Ştiri 19 martie 2012

Meteorologii prognozează vreme frumoasă şi caldă pentru această săptămână.
Astăzi la Constanţa vremea se menţine caldă iar maximele vor atinge 22 de grade C.
Mâine, vremea se va răci uşor iar temperaturile maxime vor fi de 16 grade în timpul zilei, iar minima din timpul nopţii va fi de 3 grade.
Miercuri şi joi se vor înregistra 17-18 grade dar cerul va prezenta unele înnorări trecătoare în estul ţării.
De vineri însă vremea va intra din nou într-un proces de încălzire iar temperaturile vor depăşi 20 de grade, uşor mai ridicate în week-end.

Fumatul şi stresul sunt principalii factori ai bolilor de inimă.
Specialiştii de la Fundaţia Română a Inimii afirmă că bolile cardiovasculare vor deveni principalul motiv al deceselor la nivel mondial.
Potrivit Fundaţiei Române a Inimii, s-a constatat faptul că principalii factori care duc la apariţia unei boli de inimă sunt fumatul, stresul şi hipertensiunea.
Şapte milioane de români suferă de boli cardiovasculare, iar la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic acut.

Programul „Rabla” începe astăzi.
Astfel, proprietarii – persoane fizice – se pot adresa firmelor colectoare pentru casarea autoturismelor vechi, din 3 aprilie şi până în 19 noiembrie.
Pentru acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu a prevăzut un buget de 114 milioane lei, care permite scoaterea din uz a 30.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.
Şi în ediţia 2012, cuantumul primei de casare este 3.800 lei şi va fi exprimată printr-un tichet cu valoare nominală.
De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice.

Pâinea conţine până la 34 de aditivi alimentari.
Medicii nutriţionişti recomandă consumarea acestui aliment cu moderaţie, deoarece aditivii alimentari pot provoca probleme la rinichi sau chiar cancer.
Printre E-urile care se găsesc în pâine se numără cisteina, glutationul şi sulfatul de sodiu.
Nutriţioniştii spun că pe piaţa românească nu există vreun sortiment de pâine care nu conţină E-uri, astfel că pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie eticheta.
În plus, datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului arată că 90% dintre români mănâncă zilnic pâine fără să ştie ce conţine acest aliment.

România vrea să producă un biocombustibil care să înlocuiască benzina şi motorina.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are un laborator unic în sud-estul Europei în care se testează funcţionarea motoarelor pe bază de carburant biologic.
Mai multe aflăm dintr-un material Digi24 TV

Abuzul de zahăr este la fel de dăunător ca şi alcoolul.
O echipă de specialişti a lansat o avertizare pentru a încerca reducerea creşterii permanente a consumului de zahăr.
Potrivit experţilor, consumul cronic de alcool şi zahăr prezintă multe riscuri comune.
Printre ele se numără hipertensiunea, afecţiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea şi chiar ciroza.
În prezent, în Statele Unite, principala cauză a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea datorată în special zahărului.
În unele ţări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul, cum ar fi în Franţa taxarea băuturilor îndulcite.

Ministerul Sănătăţii reduce din medicamentele subvenţionate şi din zilele de internare.
Astfel, anumite medicamente disponibile fără prescripţie medicală, cum ar fi paracetamolul, vor fi excluse de la decontări.
În acelaşi timp, durata de spitalizare va fi redusă pentru toate categoriile de spitale, cărora li se impune un număr optim de zile pentru care este nevoie de asistenţă în unităţi sanitare.
S-a constatat că în perioada 2009-2010, cheltuielile totale cu medicamente sau pe pacient au crescut cu 20%.

Bolnavii cronici vor avea acces nelimitat la medicul de familie.
Anunţul aparţine ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli care a mai anunţat şi creşterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 la 3,5 lei.
Oficialul a menţionat că ministerul pe care îl conduce a ridicat această restricţie, astfel încât bolnavii cronici pot merge fără programare şi peste acel număr de 20 consultări pe zi.
Aceştia mai beneficiază şi de asistenţă şi de bilete de trimitere nelimitate.

Astăzi se afişează listele cu copiii înmatriculaţi în clasa pregătitoare în prima etapă.
Până în prezent, aproximativ 72% din copiii luaţi în evidenţă au fost înscrişi în clasa pregătitoare şi în clasa I la nivel naţional.
Cea de-a doua etapă de înscriere va începe mâine, şi este rezervată părinţilor care vor să-şi înscrie copiii în şcoli din altă circumscripţie.

Natalitatea în România a crescut la începutul anului.
De asemenea, potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul divorţurilor a fost în scădere în aceeaşi perioadă.
În luna ianuarie s-au născut peste 16 mii de copii, cu 336 mai mulţi decât în luna decembrie a anului precedent.
Divorţurile pronunţate prin hotărâri judecătoreşti în luna ianuarie a fost cu peste 1.700 mai puţine decât în luna decembrie a anului precedent.

Preţul gazelor naturale pentru populaţie va fi îngheţat până în martie 2013.
Guvernul a decis, anul trecut, să nu modifice, timp de un an, preţul gazelor naturale livrate populaţiei şi unor instituţii publice, precum şcoli sau spitale.
ANRE a anunţat într-un comunicat că nu intenţionează să majoreze preţurile la electricitate şi gaze în perioada următoare, cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2013.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept