Ştiri 6 aprilie 2012

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, astăzi, Taina Sf. Maslu la Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Ovidiu.
Slujba va avea loc de la ora 17.30, iar apoi, vor fi sfinţite anexele bisericii.
Totodată, credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Pantelimon, ale Sfinţilor Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, şi ale Sfântului Teodor Tiron, aduse de la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanţa.
Sfintele moaşte vor sta spre închinare până mâine la ora 15.

Biserica Ortodoxă prăznuieşte duminică Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aniversa 11 ani de la instalarea Sa în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului.

Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi sfânta liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Ierarhul nostru s-a născut în anul 1955 în localitatea Gheorghiţeni, judeţul Suceava.
În anul 1990, a fost tuns în monahism la mânăstirea Crasna.
Patru ani mai târziu a fost hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor după care, în anul 2001 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului şi instalat în această funcţie pe 8 aprilie, de sărbătoarea Floriilor.

Patriarhia Română a semnat un protocol pentru sprijinirea activităţilor de cercetare şi formare educaţională.
Documentul a fost semnat ieri la Palatul Patriarhiei, împreună cu Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Bucureşti.
Protocolul contribuie la întărirea dialogului dintre teologie, filosofie şi ştiinţă şi la păstrarea şi transmiterea valorilor fundamentale ale cunoaşterii şi vieţii spirituale.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că avantajele acestui dialog se vor vedea în pastoraţia Bisericii, iar implicit de aceste avantaje se va folosi şi societatea.

Creştinii din Anglia protestează împotriva poluării masive a Mării Nordului.
Organizaţia creştină Operation Noah a făcut apel la Guvernul Marii Britanii să ia măsuri asupra poluării masive pe care Platforma Elgin a făcut-o în Marea Nordului.
Rapoartele organizaţiei arată că există scurgeri masive de metan în apa mării, care are un potenţial de poluare de 23 de ori mai mare decât al dioxidului de carbon.
Organizaţia creştină a avertizat că în vreme ce toţi se luptă să reducă gazele cu efect de seră, a cincea companie petrolieră ca mărime în lume poluează mai mult decât sute de facilităţi industriale.

Bisericile din 124 de ţări se roagă pentru deţinuţi.
Acestea vor participa la Săptămâna anuală de Rugăciune pentru Dreptate, pentru Frăţia Internaţională a Închisorilor.
Conform oficialilor, cei mai mulţi dintre deţinuţi trăiesc un sentiment de ratare iar Biserica le dă un sens al încrederii, iertării şi începutului.
Potrivit unui studiu, o jumătate dintre deţinuţi se întorc în închisoare la mai puţin de trei ani de la eliberare, pentru că recad în aceleaşi rele obiceiuri.
Bisericile creştine încearcă astfel să limiteze aceste căderi prin rugăciune, cunoaşterea binelui şi respingerea violenţei.

De astăzi la Constanţa vremea devine instabilă şi încep ploile.
Astfel, temperaturile vor scădea treptat, iar temperaturile nu vor mai depăşi 18 grade Celsius.
Mâine vor fi averse în cursul dimineţii şi peste noapte iar vântul va sufla slab până la moderat.
Duminică se răceşte simţitor iar valorile termice nu vor mai depăşi 15 grade.
De asemenea se vor semnala averse şi intensificări ale vântului.
Luni, temperaturile vor scădea şi mai mult, maximele vor fi cuprinse între 8 şi 10 grade iar pe alocuri se vor semnala averse însoţite de intensificări ale vântului.

Elevii constănţeni vor fi astăzi vânători de comori.
Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Orthograffiti organizează în cadrul proiectului Şcoala Altfel, o competiţie intre liceele constănţene.
Astfel, fiecare liceu poate fi reprezentat de maxim 2 echipe formate din 4 elevi plus un profesor coordonator.
Astăzi de la orele 11.00 în Parcul Tăbăcărie, se va da startul căutării de comori.
Vor fi plasate în parc indicii, iar echipele vor trebui să le descopere contra cronometru.
Preşedintele asociaţiei, Cristian Tănase a declarat că proiectul îşi propune să înveţe tinerii cum să-şi petreacă timpul liber şi cum să lucreze în echipă.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa este partener în realizarea acestei competiţii.

Din toamnă, taxele la universităţile de stat se majorează.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au decis ca taxele să crească, de la 2.600 de lei, la 4.000 de lei.
Rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, prof. univ. dr. Tiberius Epure a declarat însă că pentru anul universitar viitor nivelul taxelor va fi menţinut.
Astfel, taxele vor fi cuprinse între 2.200 de lei şi 5.500 de lei, în funcţie de facultate şi de specializare.
De asemenea şi rectorul Universităţii Maritime Constanţa, conf. univ. dr. Violeta Ciucur a declarat că nivelul actual al taxelor va fi menţinut pentru noul an universitar.

Unităţile de Primiri Urgenţe din cadrul spitalelor publice nu vor fi afectate de organizarea şi funcţionarea acestora ca fundaţii.
Anunţul aparţine Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
Primul capitol al noii legi a reformei sistemului sanitar, care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor de stat a intrat deja în dezbatere publică.
Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu în fundaţii şi vor avea un singur membru fondator şi anume actualul administrator.

Cafeaua de la automatele din şcoli atacă sistemul nervos al copiilor.
Medicii interzic consumul cafeinei de către copii, însă foarte mulţi elevi consumă cafea sau ciocolată care le amplifică agitaţia specifică vârstei şi le pune sănătatea în pericol din cauza cantităţii mari de zahăr.
Semnalul de alarmă vine din partea directorului Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, dar şi din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
În urma unor controale, inspectorii ANPC au dat amenzi mari pentru inducerea în eroare a consumatorilor de produse de la astfel de tonomate şi au obligat producătorii să afişeze pe aparatele respective informări cu conţinutul clar, adevărat, al produselor comercializate.

Comisia Europeană a stabilit noi reguli pentru comercializarea produselor de tip fast food.
Astfel, de luna viitoare, hamburgerii sau cârnaţii nu vor mai fi preparaţi din resturi de vită sau pui, după ce Comisia le-a catalogat ca necorespunzătoare pentru consum.
În urma impunerii acestei măsuri, mâncarea de tip fast food se va scumpi simţitor.
Potrivit studiilor, acest fel de mâncare este plin de sare şi grăsimi şi poate provoca dependenţă.

Casele de sănătate publice vor încheia de anul acesta asigurări pentru pachete de servicii suplimentare.
Anunţul aparţine Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Acesta a mai adăugat că în prezent se lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care să se permită asigurări suplimentare cum ar fi cele stomatologice sau de chirurgie plastică.
Vasile Cepoi a explicat că în prezent nu se pot încheia astfel de asigurări cu casele de sănătate publice, ci doar cu societăţi de asigurări private.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept