Ştiri 16 martie 2012

Mâine va avea loc o lansare de carte ortodoxă.
Este vorba despre lucrarea „Omilii” a Fericitului Augustin, tradusă din limba franceză de Protosinghel Arsenie Obreja.
Evenimentul va avea loc de la ora 16, în biblioteca „Arhiepiscopul Lucian Florea”, din Palatul Arhiepiscopal.
Cartea va fi prezentată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi de Pr. Prof. Univ. Dr. Nechita Runcan, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
Volumul se înscrie într-un proiect de promovare a învăţăturii Fericitului Augustin, coordonat de părintele Arsenie Obreja şi Ionuţ Druche.
În cadrul proiectului, Editura Arhiepiscopiei Tomisului a publicat alte două volume de traduceri din opera Fericitului Augustin, „Omilii la Evanghelia după Ioan (I-VII)” şi „Despre înfrânare. Despre văduvie. Despre căsătorie”, iar luna viitoare va apărea cartea „Teme augustiniene”.

Duminică, biserica ortodoxă se va afla în duminica Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi, de la ora 9, Sfânta Liturghie la catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură despre importanţa şi semnificaţia Sfintei Cruci.

Părintele Teofil Părăian va fi comemorat la Paris.
Evenimentul va avea loc mâine la Catedrala Mitropolitană Sfinţii Arhangheli, şi va fi marcat printr-o serie de conferinţe şi evocări.
Tema conferinţelor poartă titlul “Mari Părinţi Spirituali” iar invitatul de onoare va fi Preasfinţitul Părinte Sofian, Episcop vicar al Mitropoliei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, care a fost timp de mulţi ani ucenicul de chilie al Părintelui Teofil.
Tot mâine va avea loc şi vernisajul expoziţiei de fotografie: “Din dragoste pentru Părintele Teofil”.

În week-end vremea se va încălzi.
Astăzi, la Constanţa, cerul va fi mai mult însorit iar temperatura maximă ar putea atinge valoarea de 16 grade Celsius.
Mâine şi duminică vremea va fi frumoasă şi caldă.
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 10 şi 18 grade, iar cele minime se vor situa între -3 şi 5 grade.

Bolnavii cronici vor primi reţete compensate şi fără programare.
Până acum, persoanele cu boli cronice beneficiau de reţete compensate doar în urma unei programări la medicul de familie.
Ministrul Sănătăţii a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să modifice normele contractului-cadru cu privire la condiţiile acordării asistenţei medicale.
Ministrul a mai menţionat că se poartă discuţii şi pentru creşterea valorii punctului per capital la medicii de familie, în limitele bugetare.

Opt din zece români suferă de intoleranţă alimentară.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o instituţie internaţională de tratare a alergiilor.
Specialiştii afirmă că intoleranţa alimentară apare la cel puţin un aliment, iar trei din patru copii nu asimilează corespunzător laptele de vacă şi albuşul de ou.
Afecţiunea se manifestă de cele mai multe ori prin erupţii cutanate, dar nu imediate.
Specialiştii recomandă ca, în momentul în care apare o intoleranţă la un anumit aliment, acesta sa fie scos din alimentaţie o vreme, după care sa se reintroduca treptat în cantităţi mai mici.

Peste 30.000 de români mor anual din cauza cancerului pulmonar.
Afirmaţia aparţine preşedintelui Societăţii Naţionale de Pneumonologie, Florin Mihălţan.
El a atenţionat că evoluţia silenţioasă şi nespecifică a acestei boli face ca afecţiunea să fie depistată în general foarte târziu.
Astfel, la momentul depistării în cazul a 75% dintre pacienţi, cancerul se află în stadii avansate, ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17-18% la cinci ani de la aflarea diagnosticului.
Medicii mai spun că, dacă bolnavii depistează afecţiunea într-un stadiu relativ incipient, şansele de supravieţuire pot ajunge la 90%.
Potrivit specialiştilor, anual sunt peste 10.000 de cazuri noi cu această afecţiune, iar principala cauză este fumatul.

Absolvenţii de facultate se pot angaja în instituţiile europene.
Aceştia se pot înscrie în cursa pentru ocuparea unui post în cadrul instituţiilor europene.
Au fost scoase la concurs 300 de posturi, iar domeniile vizate sunt Administraţie publică europeană, Drept, Comunicare şi Relaţii Externe sau Audit.
La competiţie, se pot înscrie toţi cetăţenii absolvenţi de facultate din cele 27 de state membre, până pe 17 aprilie 2012, când este ultima zi de înscrieri.

Manualele şcolare vor fi modificate.
Potrivit Ministerului Educaţiei, manualele se vor schimba, în cea mai mare parte, din anul şcolar 2013-2014 şi vizează în principal începutul ciclurilor şcolare.
Astfel, elevii care încep ciclul gimnazial în anul 2013-2014 vor avea în fiecare an manuale noi, până la sfârşitul ciclului şcolar.
De asemenea, tot în anul şcolar 2013-2014, manualele vor fi schimbate la clasele I, a II-a, a V-a şi a XI-a.

Legea potrivit căreia infracţiunile de omor nu se mai prescriu a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
Aceasta elimină prescripţia răspunderii penale şi a pedepselor în cazul infracţiunilor de omor comise cu intenţie, de genocid contra umanităţii şi de război.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional, în 28 februarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept