitatea de zahăr din sânge şi felul în care arată persoanele în vârstă.
Specialiştii au măsurat nivelul zahărului din sânge la 600 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani.
Aceştia au luat în calcul şi alţi factori, cum ar fi faptul că persoanele respective erau fumătoare sau nefumătoare şi au constatat că nivelul de glucoză în sânge cu cât era mai mare, cu atât persoanele respective arătau mai în vârstă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept