Ştiri 27 martie 2012

Mâine va fi sfinţită biserica “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanţa.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 11 sfinţirea mică a bisericii.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor sfinţilor mucenici ucişi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfinţit din Palestina şi ale sfinţilor mucenici ucişi în Sinai şi Rait.
Biserica este situată în cartierul Tomis Nord, zona Brotăcei, lângă şcoala Cambridge.
Tot mâine, la ora 12, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi noua secţie de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
La ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Ierarhul Tomisului va săvârşi slujba Deniei Canonului celui Mare, slujbă ce se oficiază în a cincea săptămână a Postului Mare.

Astăzi se împlinesc 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Cu acest prilej, la Constanţa se va desfăşura joi, simpozionul cu tema „Basarabia. Trecut-prezent-viitor”, la care vor fi invitaţi dr. Ion Constantin şi prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti.
Conferinţa va avea loc la amfiteatrul 3 al Universităţii Ovidius, zona Campus, de la orele 12.
Organizatorii evenimentului sunt prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu şi preparator univ. Ionuţ Chircalan.

Constănţenii sunt invitaţi la un nou simpozion.
Acesta va fi dedicat Arhiereului Eugeniu Laiu Suceveanul, care a fost Episcop Locţiitor al Constanţei între anii 1942-1944.
Astfel, sâmbătă, de la ora 10, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,va oficia slujba parastasului la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru şi Pavel.
Apoi, de la ora 11, în Sala Magna din Palatul Arhiepiscopiei Tomisului va avea loc prezentarea vieţii şi activităţii episcopului Eugeniu Laiu de către ierarhul nostru, alături de părintele arhimandrit Paisie Fantaziu.
Totodată, se va vernisa o expoziţie de fotografii de epocă ale episcopului Eugeniu Laiu, organizată şi prezentată de Ionuţ Druche, care ne-a oferit şi câteva detalii despre viaţa fostului arhiereu.

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului.
Această zi a fost înfiinţată de Institutul Internaţional de Teatru de la Viena, în cadrul Congresului Mondial din anul 1961.
A fost sărbătorită pentru prima oară în 1962, în ziua in care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.
De atunci, în fiecare an, comunitatea teatrală internaţională, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări-membre ale Institutului Internaţional de Teatru celebrează această zi, ca semn de preţuire a uneia din cele mai vechi arte din lume, arta scenică.

Jumătate dintre români nu au folosit niciodată un computer personal.
Astfel, potrivit datelor prezentate de Eurostat, ocupăm ultimul loc în Europa din acest punct de vedere.
Media europeană este de 78%, iar pe penultimul loc, înaintea României, se situează Bulgaria, cu 55%.
Cel mai mare procent al utilizatorilor de calculator se află în Suedia, cu 96%, 94% în Danemarca şi Olanda şi 93% în Finlanda.
Un alt sondaj, prezentat anul trecut, relevă că mai mult de jumătate dintre români nu au folosit niciodată internetul.

Taxiurile ar putea fi dotate cu geam securizat şi buton de panică.
Potrivit România TV, butonul de panică va fi în legătura directă cu serviciul 112 şi cu dispeceratul companiei pentru care lucrează taximetristul.
De asemenea, taximetriştii vor fi supuşi mai multor teste psihologice dacă vor dori să profeseze.
În afara acestuia, cei care vor dori să fie taximetrişti trebuie să aibă minim cinci ani de experienţă în şofat, iar maşina pe care o conduc să nu fie mai veche de trei ani.

Copiii cu vârste mai mici de zece ani nu ar trebui să consume mezeluri.
Aceasta este părerea directorului Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
El recomandă după această vârstă, 10 grame pe zi, de două-trei ori pe săptămână şi evitarea produselor cu multe grăsimi.
De asemenea, specialistul recomandă consumatorilor, în special părinţilor, să se uite cu atenţie la eticheta produselor pentru a identifica mezelurile de proastă calitate existente în comerţ.

Somnul prea lung sau prea scurt este dăunător pentru sănătatea inimii.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent în Statele Unite.
Potrivit acestuia, persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte se confruntă cu un risc dublu de declanşare a accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctelor.
Pentru persoanele care dorm peste opt ore pe noapte, riscul de anghină pectorală este de două ori mai mare.
Medicii vor să determine, totodată, motivele pentru care un somn lung de peste opt ore este asociat cu apariţia problemelor cardiace.
Oamenii de ştiinţă americani susţin că în noul studiu este vorba de primul eşantion reprezentativ pentru populaţia americană, care stabileşte o legătură clară între durata somnului şi sănătatea cardiovasculară.

Impozitele şi taxele locale vor creşte cu 16%, de anul viitor.
Procentul reprezintă rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012, iar prevederea face parte dintr-un proiect de hotărâre iniţiat de Ministerul Finanţelor.
Ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 890 milioane lei.

Unităţile de învăţământ încheie, astăzi cea de-a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare.
Pe 2 aprilie şcolile vor afişa listele cu copiii înscrişi în conformitate cu opţiunile exprimate de părinţi.
A treia etapă de înscriere se va desfăşura în perioada 23-25 aprilie şi va fi destinată copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept