Ştiri 24 martie 2012

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Buna-Vestire.
Acest praznic împărătesc ne aduce aminte de momentul biblic în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Tot în acel moment, Pruncul Iisus s-a zămislit în trupul Sfintei Fecioare prin puterea Sfântului Duh.
Numită popular şi Blago-Veştenie, această sărbătoare este confirmată în documente ca fiind cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Conform surselor istorice în secolul 4 sau 5 s-a construit la Nazaret o biserică, pe locul unde a fost casa în care Sfânta Fecioară a primit vestea naşterii lui Hristos.
Marii predicatori ai bisericii din secolul 5 au alcătuit panegirice la această sărbătoare.
Printre ei se regăsesc patriarhul Proclu al Constantinolopului şi episcopul Vasile al Seleuciei.
Data acestei sărbători a fost fixată de Biserică la 9 luni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Totodată, pentru că suntem în postul mare, Biserica a rânduit şi dezlegare la peşte în această zi.
Tot mâine este şi ziua poliţiei române.
Alegerea acestei date este legată de reprezentarea sărbătorii Bunei-vestiri pe primul steag al Poliţiei Române, steag ce datează din anul 1822.

Tot mâine biserica ortodoxă se va afla în duminica a patra din post, sau a Sfântului Ioan Scărarul.
Acesta s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi este originar din Palestina.
A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, intitulată „Scara” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin ortodoxă.
Din acest motiv, sfântului i s-a atribuit şi supra-numele de Scărarul şi este pomenit în ziua de 30 martie.

Astăzi, Înaltpreasfinţitul Teodosie, va oficia, de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din oraşul Năvodari.
După slujbă va urma o procesiune cu moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
Sfintele moaşte vor rămâne la biserica „Buna Vestire” din Năvodari până luni.
Seara, de la ora 19.30 ierarhul nostru va oficia slujba Privegherii la mănăstirea „Buna Vestire” din localitatea Strunga, comuna Oltina.
Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa.
Mâine, Înaltpreasfințitul Teodosie va răspunde invitaţiei Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcei, şi va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Buna Vestire” din oraşul Tulcea.
Apoi, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va asista la Concertul „În vremea aceea” organizat de Arhiepiscopia Tomisului, la Teatrul Jean Bart din Tulcea.

Arhiepiscopia Tomisului începe mâine turneul muzical cu spectacolul pascal „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de coralele Armonia şi Cuvânt Bun ale Arhiepiscopiei Tomisului, grupul coral al Liceului Pedagogic Constantin Brătescu din Constanţa şi Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Reprezentaţiile Concertului se vor desfăşura astfel: în Tulcea, mâine, de la ora 17, la Teatrul Jean Bart, apoi la Călăraşi, Ploieşti, Bucureşti, iar în Constanţa va avea loc joi, 5 aprilie, de la ora 19.30 la Casa de Cultură.
Fresca muzicală, compusă de preotul Ion Popescu Runcu, este o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus ce se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Coordonatorul proiectului este Pr. Valeriu Roman, consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului.

România va trece la ora de vară, în această noapte.
Astfel, ora 3 va deveni ora 4.
Ziua de mâine va fi cea mai scurtă zi din an şi va avea numai 23 de ore.
Convenţia, care se aplică în România din anul 1979, permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept