Ştiri 29 martie 2012

Marţi s-au împlinit 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Cu acest prilej, la Constanţa se va desfăşura astăzi, simpozionul cu tema „Basarabia. Trecut-prezent-viitor”, la care vor fi invitaţi dr. Ion Constantin şi prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti.
Simpozionul va avea loc la amfiteatrul 3 al Universităţii Ovidius, zona Campus, de la orele 12.
Organizatorii evenimentului sunt prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu şi preparator univ. Ionuţ Chircalan.

Constănţenii sunt invitaţi la un nou simpozion.
Acesta va fi dedicat Arhiereului Eugeniu Laiu Suceveanul, care a fost Episcop Locţiitor al Constanţei între anii 1942-1944.
Astfel, sâmbătă, de la ora 10, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,va oficia slujba parastasului la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru şi Pavel.
Apoi, de la ora 11, în Sala Magna din Palatul Arhiepiscopiei Tomisului va avea loc prezentarea vieţii şi activităţii episcopului Eugeniu Laiu de către ierarhul nostru, alături de părintele arhimandrit Paisie Fantaziu.
Totodată, se va vernisa o expoziţie de fotografii de epocă ale episcopului Eugeniu Laiu, organizată şi prezentată de Ionuţ Druche, care ne-a oferit şi câteva detalii despre viaţa fostului arhiereu.

Bunurile din patrimoniul cultural nu vor mai putea fi folosite în reclamele româneşti.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit o iniţiativă legislativă în acest sens.
Legea interzice folosirea bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional, precum statui, clădiri sau chiar colinde în spoturile publicitare.
Iniţiatorul legii a explicat faptul că aceste simboluri sunt folosite în mod “abuziv”, iar interzicerea lor ar contribui la protejarea patrimoniului cultural naţional.

Fructele şi legumele proaspete provenite din Turcia sunt periculoase pentru sănătate.
Aceasta este concluzia unui raport dat publicităţii de Greenpeace Germania.
Documentul arată că ele conţin cel mai mare număr de substanţe chimice periculoase dintre produsele de acest fel comercializate pe piaţa europeană.
Astfel, Turcia se află pe primul loc la acest capitol în clasamentul celor 23 de ţări care sunt exportatoare importante de astfel de produse.
Dintr-un total de 76 de fructe şi legume turceşti exportate pe pieţele europene şi analizate în cadrul studiului, ardeii turceşti conţin cel mai periculos amestec de substanţe chimice din categoria pesticidelor.

Persoanele care stau în imobile aflate în proprietatea statului trebuie să plătească taxa pe clădiri şi terenuri.
Aceştia vor fi anunţaţi să se prezinte în cel mai scurt timp la Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa, pentru a depune declaraţia pentru stabilirea taxei pe clădiri şi terenul aferent.
Reprezentanţii SPIT precizează că toţi chiriaşii care stau în clădirile statului sunt nevoiţi să facă acest lucru chiar dacă unii beneficiază de reducere sau de scutirea taxei pe clădiri sau teren.
În plus, oamenii trebuie să anunţe, în termen de 30 de zile, orice modificare intervenită în contractul pe care îl au.

Legea lustraţiei a fost declarată din nou neconstituţională.
Curtea Constituţională a decis ieri că aceasta este excesivă în raport cu scopul legitim urmărit, deoarece nu permite individualizarea măsurii.
Actul normativ prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv ale regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.
Parlamentul a adoptat Legea lustraţiei pe 28 februarie, în absenţa Opoziţiei, care se afla în grevă parlamentară.

Guvernul Român a cesionat gazele de şist din Dobrogea în condiţii secrete şi valabile imediat.
Astfel, de ieri, perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti vor fi exploatate de compania americană Chevron, care mai deţine un acord de exploatare pentru zona Bârlad.
Anexa acordului de cesionare a fost secretizată, în condiţiile în care metoda de extracţie a gazelor de şist este una controversată.

Bulgaria a renunţat la proiectul pentru centrala nucleară de la Belene.
Premierul bulgar a spus că Bulgaria va plăti Rusiei primul reactor care a fost produs pentru centrala de la Belene, dar acesta va fi instalat la Kozlodui.
În opinia lui, centrala nucleară de la Belene ar fi costat în jur de 10 miliarde de euro, ceea ce Bulgaria nu-şi poate permite.
El a adăugat că, în plus, zona în care urma să fie amplasată centrala se caracterizează printr-un risc seismic sporit.

Paşapoartele biometrice vor fi verificate printr-un sistem automat de control.
Decizia a fost luată de autorităţile Uniunii Europene.
Noul sistem, intitulat ‘Călătorul înregistrat’, va simplifica intrarea în Europa a deţinătorilor de paşapoarte biometrice.
Astfel, o persoană care are dreptul de a trece frontiera va trebui doar să apropie documentul de turnichet.
Noul sistem de control automat al paşapoartelor a fost testat deja pe aeroporturile din Londra şi din Amsterdam.

Ministerul Sănătăţii va începe o campanie pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Ministerul va aloca 72 de milioane de lei pentru această campanie care vizează femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani.
Potrivit unui proiect de act normativ, în următorii 5 ani, vor fi organizate acţiuni de prevenire şi combatere a cancerului de col uterin, iar spitalele care se implică în această campanie vor primi suma de 10 lei pe caz testat Babeș-Papanicolau.
Femeile care sunt depistate cu leziuni incipiente pe col vor fi îndrumate spre servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament.
Statisticile arată că 6 femei mor în România în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin.

Încălzirea climei va avea ca efect fenomene meteo extreme.
Experţii în meteorologie avertizează că cele mai frecvente fenomene vor fi valurile de căldură, secete mai intense şi ploi violente în anumite regiuni.
Specialiştii spun că zonele cele mai vulnerabile sunt marile oraşe din state în curs de dezvoltare, zonele de coastă şi statele insulare mici.
Aceştia adaugă că lumea va trebui să se adapteze şi să reducă emisiile poluante pentru a face faţă schimbărilor climatice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept