Ştiri 20 martie 2012

Arheologii bulgari spun că au descoperit cea mai veche mănăstire din Europa.
Mânăstirea se află în regiunea Stara Zagora şi se presupune că ar fi fost întemeiată de către Sfântul Atanasie cel mare în anul 344.
Cercetările documentare au confirmat faptul că Sfântul Atanasie a participat la Sinodul bisericesc de la Sardica din 343,adică din actuala capitală Sofia.
Până acum,cea mai veche mânăstire europeană era considerată mânăstirea Candida Casa din Scoţia.

Astăzi are loc echinocţiul de primăvară.
Astfel, ziua este egală cu noaptea, iar de acum, durata zilei va creşte, iar a nopţii va scădea, până pe 21 iunie, la solstiţiul de vară
Acest fenomen astronomic este datorat de înclinarea axei Pământului, faţă de direcţia luminii Soarelui.

Majoritatea constănţenilor nu poartă centura de siguranţă.
La această concluzie au ajuns poliţiştii Serviciului Rutier Constanţa, după ce, timp de o săptămână, au verificat participanţii la trafic.
Astfel, în perioada 12 – 18 martie, poliţiştii rutieri au desfăşurat o acţiune de control, cu privire la portul regulamentar al centurii de siguranţă.
Acţiunea s-a încadrat într-o campanie de amploare, desfăşurată la nivel european care are ca scop conştientizarea şoferilor, cu privire la importanţa utilizării centurii de siguranţă, care poate salva vieţi.

RATC pune în vânzare 2 noi tipuri de abonamente.
Astfel de joi, 22 martie, constănţenii pot achiziţiona abonamentul 24 ore valabil pe toate liniile la preţul de 5 lei şi abonamentul 7 zile valabil pe toate liniile care va costa 24 lei.
Potrivit directorului general al RATC, Dumitru Coiciu, noile abonamente vor putea fi achiziţionate de la toate chioşcurile de abonamente ale RATC.

Comisia Europeană va aloca 771 de milioane de euro pentru modernizarea a două linii feroviare din ţara noastră.
În total, modernizarea celor două linii de cale ferată costă 994 de milioane de euro dar restul de bani vor fi plătiţi de la bugetul de stat.
Tronsoanele fac parte din Coridorul IV Paneuropean, care, pe teritoriul României are traseul Frontieră – Curtici – Arad – Deva – Alba Iulia – Sibiu – Braşov – Bucureşti – Constanţa.
După terminarea lucrărilor, pe aceste tronsoane trenurile vor putea circula cu o viteză de două ori mai mare decât în prezent.

Aditivii alimentari salvează industria cărnii de la faliment.
Procesatorii spun că fără aditivii alimentari, trei sferturi din fabricile de mezeluri ar da faliment, pentru că produsele ar expira înainte să ajungă la consumatori.
Ei au arătat că E-urile sunt indispensabile în marea producţie de mezeluri, iar consumatorii cer o anumită culoare şi o anumită savoare a preparatelor.
Liderii Asociaţiei Române a Cărnii spun că există şi tehnologii de ultimă generaţie, care permit producţia de mezeluri fără aditivi, dar acestea sunt foarte scumpe.

Unul din trei muncitori români nu se simt bine la locul de muncă.
Un studiu realizat de o companie de profil a arătat că stresul, conflictele interpersonale şi lipsa perspectivelor de promovare produc efecte negative asupra psihicului salariaţilor.
Cele mai pozitive rezultate le au angajaţii din Statele Unite cu toate că au mai puţine zile de concediu decât europenii, petrec mai multe ore la muncă şi beneficiază de mai puţine servicii sociale.
Ei sunt urmaţi de lucrătorii din India, Australia şi Marea Britanie.
La polul opus se află angajaţii din Argentina, Mexic şi Ungaria.

Şcolile se pot ajuta cu spaţii şi profesori pentru clasele I şi pregătitoare.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba a precizat că şcolile care au învăţători, dar nu au spaţiu suficient pentru a organiza clase suplimentare pentru pregătitoare şi clasa I, vor putea să apeleze la unităţi de învăţământ apropiate, unde îşi vor putea transfera cadrele didactice respective.
În acelaşi timp, ministrul a subliniat că nu va fi acceptat învăţământ în trei schimburi, astfel că înscrierile se fac în limita spaţiului şi a organizării pregătirii în două schimburi.

Guvernul ar putea bloca pentru şase luni tarifele la energia electrică.
Procedura a fost introdusă în proiectul legii energiei electrice, aprobat de Guvern la sfârşitul săptămânii trecute, şi este luată în calcul de autorităţi pentru a fi aplicată în cazul unor dezechilibre majore între cerere şi ofertă.
Guvernul şi-a rezervat astfel dreptul de a limita creşterea excesivă a tarifelor la energia electrică sau de a le bloca, pentru o perioadă de până la şase luni care poate fi prelungită succesiv.

Ucraina a interzis fumatul în locurile publice.
Potrivit legii, proprietarii barurilor şi restaurantelor riscă amenzi de până la 1.250 de dolari, dacă vor permite clienţilor să-şi aprindă ţigara în interiorul localurilor.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această ţară se află pe locul al doilea în lume in ceea ce priveşte numărul de adolescenţi fumători.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept