Ştiri 28 martie 2012

În această seară, în bisericile ortodoxe se va oficia denia canonului cel mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Acest canon este unul din cele mai frumoase imne liturgice închinate pocăinţei şi cel mai amplu dintre toate canoanele Bisericii Ortodoxe, cu peste 250 de stihuri.
De asemenea, este singura alcătuire de acest fel păstrată în cult sub forma sa iniţială, de la cumpăna secolelor VII-VIII, când a fost introdusă ca nou gen al imnografiei bizantine.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa de la ora 17.
Detalii despre semnificaţiile canonului cel mare aflăm de la părintele Constantin Necula.

Constănţenii sunt invitaţi la un nou simpozion.
Acesta va fi dedicat Arhiereului Eugeniu Laiu Suceveanul, care a fost Episcop Locţiitor al Constanţei între anii 1942-1944.
Astfel, sâmbătă, de la ora 10, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,va oficia slujba parastasului la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru şi Pavel.
Apoi, de la ora 11, în Sala Magna din Palatul Arhiepiscopiei Tomisului va avea loc prezentarea vieţii şi activităţii episcopului Eugeniu Laiu de către ierarhul nostru, alături de părintele arhimandrit Paisie Fantaziu.
Totodată, se va vernisa o expoziţie de fotografii de epocă ale episcopului Eugeniu Laiu, organizată şi prezentată de Ionuţ Druche, care ne-a oferit şi câteva detalii despre viaţa fostului arhiereu.

Ieri s-au împlinit 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Cu acest prilej, la Constanţa se va desfăşura mâine, simpozionul cu tema „Basarabia. Trecut-prezent-viitor”, la care vor fi invitaţi dr. Ion Constantin şi prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti.
Simpozionul va avea loc la amfiteatrul 3 al Universităţii Ovidius, zona Campus, de la orele 12.
Organizatorii evenimentului sunt prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu şi preparator univ. Ionuţ Chircalan.

Astăzi va fi inaugurată noua secţie de Ortopedie şi Traumatologie Medicală din cadrul Spitalului judeţean de Urgenţă Constanţa.
Clinica respectă normele europene şi beneficiază de spaţii amenajate ultramodern.
Blocul operator se întinde pe o suprafaţă de 700 de mp şi are în componenţă patru săli de operaţii, un spaţiu de sterilizare şi anexe.
De asemenea, a fost achiziţionat şi un aparat de radiologie unic în ţară, astfel că diagnosticul este de mare precizie.
Noua secţie de ortopedie va fi sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de la ora 12.

Patriarhul Rusiei recomandă bloggerilor ortodocşi să se angajeze în lucrarea reală a Bisericii, în loc să discute inutil.
Aflat la un Seminar pe probleme de comunicare, Patriarhul Kiril a observat că majoritatea bloggurilor ortodoxe au un limbaj ultimativ, însă sunt lipsite de roadele dragostei creştine.
Întâistătătorul Bisericii Ruse a reamintit că omul se cunoaşte după roadele lui, adică după fapte, nu după discuţii, orgolii sau glume.

Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Halki va fi redeschisă.
Anunţul aparţine Primului Ministru al Turciei, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, la Seul.
Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Halki, aparţine Patriarhiei Ecumenice şi este singura şcoală teologică superioară ortodoxă din Turcia care a fost închisă în anii 70 de autorităţile turce.
Preşedintele american Barack Obama l-a felicitat pe premierul Turciei pentru eforturile făcute de acesta pentru a apăra minorităţile religioase.
Pentru Patriarhia Constantinopolului, aceasta este cea mai mare realizare din ultimele decenii, deoarece ea era limitată în educaţia religioasă superioară a clerului, ceea ce ameninţă existenţa Bisericii de Constantinopol pe termen mediu.

ANM a emis o informare meteo de intensificări ale vântului pe teritoriul întregii ţări.
Informarea este valabilă de astăzi şi până sâmbătă, 31 martie.
În intervalul menţionat, mai ales în timpul zilei, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze ce vor depăşi izolat 50 – 60 km/h.
La munte intensificările vor fi susţinute, cu rafale de peste 70 km/h.

Actorul Ştefan Radof a murit în această dimineaţă la vârsta de 77 de ani.
Acesta era internat de aseară la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din cauza mai multor suferinţe cronice.
Ştefan Radof şi-a început cariera artistică la teatrul din Piatra-Neamţ, iar din anul 1965 a devenit actor al Teatrului Nottara.
A publicat cinci volume de versuri, schiţe, eseuri de scenarii de film şi TV.
În 2004 a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de cavaler.

Dumnezeu să-l odihnească!

Vegetarianismul şi dieta cu alimente crude au fost declarate tulburări psihice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o listă extinsă cu tulburări şi afecţiuni psihice,care mai cuprinde şi dragostea ca dependenţă, care se poate trata în 4 ani.
În schimb, homosexualitatea a fost eliminată din listă.
În replică, Asociaţia americană a nutriţioniştilor susţine că în condiţiile unui regim alimentar echilibrat, vegetarianismul poate aduce beneficii pentru sănătate.

Avizele psihologice vor fi eliberate doar cu un timbru special.
De luna viitoare, actele oficiale vor putea fi ridicate doar cu un timbru special, deţinut de către psihologii autorizaţi.
Măsura a fost instituită pentru a evita eliberarea avizelor psihologice de către persoane neautorizate.
Preşedintele Colegiului Psihologilor din România a anunţat că timbrele vor conţine o serie şi un număr unic pentru a se putea cunoaşte exact cine şi când a realizat examinarea psihologică.

Universităţile vor reintroduce, din toamnă, examenul de admitere.
Astfel, absolvenţii examenului de bacalaureat nu vor mai putea intra la facultate doar pe bază de dosar.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că fiecare facultate în parte îşi va stabili modalitatea de admitere, însă aceasta nu se va mai face pe bază de dosar.
Examenul de admitere poate consta şi în probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi a capacităţilor cognitive.
De asemenea, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, notele şi mediile din anii de liceu nu vor mai fi luate în calcul la admitere, iar numărul de locuri nu va mai fi suplimentat după examen.

Deputaţii au adoptat Legea confiscării extinse a averilor.
Aceasta prevede că se supun confiscării, mai multe bunuri în cazul în care persoana care le deţine a fost condamnată pentru comiterea anumitor infracţiuni.
Potrivit legii, infracţiunile sunt cele de proxenetism, trafic de droguri sau de persoane, spălare de bani, a legislaţiei cu privire la prevenirea şi combaterea terorismului, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.
Pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de cinci ani sau mai mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept